Termékeink

BRAUNOVIDON KENŐCS 20G

BRAUNOVIDON FERTŐTLENÍTŐ KENŐCS.jpg
Cikkszám: CV66155
1 120 Ft
1 067 Ft + ÁFA
Egység: 20 grBruttó egységár: 56 Ft / 1 gr
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Termékismertető / Betegtájékoztató

Braunovidon kenőcs

 Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

Ez a gyógyszer orvosi vény nélkül kapható. Az optimális hatás érdekében azonban elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

  • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

  • Sürgősen keresse fel orvosát, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

Mit tartalmaz a Braunovidon kenőcs?

100 mg povidon-jódot (PVP-jód) grammonként, barna színű, homogén kenőcsben.

Segédanyagok: Nátrium-hidrogén-karbonát, tisztított víz, makrogol 4000, makrogol 400.

 

Mire használható a Braunovidon kenőcs?

A Braunovidon kenőcs sérült bőrfelületek, sebek, pl. Felületi égési, ill. forrázásos sérülé­sek, felfekvések, nehezen gyógyuló, fertőzött, ill. felülfertőzött, bőrhiányos, gyulladásos, ill. nedvedző elváltozások külsőleges, fertőtlenítő kezelésére alkalmas jódtartalmú készítmény.

 

Mikor nem alkalmazható a Braunovidon kenőcs?

Nem szabad a készítményt használni:

  • jódérzékenység, ill. a készítmény egyéb összetevője iránti túlérzékenység esetén,

  • pajzsmirigybetegségben szenvedőknek,

  • herpeszes jellegű bőrelváltozás kezelésére (dermatitis herpetiformis Duhring: ritka bőrbetegség, amely égő, viszkető tünetekkel jelentkezik elsősorban a karon, lábszáron, vállon, ülepen),

  • radioizotóppal jelzett jód alkalmazása előtt és után a tartós gyógyulásig,

  • újszülöttek és csecsemők kezelésére 6 hónapos kor alatt.

 

 

Hogyan kell alkalmazni a kenőcsöt?

Csavarja le a tubus kupakját, és az első használat előtt a tubus csőrét a kívánt átmérő szerinti távolságban vágja le (a) ábra. Így a kicsi vagy a nagy nyíláson keresztül lehetővé válik a kívánt mennyiség célzott felvitele (b) ábra. Minden használat után csavarja vissza a tubus kupakját!

 

 

   

Ha az orvos másképpen nem rendeli, a kenőcsöt megfelelő mennyiségben az érintett bőrfelü­letre kell felvinni. Szükség esetén a kezelés naponta többször is megismételhető.

 

Erősen gyulladt, ill. nedvedző sebek esetén, a kezelés kezdetén az optimális fertőtlenítő hatás érdekében a kenőcsréteget 4-6 óránként meg kell újítani.

 

A helyi fertőtlenítő kezelés során az érintett felületet teljes egészében be kell kenni.

 

A Braunovidon kenőcs használatának időtartamát az adott seb gyógyulásának mértéke szabja meg.

A tályog üregének Braunovidon kezelése során az üreget ki kell tamponálni.

A kenőcs tartósan a seben maradhat, azonban a színének halványulásakor új kenőcsréteget kell felvinni.

 

A barna elszíneződés a készítmény tulajdonságaiból adódik. Ez a szükséges jódmennyiség jelenlétét, ezáltal hatékonyságát mutatja. A barna szín halványulása esetén újabb kenőcs­mennyiséget kell felvinni az érintett felületre. Így folyamatosan biztosítható a Braunovidon kenőcs helyi hatása.

 

Alkalmazható-e a készítmény terhesség és szoptatás időszaka alatt?

 

A terhesség 9. hetéig csak a kezelőorvosa javaslatára alkalmazható az előny és a kockázat gondos mérlegelésével.

A terhesség 9. hete után és a szoptatás alatt a Braunovidon kenőcs alkalmazása nem javallt, mivel a jód a PVP-jód komplexből felszabadulva átjut a méhlepényen, ill. kiválasztódik az anyatejbe.

 

Milyen mellékhatások léphetnek fel a Braunovidon kezelés során?

A sebfelületen átmeneti fájdalom, égő- és melegségérzet fordulhat elő a kenőcs felvitele után.

 

Tartós alkalmazása során lassúbb sebgyógyulás előfordulhat.

 

Elvétve túlérzékenységi reakció (jódallergia) felléphet. A Braunovidon kenőcs által okozott allergiás reakció alapos gyanúja esetén a gyártótól a készítmény összetevőinek -epikután teszt (bőrpróba) elvégzésére szolgáló- hígításai kérhetők.

 

Az átlagosat jelentősen meghaladó PVP-jód alkalmazását követően, pl. nagy kiterjedésű égési sérülés kezelésekor, egyes esetekben só- és vízháztartás, ill. sav-bázis egyensúlyi zavarok (elektrolitzavar és a szérumozmolaritás zavara, pl. súlyos metabolikus acidózis) is felléphet­nek. Esetenként veseelégtelenség is előfordulhat.

Nagy felületű, vagy ismételt alkalmazás során, különösen sérült bőrfelület kezelésekor a pajzsmirigybetegek pajzsmirigyműködését rendszeresen ellenőrizni kell.

 

Ha bármilyen, a fentiekben nem említett mellékhatást észlel, tájékoztassa erről orvosát, gyógyszerészét.

 

Mire kell figyelni a készítmény alkalmazása során?

A Braunovidon kenőcs higanyvegyületekkel egyidőben vagy azok alkalmazását követően rövid időn belül nem használható, maró hatású higany-jodid képződésének veszélye miatt.

 

A kenőcs hatóanyagának oxidatív hatása miatt bizonyos diagnosztikai módszerek (pl. o-toluidin glükóz-meghatározás, ill. guajakgyantás haemoglobin-meghatározás) eredményét meghamisíthatja.

 

Braunovidon kenőccsel történő kezelés alatt a pajzsmirigy jódfelvétele csökkenhet, ami bizonyos pajzsmirigy-vizsgálatok (izotópos pajzsmirigyhormon-meghatározás, valamint diagnosztikai módszerek) elvégzését megzavarhatja, ill. a betervezett, radioizotóppal jelzett jóddal végzett kezelést lehetetlenné teheti. Ezért a fenti vizsgálatok időpontját úgy kell megtervezni, hogy a Braunovidon kezelés és a vizsgálat elvégzése között legalább 1-2 hetes kezelési szünet legyen.

 

A PVP-jód komplex vízben oldódik, ezért a textíliákból a kenőcs foltja szappanos vízzel, a makacsabb folt szalmiákszesszel vagy tioszulfát-oldattal könnyen eltávolítható.

 

Hogyan befolyásolják a Braunovidon kenőcs hatását más gyógyszerek?

Higanyos fertőtlenítőszerekkel nem szabad együtt alkalmazni (higany-jodid képződése miatt, maró hatás veszélye).

A kenőcs hatóanyaga taurolidinnel és hidrogén-peroxiddal együtt nem alkalmazható.

A kenőcs hatóanyaga, a PVP-jód komplex, pH 2-7 között hatékony. Várható, hogy a komplex fehérjékkel és más szerves vegyületekkel is reakcióba lép és ezáltal hatékonysága csökken.

A Braunovidon kenőcs és enzimatikus sebkezelés egyidejűleg nem alkalmazható, mivel ilyenkor az enzimkomponens hatása megszűnik.

 

Hogyan kell tárolni a készítményt?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó!

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A gyógyszert a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni!

 

A forgalombahozatali engedély jogosultja:

B. Braun Melsungen AG,

Melsungen, Németország

 

 

OGYI-T-8053/01-02

 

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2017. március

Ingyenes szállítás

Az ingyenes szállításhoz
vásárolj még 15 000 Ft összegért!

Tudta-e Ön?

A koronavírusról

Koronavírusok:

Ez egy olyan víruscsalád, amely mind emberekben ,mind pedig állatokban megbetegedéseket okozhat.A koronavírusok okozta emberi megbetegedések súlyossága esetenként eltérő: a klinikai kép az enyhe, hétköznapi náthától a súlyosabb légúti megbetegedésig terjedhet. Vannak a víruscsaládnak olyan tagjai,amelyek komolyabb megbetegedéseket okoznak, ilyen a SARS-CoVvagy a MERS-CoVA legújabban felfedezett koronavírus a COVID-19fertőzést okozza.

 

  • Az aranyér és visszérAz aranyérbetegség és a visszérbetegség is olyan, a vénás rendszert érintő kórfolyamat, amik az életmód változtatás mellett - a kezdeti fázisban- gyógyszeres kezeléssel is karbantarthatók. A vénás rendszer gyengeségének genetikai oka is van, a tény azonban, hogy egyre több embert érint a betegség egyértelművé teszi, hogy az életmódbeli tényezők milyen fontosak ebben az esetben. Az ülőmunka, a mozgásszegény életmód, a túlsúly, a dohányzás mind olyan faktorok, amelyek elősegítik a betegség kialakulásást
  • HegkezelésMi is az a heg? A heg a mélyebb hámsérülések után fennmaradt, a sebek gyógyulása után kialakult szövet. Fontos tudni, hogy a hegszövet, nem normális szövet. Nincsennek benne izzadság-, faggyú mirigyek, vagy szőrtüszők és működésében is eltér az előtte ott lévő szövettől. Életünk során előbb utóbb mind szerezünk magunknak kisebb-nagyobb sérülésekből származó, műtéti vagy a pattanások után maradt hegeket. A hegek a személyiségünk részét is képezik, viszont ha feltűnő helyen vannak, ronthatják az önbizalmunkat, önértékelési zavarokat okozhatnak. Ha kiterjedtebb hegről van szó, nem csak esztétikai problémák merülhetnek fel. A heg viszkethet, fájhat, ha hajlatokban van feszülő érzést kelthet, ami a mozgásban is akadályozhat minket. Éppen ezért a minél kisebb hegesedéssel járó sebgyógyulás kiemelkedően fontos.

Hírlevél feliratkozás