Termékeink

BETADINE HÜVELYKÚP 14X

betadine hüvelykúp.jpg
Cikkszám: CV14
2 725 Ft
2 595 Ft + ÁFA
Egység: 14 dbBruttó egységár: 195 Ft / 1 db
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Termékismertető / Betegtájékoztató

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: 4. sz. melléklete az OGYI-T-3757/01 sz. Forgalomba hozatali engedély módosításánakBudapest, 2006. április 11.

Szám: 9042/41/06


Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Az optimális hatás érdekében azonban elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő és szakszerű alkalmazása.

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

- További kérdéseivel forduljon gyógyszerészéhez.

- Sürgősen keresse fel orvosát, ha tünetei 7 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a BETADINE hüvelykúp és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2. Tudnivalók a BETADINE hüvelykúp alkalmazása előtt.

3. Hogyan kell alkalmazni a BETADINE hüvelykúpot?

4. Lehetséges mellékhatások

5. Tárolás

BETADINE hüvelykúpHatóanyag: 0,20 g Povidon-jód hüvelykúponként.

Segédanyagok: makrogol.

Küllem: Jód színű és jód szagú homogén állományú, torpedó formájú kúp. A kúp hossza kb. 33 mm, legnagyobb átmérője kb. 12 mm.

Csomagolás: 14 db hüvelykúp, fehér műanyag (PVC) fóliába csomagolva, dobozban.A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó:

EGIS GYÓGYSZERGYÁR NYRT.

1106 Budapest, Keresztúri út 30-38.1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A BETADINE HÜVELYKÚP ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?Az elemi jód magas hatásfokú csíraölő szer, mely gyorsan elpusztítja a baktériumokat, vírusokat és gombákat, valamint némelyik protozoont.Akut és krónikus hüvelyi fertőzések – vegyes fertőzések, nem specifikus fertőzések (Gardnerella vaginalis okozta bakteriális vaginosis), gombás fertőzések, Trichomonas hüvelyi fertőzések esetén. Antibiotikum vagy szteroid terápia után kialakuló hüvelyi fertőzésekben.

Hüvelyi műtétek, diagnosztikus beavatkozások előtti előkészítés céljából.2 TUDNIVALÓK A BETADINE HÜVELYKÚP ALKALMAZÁSA ELŐTTNe alkalmazza a BETADINE hüvelykúpot:

· Ismert vagy gyanított jódérzékenység esetén.

· Rendszeres használata nem ajánlott pajzsmirigy betegségekben (beleértve az un. Noduláris és endémiás golyvát, és a Hasimoto thyreoiditist).

· Herpesszerű bőrgyulladás esetén. (ún. Dermatitis herpetiformis Duhring)

· Radiojód kezelés vagy scintigráfia előtt.Fokozott körültekintéssel alkalmazható:

· Krónikus veseelégtelenségben szenvedőknél, rendszeres használatban.

· Lítium terápiában részesülőknek a BETADINE hüvelykúp rendszeres használata nem ajánlott.

· Hosszas alkalmazását követően a pajzsmirigy funkciók ellenőrzése ajánlott. Gyermekeken a lehető legkisebb adagban, a legrövidebb ideig alkalmazandó.Terhesség, szoptatás

Rendszeres alkalmazása nem ajánlott terhes vagy szoptató nőnek, mert a felszívódott jodid-ion átjut a méhlepényen, és az anyatejbe kiválasztódik. Bár eddig a BETADINE hüvelykúp rövid ideig tartó használatával kapcsolatosan nem jelentettek kóros hatást az újszülöttre vagy a magzatra vonatkozólag, megfontolandó a terápiás haszon és az a lehetséges kockázat, melyet a felszívódó jód károsító hatása jelenthet a magzati pajzsmirigy működésére és fejlődésére.Terhesség, szoptatás esetén bármely gyógyszer alkalmazása előtt forduljon orvosához, gyógyszerészéhez.A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre:

Nem befolyásolja.Egyéb gyógyszerek alkalmazása:

· Higany-, ezüst, és taurolidin tartalmú fertőtlenítőszerek, vagy hydrogen-peroxid és benzoetinktúra nem alkalmazható povidon-jóddal együtt, mert mindkét szer hatékonysága csökken.

· A sérült vagy ép nyálkahártyán át felszívódó jód megzavarhatja a pajzsmirigy vizsgálatokat.

· A povidon-jóddal való érintkezés megzavarja a vizeletből vagy székletből történő vér kimutatását, és hamisan adhat pozitív eredményt.3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A BETADINE HÜVELYKÚPOT?Hüvelyi használatra.

Felnőttek: Enyhe fertőzés esetén 7 napos, súlyosabb esetben, ill. nem megfelelő terápiás hatás esetén további 7 napos, napi egyszeri alkalmazás javasolt. Makacs, hosszabb ideje fennálló fertőzés esetén hosszabb idejű, ill. napi kétszeri alkalmazás is megengedett.

A kúpot este, lefekvés előtt, megnedvesítve javasolt mélyen a hüvelybe helyezni. A kezelés időtartama alatt célszerű tisztasági betétet használni.

A kúp behelyezés előtt vízzel benedvesítendő, így biztos a hatóanyag maximális kioldódása és elkerülhető a helyi irritáció kialakulása. Ha időközben menstruáció jelentkezik, a kúp alkalmazása megszakítás nélkül tovább folytatandó az előírt időtartamig.

Gyermekek: Serdülő kor előtt ellenjavallt a BETADINE hüvelykúp használata.4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOKMint minden gyógyszernek, a BETADINE hüvelykúpnak is lehetnek nemkívánatos hatásai.Helyi irritáció, kivörösödés, duzzanat esetén a kezelést félbe kell szakítani.

A jód felszívódhat a hüvelyből, és tartós alkalmazását követően kóros pajzsmirigyműködés alakulhat ki.

A kúp hímivarsejt ölő hatású lehet, ezért ha a fogamzást terveznek, nem ajánlatos használata.Ha az előírtnál több kúpot alkalmazott:

A tartósan, nagy mennyiségben felszívódott jód golyvát, csökkent vagy fokozott pajzsmirigyműködést okozhat. Nagymennyiségű povidon-jód felszívódása számos kedvezőtlen hatáshoz vezet: fémes szájíz, fokozott nyálelválasztás, égő érzés, fájdalom, szemek irritációja és duzzanata, bőrtünetek, hasi teltségérzés, hasmenés, légzési nehézség, tüdővizenyő, anyagcserezavarok (metabolikus acidózis, hypernatraemia), veseműködés károsodása.

Amennyiben túladagolás gyanúja merül fel, azonnal forduljon orvoshoz!5. TÁROLÁSLegfeljebb 5-15°C-on, nedvességtől, hőtől védve tartandó.

A gyártási szám, a gyártási és lejárati idő a dobozon található.

A gyógyszert csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

OGYI-T-3757/01

Betegtájékoztató OGYI- eng. száma: 9042/41/06

Ingyenes szállítás

Az ingyenes szállításhoz
vásárolj még 15 000 Ft összegért!

Tudta-e Ön?

A koronavírusról

Koronavírusok:

Ez egy olyan víruscsalád, amely mind emberekben ,mind pedig állatokban megbetegedéseket okozhat.A koronavírusok okozta emberi megbetegedések súlyossága esetenként eltérő: a klinikai kép az enyhe, hétköznapi náthától a súlyosabb légúti megbetegedésig terjedhet. Vannak a víruscsaládnak olyan tagjai,amelyek komolyabb megbetegedéseket okoznak, ilyen a SARS-CoVvagy a MERS-CoVA legújabban felfedezett koronavírus a COVID-19fertőzést okozza.

 

  • Az aranyér és visszérAz aranyérbetegség és a visszérbetegség is olyan, a vénás rendszert érintő kórfolyamat, amik az életmód változtatás mellett - a kezdeti fázisban- gyógyszeres kezeléssel is karbantarthatók. A vénás rendszer gyengeségének genetikai oka is van, a tény azonban, hogy egyre több embert érint a betegség egyértelművé teszi, hogy az életmódbeli tényezők milyen fontosak ebben az esetben. Az ülőmunka, a mozgásszegény életmód, a túlsúly, a dohányzás mind olyan faktorok, amelyek elősegítik a betegség kialakulásást
  • HegkezelésMi is az a heg? A heg a mélyebb hámsérülések után fennmaradt, a sebek gyógyulása után kialakult szövet. Fontos tudni, hogy a hegszövet, nem normális szövet. Nincsennek benne izzadság-, faggyú mirigyek, vagy szőrtüszők és működésében is eltér az előtte ott lévő szövettől. Életünk során előbb utóbb mind szerezünk magunknak kisebb-nagyobb sérülésekből származó, műtéti vagy a pattanások után maradt hegeket. A hegek a személyiségünk részét is képezik, viszont ha feltűnő helyen vannak, ronthatják az önbizalmunkat, önértékelési zavarokat okozhatnak. Ha kiterjedtebb hegről van szó, nem csak esztétikai problémák merülhetnek fel. A heg viszkethet, fájhat, ha hajlatokban van feszülő érzést kelthet, ami a mozgásban is akadályozhat minket. Éppen ezért a minél kisebb hegesedéssel járó sebgyógyulás kiemelkedően fontos.

Hírlevél feliratkozás