Termékeink

BETADINE HUVELYKUP 14X 14X

betadine hüvelykúp.jpg
Cikkszám: CV14
818 Ft
779 Ft + ÁFA
Egység: 14 dbBruttó egységár: 58 Ft / 1 db
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Termékismertető / Betegtájékoztató

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: 4. sz. melléklete az OGYI-T-3757/01 sz. Forgalomba hozatali engedély módosításánakBudapest, 2006. április 11.

Szám: 9042/41/06


Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Az optimális hatás érdekében azonban elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő és szakszerű alkalmazása.

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

- További kérdéseivel forduljon gyógyszerészéhez.

- Sürgősen keresse fel orvosát, ha tünetei 7 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a BETADINE hüvelykúp és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2. Tudnivalók a BETADINE hüvelykúp alkalmazása előtt.

3. Hogyan kell alkalmazni a BETADINE hüvelykúpot?

4. Lehetséges mellékhatások

5. Tárolás

BETADINE hüvelykúpHatóanyag: 0,20 g Povidon-jód hüvelykúponként.

Segédanyagok: makrogol.

Küllem: Jód színű és jód szagú homogén állományú, torpedó formájú kúp. A kúp hossza kb. 33 mm, legnagyobb átmérője kb. 12 mm.

Csomagolás: 14 db hüvelykúp, fehér műanyag (PVC) fóliába csomagolva, dobozban.A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó:

EGIS GYÓGYSZERGYÁR NYRT.

1106 Budapest, Keresztúri út 30-38.1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A BETADINE HÜVELYKÚP ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?Az elemi jód magas hatásfokú csíraölő szer, mely gyorsan elpusztítja a baktériumokat, vírusokat és gombákat, valamint némelyik protozoont.Akut és krónikus hüvelyi fertőzések – vegyes fertőzések, nem specifikus fertőzések (Gardnerella vaginalis okozta bakteriális vaginosis), gombás fertőzések, Trichomonas hüvelyi fertőzések esetén. Antibiotikum vagy szteroid terápia után kialakuló hüvelyi fertőzésekben.

Hüvelyi műtétek, diagnosztikus beavatkozások előtti előkészítés céljából.2 TUDNIVALÓK A BETADINE HÜVELYKÚP ALKALMAZÁSA ELŐTTNe alkalmazza a BETADINE hüvelykúpot:

· Ismert vagy gyanított jódérzékenység esetén.

· Rendszeres használata nem ajánlott pajzsmirigy betegségekben (beleértve az un. Noduláris és endémiás golyvát, és a Hasimoto thyreoiditist).

· Herpesszerű bőrgyulladás esetén. (ún. Dermatitis herpetiformis Duhring)

· Radiojód kezelés vagy scintigráfia előtt.Fokozott körültekintéssel alkalmazható:

· Krónikus veseelégtelenségben szenvedőknél, rendszeres használatban.

· Lítium terápiában részesülőknek a BETADINE hüvelykúp rendszeres használata nem ajánlott.

· Hosszas alkalmazását követően a pajzsmirigy funkciók ellenőrzése ajánlott. Gyermekeken a lehető legkisebb adagban, a legrövidebb ideig alkalmazandó.Terhesség, szoptatás

Rendszeres alkalmazása nem ajánlott terhes vagy szoptató nőnek, mert a felszívódott jodid-ion átjut a méhlepényen, és az anyatejbe kiválasztódik. Bár eddig a BETADINE hüvelykúp rövid ideig tartó használatával kapcsolatosan nem jelentettek kóros hatást az újszülöttre vagy a magzatra vonatkozólag, megfontolandó a terápiás haszon és az a lehetséges kockázat, melyet a felszívódó jód károsító hatása jelenthet a magzati pajzsmirigy működésére és fejlődésére.Terhesség, szoptatás esetén bármely gyógyszer alkalmazása előtt forduljon orvosához, gyógyszerészéhez.A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre:

Nem befolyásolja.Egyéb gyógyszerek alkalmazása:

· Higany-, ezüst, és taurolidin tartalmú fertőtlenítőszerek, vagy hydrogen-peroxid és benzoetinktúra nem alkalmazható povidon-jóddal együtt, mert mindkét szer hatékonysága csökken.

· A sérült vagy ép nyálkahártyán át felszívódó jód megzavarhatja a pajzsmirigy vizsgálatokat.

· A povidon-jóddal való érintkezés megzavarja a vizeletből vagy székletből történő vér kimutatását, és hamisan adhat pozitív eredményt.3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A BETADINE HÜVELYKÚPOT?Hüvelyi használatra.

Felnőttek: Enyhe fertőzés esetén 7 napos, súlyosabb esetben, ill. nem megfelelő terápiás hatás esetén további 7 napos, napi egyszeri alkalmazás javasolt. Makacs, hosszabb ideje fennálló fertőzés esetén hosszabb idejű, ill. napi kétszeri alkalmazás is megengedett.

A kúpot este, lefekvés előtt, megnedvesítve javasolt mélyen a hüvelybe helyezni. A kezelés időtartama alatt célszerű tisztasági betétet használni.

A kúp behelyezés előtt vízzel benedvesítendő, így biztos a hatóanyag maximális kioldódása és elkerülhető a helyi irritáció kialakulása. Ha időközben menstruáció jelentkezik, a kúp alkalmazása megszakítás nélkül tovább folytatandó az előírt időtartamig.

Gyermekek: Serdülő kor előtt ellenjavallt a BETADINE hüvelykúp használata.4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOKMint minden gyógyszernek, a BETADINE hüvelykúpnak is lehetnek nemkívánatos hatásai.Helyi irritáció, kivörösödés, duzzanat esetén a kezelést félbe kell szakítani.

A jód felszívódhat a hüvelyből, és tartós alkalmazását követően kóros pajzsmirigyműködés alakulhat ki.

A kúp hímivarsejt ölő hatású lehet, ezért ha a fogamzást terveznek, nem ajánlatos használata.Ha az előírtnál több kúpot alkalmazott:

A tartósan, nagy mennyiségben felszívódott jód golyvát, csökkent vagy fokozott pajzsmirigyműködést okozhat. Nagymennyiségű povidon-jód felszívódása számos kedvezőtlen hatáshoz vezet: fémes szájíz, fokozott nyálelválasztás, égő érzés, fájdalom, szemek irritációja és duzzanata, bőrtünetek, hasi teltségérzés, hasmenés, légzési nehézség, tüdővizenyő, anyagcserezavarok (metabolikus acidózis, hypernatraemia), veseműködés károsodása.

Amennyiben túladagolás gyanúja merül fel, azonnal forduljon orvoshoz!5. TÁROLÁSLegfeljebb 5-15°C-on, nedvességtől, hőtől védve tartandó.

A gyártási szám, a gyártási és lejárati idő a dobozon található.

A gyógyszert csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

OGYI-T-3757/01

Betegtájékoztató OGYI- eng. száma: 9042/41/06

Ingyenes szállítás

Az ingyenes szállításhoz
vásárolj még 10 000 Ft összegért!

Tudta-e Ön?

Teszteld egészségügyi ismereteidet!

Az Aranyhajó Patika tesztsorozatot indít, mellyel tesztelheted tudásodat, a patikában nap mint nap előforduló problémákat, tévhiteket illetően.

IDE KATTINTVA töltheted ki a tesztünket.

A kitöltés után, a Pontszám Megtekintése linkre kattintva nézheted meg az eredményeket.

  • Fertőzés okozná az érelmeszesedést?ezt az érdekes cikket itt olvashatod el
  • Szendi Gábor: A boldogság szárnyaszegett madarárólSzendi Gábor: A boldogság szárnyaszegett madaráról Világunk boldoságmítoszának minimum akkor szerte kellett volna foszlania, amikor az örökké mókázó, jóságos szerepeket eljátszó Robin Williamst felakasztva találták, vagy amikor rábukkantak Philip Seymour Hoffman kábítószerrel és gyógyszerekkel átitatott testére otthona fürdőkádjában. Lehetne sorolni a kiábrándító fordulópontokat, de a világ szeme meg sem rebben ezekre a hírekre. Mert nincs más, nincs jobb, nem tudunk másféle boldogságot elképzelni, s görcsösen akarunk hinni a felemelkedés és meggazdagodás boldogító hatásában. Inkább szeretnénk hinni abban, hogy ezek az emberek, akiknek megadatott, amiről mások csak álmodoznak, talán csak nem tudtak élni a nagy lehetőséggel. Ám ha jobban megkapirgáljuk a sztárvilágot, vagy a felemelkedésért a lelküket eladó emberek életét, akkor azt látjuk, hogy a jólét egy szintje fölött sokaknál az emberi természet kifordul önmagából. Miféle boldogsághoz vezet a szélsőséges ingerek korlátok nélküli habzsolása? Tényleg ez a boldogság, amikor orrba-szájba lehet drogozni, inni, szexelni, vásárolni? Az a híres patkánykísérlet jut eszembe, amikor elektródát építettek be a patkány agyi jutalmazó központjába, és a patkány addig nyomogatta az ingerlést kiváltó pedált, amíg éhen és szomjan nem halt. Nem kell messzire mennünk az emberi példákért. Igen sok ember, tudván-tudva, hogy árt magának, de nem tud és nem akar lemondani az alkoholról, a dohányzásról, az édességekről, a szerencsejátékról, stb.

Hírlevél feliratkozás