Termékeink

C-VITAMIN 1000MG PEZSGŐTBL 10X

innopharm c-1000.jpg
Cikkszám: CV742
790 Ft
752 Ft + ÁFA
Egység: 10 dbBruttó egységár: 79 Ft / 1 db
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Termékismertető / Betegtájékoztató

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRAC-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta

AszkorbinsavOlvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele.

Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

- További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

Sürgősen forduljon orvosához, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.A betegtájékoztató tartalma:

Milyen típusú gyógyszer a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Tudnivalók a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta szedése előtt

Hogyan kell szedni a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtablettát?

Lehetséges mellékhatások

Hogyan kell a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtablettát tárolni?

További információk

1. Milyen típusú gyógyszer a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?C-vitamin hiányos állapotok megelőzésére és kezelésére.

A C-vitamin (aszkorbinsav) szervezetünk élettani folyamatainak fenntartásában nélkülözhetetlen. Szabályozza a sejtek szénhidrát-, zsír- és fehérje anyagcseréjét, elősegíti a vörösvérsejtek érését, részt vesz a mellékvese-kéreghormon képzésben, elősegíti a sebgyógyulást, normál kötőszövetet biztosít, növeli a szervezet ellenálló erejét a fertőző betegségekkel szemben.

Hiánybetegsége a skorbut, mely fokozott fáradtsággal, bőr alatti vérzésekkel, ingadozó vérnyomással és rendszertelen szívveréssel járó állapot. A vérzések különösen a szőrtüszők, a fogíny és a körmök alatt figyelhetők meg. Ilyen szélsőséges hiányállapot ritkán fordul elő. A hiányállapot kezdeti stádiumát, a C-vitamin hipovitaminózist észleljük inkább pl. foghús-vérzésként, ami a C-vitaminban bő táplálkozásra megszűnik. Nehéz fizikai munkát végzők, terhes és szoptató anyák, gyermekek és idős korúak C-vitamin igénye nagyobb, mint a napi átlagos szükséglet (ez felnőtteknek napi 60-100 mg). Tavasszal is ennél több szükséges.

Egészséges ember számára a természetes C-vitamin jobb, mint a szintetikus, azonban az alábbi állapotokban ill. betegségeknél mesterséges vitaminpótlás válhat szükségessé:

- égési sérülések, alkoholizmus, daganatos betegségek, AIDS, tartósan alacsony hőmérsékletnek kitett szervezet, hosszantartó lázas állapot, művesekezelésre szorulók, pajzsmirigy-túlműködés, fertőző betegségekben a szervezet ellenállásának fokozása, a gyomor-bél rendszer megbetegedései (pl. tartós hasmenés, gyomor-, ill. vékonybél műtét); dohányzás, állandó stressz, sebészeti beavatkozások, sérülések, TBC.

- Az átlagostól eltérő étkezési elvek tartásánál (pl: nagyon szélsőségesen korlátozó étrend) a napi vitamin- szükséglet nem mindig biztosított. Vitaminpótlás szükséges lehet olyan egyéneknél is, akik nagyon gyorsan és radikálisan fogytak le, illetve egyoldalúan táplálkoznak, így nem megfelelő a tápanyag- és vitamin-bevitelük.

2. Tudnivalók a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta szedése előttNe szedje a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtablettát

- ha allergiás (túlérzékeny) az aszkorbinsavra vagy a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta egyéb összetevőjére

Ha ebben nem biztos, forduljon tanácsért kezelőorvosához vagy a gyógyszerészhez.

- ha Önnek hajlama van vesekövességre, illetve kórelőzményében előfordult már vesekőbetegség, fokozott oxalát- ürítés, nem szedhet nagy hatóanyagtartalmú C-vitamin készítményt, így ezt a pezsgőtablettát sem.

A pezsgőtabletta magas aszkorbinsav-tartalma miatt 14 év alatti gyermekeknek nem adható.A gyógyszerszedés megkezdése előtt mondja el orvosának korábbi betegségeit (volt-e, ill. van-e veseköve); illetve azt, hogy szenved-e cukorbetegségben, enzimhiányban, szívbetegségben, vérképzési- ill. véralvadási zavarokban, pajzsmirigy-túlműködésben, vesebetegségben, illetve allergiás-e valamilyen gyógyszerre.A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is

A C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta szedése mellett más készítményt csak kezelőorvosa tudtával szedhet. A pezsgőtablettával egyidőben szedett bizonyos gyógyszerek módosíthatják (ronthatják, vagy túlzott mértékben felerősíthetik) egymás hatását. Ez a gyógyszertárban vény nélkül kapható egyéb gyógyszerekre (pl. fájdalomcsillapítókra, szalicilát származékokra, hashajtókra) is vonatkozik.

Nagy adag C-vitamin a vizelet savanyítása révén az egyidejűleg alkalmazott savas jellegű gyógyszerek kiürülését gátolja, míg a bázikus jellegű gyógyszerek kiürülését fokozza.

Nagyon nagy dózisú (10 g) napi aszkorbinsav bevételénél az alvadásgátló szerek (kumarin- és indándion- származékok) felszívódásának csökkenéséről számoltak be.

Cellulóz-nátrium-foszfát, és diszulfiram hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerek és aszkorbinsav egyidejű alkalmazásakor szintén gyógyszerkölcsönhatással lehet számolni.

Deferoxamin és aszkorbinsav egyidejű adásakor a szövetek vas-érzékenysége fokozódik.

Mivel szedése megváltoztathatja az oxidáción-redukción alapuló laboratóriumi vizsgálati eredményeket, szedését néhány nappal a laboratóriumi vizsgálat előtt abba kell hagyni.Nagy adag aszkorbinsav a cukorbetegségben szenvedő betegek vizeletcukor-meghatározását zavarhatja, vizeletcukor meghatározás esetén kérjük, tájékoztassa orvosát, hogy ezt a gyógyszert is szedi! Allergiás tünetek pl. bőrkiütés jelentkezésekor a tabletta szedését abba kell hagyni és erről a kezelőorvost tájékoztatni kell.Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ha Ön terhes, terhességet tervez illetve szoptat, válasszon kisebb hatóanyagtartalmú C-vitamin készítményt, mivel ezt a gyógyszert terhesség és szoptatás során nem ajánlott szedni. A túl nagy adag aszkorbinsav káros lehet a magzat vagy a csecsemő számára.A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A gyógyszer szedése a gépjárművezetést és gépkezelést károsan nem befolyásolja.Fontos információk a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta egyes összetevőiről

A C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta 628 mg szacharózt is tartalmaz pezsgőtablettánként.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.3. Hogyan kell szedni a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtablettát?

A pezsgőtabletta magas aszkorbinsav-tartalma miatt kizárólag felnőtteknek ajánlott. C-vitamin hiány esetén naponta 500-1000 mg (1-1 pezsgőtabletta) a javasolt adag.

Meghűléses megbetegedésekben is a napi adag legfeljebb 1 pezsgőtabletta (1000 mg aszkorbinsav), ennél nagyobb adagot nem ajánlott bevenni.

A pezsgőtablettát bevétel előtt 1-1 pohár vízben fel kell oldani.

14 éven aluliak kezelésére a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta nem alkalmazható.Ha az előírtnál több C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtablettát vett be

Túladagolás esetén a mellékhatásoknál említett tünetek jelentkezhetnek. Leggyakrabban hányinger, hányás, hasmenés, bőrpír, bőrvörösség, fejfájás; tartósan nagyobb mennyiségű vizeletürítés; hányinger, gyomorgörcs lépnek fel, de a tünetek egyénenként változóak.

Mivel az aszkorbinsav vízoldékony vitamin, a felesleg gyorsan kiürül a szervezetből, ezért a túladagolás az életet nem veszélyezteti.A kezelés időtartama

A C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtablettát kúraszerűen, néhány napig kell szedni. Ha tünetei 3-5 nap alatt nem javulnak, kérjük keresse fel háziorvosát!

4. Lehetséges mellékhatásokMint minden gyógyszer, így a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Nagy adagoknál előforduló mellékhatás a vesekő (oxalát)-képződés, tünetei: a hát oldalsó vagy alsó részén fellépő fájdalom.

A tartósan szedett, napi 1000 mg-ot meghaladó C-vitamin adag hatására a vizelet oxalátszintje megemelkedhet. Ez a vesebetegeknél oxalátkő képződéséhez vezethet. Különösen gyakran fordul elő művesekezelt betegeknél és azoknál, akiknek volt már vesekövük.

Ha az alábbi, hosszabb ideig fennálló, kellemetlen tüneteket észleli, kérjük forduljon orvoshoz: Hasmenés, bőrpír, bőrvörösség, fejfájás; nagyobb mennyiségű vizeletürítés; hányinger, hányás, gyomorgörcs.

Ha egyéb szokatlan tüneteket észlel, kérjük jelentkezzen orvosánál.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát, vagy gyógyszerészét.

5. Hogyan kell a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtablettát tárolni?A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A pezsgőtabletta külső és belső csomagolásán a lejárati idő fel van tüntetve.

A dobozon és tubuson feltüntetett lejárati idő után ne szedje a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓKMit tartalmaz a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta

- A készítmény hatóanyaga 1000 mg aszkorbinsav pezsgőtablettánként.

- Egyéb összetevő(k): „Sunset yellow”, szacharin-nátrium, makrogol 6000, nátrium-benzoát, narancs aroma, szacharóz, vízmentes citromsav, nátrium-hidrogén-karbonát.Milyen a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

10 db narancssárga, kerek, narancs illatú pezsgőtabletta tubusban és dobozban.A forgalombahozatali engedély jogosultja

Bristol-Myers Squibb Kft.

Lövőház u. 39. 3. em.

Millenáris Irodaház

1024 Budapest

Gyártó:

Bristol-Myers Squibb 304 Avenue du Dr. Jean Bru, 47000 Agen, Franciaország

Bristol-Myers Squibb 979 Avenue des Pyrénées, 47520 Le Passage, FranciaországOGYI-T-3738/01Betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2008. 12. 15.

Ingyenes szállítás

Az ingyenes szállításhoz
vásárolj még 15 000 Ft összegért!

Tudta-e Ön?

A koronavírusról

Koronavírusok:

Ez egy olyan víruscsalád, amely mind emberekben ,mind pedig állatokban megbetegedéseket okozhat.A koronavírusok okozta emberi megbetegedések súlyossága esetenként eltérő: a klinikai kép az enyhe, hétköznapi náthától a súlyosabb légúti megbetegedésig terjedhet. Vannak a víruscsaládnak olyan tagjai,amelyek komolyabb megbetegedéseket okoznak, ilyen a SARS-CoVvagy a MERS-CoVA legújabban felfedezett koronavírus a COVID-19fertőzést okozza.

 

  • Az aranyér és visszérAz aranyérbetegség és a visszérbetegség is olyan, a vénás rendszert érintő kórfolyamat, amik az életmód változtatás mellett - a kezdeti fázisban- gyógyszeres kezeléssel is karbantarthatók. A vénás rendszer gyengeségének genetikai oka is van, a tény azonban, hogy egyre több embert érint a betegség egyértelművé teszi, hogy az életmódbeli tényezők milyen fontosak ebben az esetben. Az ülőmunka, a mozgásszegény életmód, a túlsúly, a dohányzás mind olyan faktorok, amelyek elősegítik a betegség kialakulásást
  • HegkezelésMi is az a heg? A heg a mélyebb hámsérülések után fennmaradt, a sebek gyógyulása után kialakult szövet. Fontos tudni, hogy a hegszövet, nem normális szövet. Nincsennek benne izzadság-, faggyú mirigyek, vagy szőrtüszők és működésében is eltér az előtte ott lévő szövettől. Életünk során előbb utóbb mind szerezünk magunknak kisebb-nagyobb sérülésekből származó, műtéti vagy a pattanások után maradt hegeket. A hegek a személyiségünk részét is képezik, viszont ha feltűnő helyen vannak, ronthatják az önbizalmunkat, önértékelési zavarokat okozhatnak. Ha kiterjedtebb hegről van szó, nem csak esztétikai problémák merülhetnek fel. A heg viszkethet, fájhat, ha hajlatokban van feszülő érzést kelthet, ami a mozgásban is akadályozhat minket. Éppen ezért a minél kisebb hegesedéssel járó sebgyógyulás kiemelkedően fontos.

Hírlevél feliratkozás