Termékeink

DATURA STRAMONIUM C30 4G

datura.jpg
Cikkszám: CV298
1 075 Ft
1 024 Ft + ÁFA
Egység: 4 dbBruttó egységár: 269 Ft / 1 db
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Termékismertető / Betegtájékoztató

Datura stramonium - csattanó maszlag, ördögfű, boszorkányfű

A maszlag vagy csattanó maszlag (Datura stramonium) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó növényfaj. Közép-amerikai származású gyomnövény, de szinte az egész világ melegebb vidékein elterjedt, nitrogéndús  talajok gyomos társulásaiban. Nemzetségének egyetlen magyarországi képviselője. Manapság dísznövényként is tartják, akár cserépben is, gyakran közintézmények bejáratát díszíti.

ördögfűnek, boszorkányfűnek vagy maszlagnak is hívnak. A nagyméretű növénynek sötétzöld levele és hosszú, fehér szirmú virága van. A virágzás után a bibe átalakul
szúrós magházzá, amely az éréskor kinyílik négy tasakká, melyekből számos mag szabadul ki.
Az őstínktura a föld feletti részből készül, a virágból és az éretlen gyümölcsből. A hatóanyagok elsősorban alkaloidák: hioszciamin, atropin és szkopolamin, ami megmagyarázza, hogy a Stramonium toxikológiai és patogenetikai hatása hasonlít
a Belladonnáéhoz és a Hyosciamuséhoz

Hatóanyagai tropánalkaloidok, köztük a hioszciamin és az atropin, továbbá szkopolamin, vitanolidok, hidroxi-kumarinok, flavonoidok

Erősen mérgező. A gyógyászati, illetve halálos adag között sokszor alig van különbség; gyermekek számára akár 15 szem mag elfogyasztása is halálos lehet. Emiatt napjainkban az orvostudomány a leveleiből és terméseiből készült kivonatokat alig használja, csak pár alkalmazása maradt, például a Parkinson-kór, köhögés és asztma ellenszereként. Régóta ismert hallucinogén hatása miattkábítószerként is használják (főleg tapasztalatlan, kockázatkereső fiatalok), azonban ez többnyire egy 4-24 óráig tartó, öntudatlan, delíriumszerű kellemetlen állapotot okoz, amely sok esetben kórházban végződik. A kipróbálók többsége soha többé nem fogyaszt belőle, mivel élvezeti értéke csekély (az élmény gyakran kellemetlen), és emellett nagy a halálos túladagolás veszélye. A homeopátia felhasználja lázas fertőzések,görcsök, pszichózisok, gyulladt szem kezelésére.

Az alkaloidák paraszimpatolitikus hatással bírnak, mely a következőkben nyilvánul meg:
- tachikardia,
- bélperisztaItika lelassulása, parézis,
- a váladékok elapadása,
- mydriasis, akkomodációs parézis,
- központi idegrendszeri hatás: agitáció, hallucináció, zavartság.
A szkopoiamin szedatív hatással is bír.
A megszokott farmakológiai adagban (5-lOmg/nap) a Strarrwnium paraszimpatolitikus görcsoldó, izomlazító, antineuralgiás, anti asztmatikus
és altató hatással bír.
Nagyobb koncentrációban és egyéni érzékenységtől függő en erős méreg, melyet gyakran alkalmaztak mérgezésre vagy öngyilkosságra. Egyes természeti népeknél (Afrikában, Mexikóban) hallucinogén hatása miatt alkalmazták.
A mérgezés a Belladonnáéhoz hasonló, de ennél enyhébb paraszimpatolitikus hatás mellett erős neurotoxikus hatásában nyilvánul meg. Ez utóbbira jellemző a kezdeti stupor és aluszékonyság, majd dühöngő delírium, szörnyű látomásokkal, heves, rendezetlen agitáltság, majd choreaszerű mozgás, görcsök.
A Stramonium hatására leginkább jellemző a brutális hevesség. Minden tünetnél ez lép fel:
- idegrendszeri tünetek,
- keringési tünetek illetve láz,
- bőr és nyálkahártya tünetek.


IDEGRENDSZERI TÜNETEK:

- Dühös, heves delírium, hallucinációval, görcsökkel vagy choleriform mozgással.
- Delírium extrém hevességű agitációval. Dühös őrjöngés. Az arc vörös, vértolulásos, a pupillák kitágultak. A beteg kiabál, verekszik, harap, széttépi a ruháit, mutogatja magát. Folyamatosan és összefüggéstelenül beszél (Lachesis).
- A heves delírium helyet adhat a csendesebb delíriumnak, amikor a beteg nevet, énekel, vicces táncokat lejt. Esetenként előfordul vallásos színezet, könyörgő ima vagy ellenkezőleg, durva istenkáromlás.
- A hallucinációknál dominál a szellemek, nagy félelmet keltő állatok látványa, és szökési kényszer.
A testséma zavara lép fel, olyan érzéssel, mintha a test egyes részei megnagyobbodtak volna.
- A végtagok remegése, izmokban és inakban rángások.
- Görcsök:
• az arc és a végtagok folyamatos, rendezetlen mozgása,
• általános görcsök, a test jeges tapintatú, hideg verejtékkel fedett, vagy a test egyik oldala görcsben ráng, a másik bénult.
- Az állapotot rontja a fényfelviIIanás, pl, egy tükörben vagy a víz tükrén visszatükröződő napfény. Víziszony.
- Choreiform mozgások:
• A karok forgása, kecses tánca. A beteg olyan mozdulatok tesz, mintha láthatatlan tárgyakat akarna megfogni.
• A fejét ismételten felemeli a párnáról, majd mélyen a párnájában fúrja.

- Rémálmok, félelem a sötétségtől, mindig azt kéri, hogy maradjon égve a villany.
KERINGÉSI TÜNETEK ÉS LÁZ:
- Feji vértolnlás:
• az arc extrém kivörösödése, ritkán sápadtság, hőhullám az arcon, az arckifejezés szorongó, vad, nagy félelemról tanúskodik,
• sötétben fokozódó szédülés,
• heves, lüktető fejfájás,
• a szemek csillognak, vörösek, a tekintet vad. Mydriasis, ritkább an myosís, szikralátás,
• Tachikardia.
-Magas láz:
• a test forró, az izzadásos rohamot nem kíséri megkönnyebbülés,
• a végtagok hidegek
• heves szomjúság.
Összességében a tünetek a Belladonnáéhoz hasonlóak, de annál hevesebbek. Ugyanez vonatkozik a következőkre:
BŐR ÉS NYÁLKAHÁRTYA TÜNETEK:
- A száj és a garat vörös és száraz, időnként a nyelv apró vörös foltokkal fedett.
- A beteg fél az ivástól, a heves szomiúság ellenére,mert az ivás, még a víz látványa is, gégegörcsöt okoz, minden nyelési próbálkozásnál.
- A hang rekedt, berozsdásodott, a beszéd nehezített.
- Spasztikus, fullasztó köhögés, heves rohamokban.
- A bőrön vörös, fénylő, miliaris rush, mint a skarlátban.
JELLEGZETESSÉGEK:
A - SZUBJEKTív TÜNETEK:
• A tünetek hevességük ellenére csaknem teljesen fájdalommentesek (Opíum), kivéve a fejfájást.
• Fej lüktető, nagyon heves vértolulása.
• Szárazság a garatban.

B - MÓDOZATOK:
ROSSZABBODÁS-: sötétben,
- alváskor,
- ha a beteg egyedül marad,
- fényes, vakító tárgyak látványától

ENYHÜLÉS: - diffúz megvilágításban,
- ha a betegnek van társasága.

Ingyenes szállítás

Az ingyenes szállításhoz
vásárolj még 15 000 Ft összegért!

Tudta-e Ön?

A koronavírusról

Koronavírusok:

Ez egy olyan víruscsalád, amely mind emberekben ,mind pedig állatokban megbetegedéseket okozhat.A koronavírusok okozta emberi megbetegedések súlyossága esetenként eltérő: a klinikai kép az enyhe, hétköznapi náthától a súlyosabb légúti megbetegedésig terjedhet. Vannak a víruscsaládnak olyan tagjai,amelyek komolyabb megbetegedéseket okoznak, ilyen a SARS-CoVvagy a MERS-CoVA legújabban felfedezett koronavírus a COVID-19fertőzést okozza.

 

  • Az aranyér és visszérAz aranyérbetegség és a visszérbetegség is olyan, a vénás rendszert érintő kórfolyamat, amik az életmód változtatás mellett - a kezdeti fázisban- gyógyszeres kezeléssel is karbantarthatók. A vénás rendszer gyengeségének genetikai oka is van, a tény azonban, hogy egyre több embert érint a betegség egyértelművé teszi, hogy az életmódbeli tényezők milyen fontosak ebben az esetben. Az ülőmunka, a mozgásszegény életmód, a túlsúly, a dohányzás mind olyan faktorok, amelyek elősegítik a betegség kialakulásást
  • HegkezelésMi is az a heg? A heg a mélyebb hámsérülések után fennmaradt, a sebek gyógyulása után kialakult szövet. Fontos tudni, hogy a hegszövet, nem normális szövet. Nincsennek benne izzadság-, faggyú mirigyek, vagy szőrtüszők és működésében is eltér az előtte ott lévő szövettől. Életünk során előbb utóbb mind szerezünk magunknak kisebb-nagyobb sérülésekből származó, műtéti vagy a pattanások után maradt hegeket. A hegek a személyiségünk részét is képezik, viszont ha feltűnő helyen vannak, ronthatják az önbizalmunkat, önértékelési zavarokat okozhatnak. Ha kiterjedtebb hegről van szó, nem csak esztétikai problémák merülhetnek fel. A heg viszkethet, fájhat, ha hajlatokban van feszülő érzést kelthet, ami a mozgásban is akadályozhat minket. Éppen ezért a minél kisebb hegesedéssel járó sebgyógyulás kiemelkedően fontos.

Hírlevél feliratkozás