Termékeink

BEN-U-RON 500 MG TABLETTA 20X 20X

BENURON.jpg
Cikkszám: CV862
482 Ft
459 Ft + ÁFA
Egység: 20 dbBruttó egységár: 24 Ft / 1 db
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Termékismertető / Betegtájékoztató

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: Ben-u-ron 500 mg tablettaMielőtt elkezdené gyógyszerét szedni, alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

· Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Az optimális hatás érdekében azonban elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő és szakszerű alkalmazása.

· Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

· További kérdéseivel forduljon gyógyszerészéhez.

· Sürgősen keresse fel orvosát, ha tünetei 3 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Ben-u-ron 500 mg tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2. Tudnivalók a Ben-u-ron 500 mg tabletta szedése előtt.

3. Hogyan kell alkalmazni a Ben-u-ron 500 mg tablettát?

4. Lehetséges mellékhatások.

5 Tárolás.Mit tartalmaz a Ben-u-ron 500 mg tabletta?Hatóanyag:

500 mg paracetamol tablettánként.Egyéb összetevők:Povidon, kukoricakeményítő, talkum, sztearinsav, szilícium-dioxid, A típusú karboximetil-keményítő-nátrium.Gyártó és a forgalombahozatali engedély jogosultja:BENE Arzneimittel GmbH. München, Németország

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A BEN-U-RON 500 MG TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?Enyhe és mérsékelten erős fájdalom és láz csillapítására szolgál. A készítmény hatóanyaga, a paracetamol, fájdalomcsillapító, lázcsillapító és gyenge gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

2. TUDNIVALÓK A BEN-U-RON 500 MG TABLETTA SZEDÉSE ELŐTTNe alkalmazza a készítményt:· ha túlérzékeny a készítmény hatóanyagára vagy bármely segédanyagára,

· ha súlyos máj- és veseműködési zavarban szenved,

· glukóz-6-foszfát dehidrogenáz örökletes hiánya esetén,

· 12 év alatti életkorban;

· idült alkoholizmus esetén.A tabletta egyedi orvosi elbírálás alapján adható:· károsodott májfunkció (májgyulladás, alkoholizmus),

· Gilbert szindróma (alkati sajátosság, a normálisnál több az epefesték a vérben),

· károsodott vesefunkció esetén.Mire kell különösen figyelni a Ben-u-ron 500 mg tabletta szedésekor?· A készítmény befolyásolhatja egyes laboratóriumi vizsgálatok eredményét (pl.: vér-cukor szint).

· A készítmény hosszantartó és/vagy magas adagban való alkalmazása máj-és vesekárosodás, továbbá vérkép-elváltozás kialakulásához vezethet.

· A készítmény hosszantartó, nagy adagokban való szedése, ill. az előírástól eltérő alkalmazása esetén fejfájás jelentkezhet, ami az adag emelése mellett is megmarad. Ilyen esetekben a gyógyszer szedését abba kell hagyni, és orvoshoz kell fordulni.A Ben-u-ron együttes alkalmazása étellel/itallalA kezelés ideje alatt alkoholt fogyasztani tilos.Terhesség, szoptatásTerhesség és szoptatás ideje alatt a készítmény kizárólag egyedi orvosi elbírálás alapján szedhető.A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekreFenti képességeket a készítmény általában nem befolyásolja.A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek:Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.Egyedi orvosi elbírálás alapján szedhető együtt egyes altatókkal, epilepszia elleni gyógyszerekkel (pl. fenobarbital, fenitoin, karbamazepin), véralvadásgátlókkal, a gyomor ürülését gyorsító vagy lassító szerekkel, rifampicinnel, kloramfenikollal, szalicilamiddel, glutetimiddel zidovudinnel, doxorubicinnel.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A BEN-U-RON 500 MG TABLETTÁT?A Ben-u-ron a beteg életkora és testsúlya szerint adagolandó.

Szokásos egyszeri adagja 10-15 mg paracetamol / testtömeg-kilogramm.

Maximális napi dózis: 50 mg / testtömeg-kilogramm.Szokásos adagja, amennyiben az orvos másképp nem rendeli:Egyszeri adag: 12 év (50 testtömeg-kilogramm) felett: 1 - 2 tabletta.

Az egyszeri adag 4 órán belül nem ismételhető. 6 - 8 óránként adható újra, naponta maximum 4-szer. Felnőttek napi adagja a 8 tablettát (4 g) nem haladhatja meg.

Károsodott májfunkciók esetén, valamint Gilbert kórban dóziscsökkentés vagy az adagolási időközök növelése szükséges.

Csökkent veseműködés- esetén a gyógyszer 8 órás időközökkel szedhető.A tablettát szétrágás nélkül, fél pohár vízzel kell bevenni. Étkezés közben vagy után bevéve a hatás később jelentkezhet.Paracetamol alkalmazása néhány napnál hosszabb ideig nem javasolt.Ha a tabletta alkalmazása során hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.Ha az előírtnál több tablettát vett be:A túladagolás első tüneteiként émelygés, hányás, súlyos hasi fájdalom jelenhet meg. Túladagolás bekövetkeztekor azonnal orvoshoz kell fordulni, még akkor is, ha a mérgezés tünetei időlegesen javulni látszanak.

A túladagolás súlyosan károsíthatja a májat és a vesét!Ha adagját elfelejtette bevenni:Következő alkalommal ne vegyen be dupla adagot, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát. Folytassa a kezelést az előírtak szerint.A kezelés megszakításakor jelentkező mellékhatások:Az adagolás hirtelen megszakítása fejfájás, fáradtság, izomfájdalom, idegesség és vegetatív tünetek fellépését idézheti elő.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOKMint minden gyógyszernek, a Ben-u-ron-nak is lehetnek mellékhatásai.Az előírások szerint alkalmazva ritkán várható mellékhatás. A bőrön bőrvörösség, ritkán allergiás kiütés jelentkezhet.

Egyes esetekben hörgőgörcs, főként arra hajlamos személyeken „fájdalomcsillapító által kiváltott asztma” előfordult.

Kivételes esetben jelentkezhet paracetamol hatására a vérképzés allergiára visszavezethető zavara, pl. a vérlemezkék, vagy a fehérvérsejtek, vagy a vér valamennyi alakos eleme számának csökkenése, ill. más túlérzékenységi reakciók (lágyrész-vizenyő, légszomj, verejtékezés, hirtelen jelentős vérnyomásesés, beleértve sokk kialakulását).Túlérzékenységi reakció első tüneteinek jelentkezésekor a gyógyszer szedését azonnal meg kell szakítani, és orvoshoz kell fordulni.Nagy adagokban való és/vagy hosszantartó alkalmazás súlyos, igen nagy adagok szedése végzetes májkárosodáshoz (visszafordíthatatlan májszövet-elhalás) vezethet. Korai tünetei: étvágytalanság, hányinger, hányás, izzadás, általános gyengeség, rossz közérzet. Nagy adagokban való és/vagy hosszantartó adagolás, különösen más gyulladáscsökkentőkkel, lázcsillapítókkal kombinálva vesekárosodást, veseelégtelenséget is előidézhet („fájdalomcsillapító által kiváltott vesekárosodás).

Mellékhatások észleléséről vagy egyéb szokatlan tünetekről a kezelőorvost értesíteni kell

5. TÁROLÁSLegfeljebb 30°C-on tárolandó.

A készítmény csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül használható fel.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.

Csomagolás:20 db (2 x 10 db) tabletta buborékfóliában és dobozban.

OGYI-T-4662/01.

Betegtájékoztató OGYI engedély száma: 30066/55/03.

Ingyenes szállítás

Az ingyenes szállításhoz
vásárolj még 10 000 Ft összegért!

Tudta-e Ön?

Teszteld egészségügyi ismereteidet!

Az Aranyhajó Patika tesztsorozatot indít, mellyel tesztelheted tudásodat, a patikában nap mint nap előforduló problémákat, tévhiteket illetően.

IDE KATTINTVA töltheted ki a tesztünket.

A kitöltés után, a Pontszám Megtekintése linkre kattintva nézheted meg az eredményeket.

  • Fertőzés okozná az érelmeszesedést?ezt az érdekes cikket itt olvashatod el
  • Szendi Gábor: A boldogság szárnyaszegett madarárólSzendi Gábor: A boldogság szárnyaszegett madaráról Világunk boldoságmítoszának minimum akkor szerte kellett volna foszlania, amikor az örökké mókázó, jóságos szerepeket eljátszó Robin Williamst felakasztva találták, vagy amikor rábukkantak Philip Seymour Hoffman kábítószerrel és gyógyszerekkel átitatott testére otthona fürdőkádjában. Lehetne sorolni a kiábrándító fordulópontokat, de a világ szeme meg sem rebben ezekre a hírekre. Mert nincs más, nincs jobb, nem tudunk másféle boldogságot elképzelni, s görcsösen akarunk hinni a felemelkedés és meggazdagodás boldogító hatásában. Inkább szeretnénk hinni abban, hogy ezek az emberek, akiknek megadatott, amiről mások csak álmodoznak, talán csak nem tudtak élni a nagy lehetőséggel. Ám ha jobban megkapirgáljuk a sztárvilágot, vagy a felemelkedésért a lelküket eladó emberek életét, akkor azt látjuk, hogy a jólét egy szintje fölött sokaknál az emberi természet kifordul önmagából. Miféle boldogsághoz vezet a szélsőséges ingerek korlátok nélküli habzsolása? Tényleg ez a boldogság, amikor orrba-szájba lehet drogozni, inni, szexelni, vásárolni? Az a híres patkánykísérlet jut eszembe, amikor elektródát építettek be a patkány agyi jutalmazó központjába, és a patkány addig nyomogatta az ingerlést kiváltó pedált, amíg éhen és szomjan nem halt. Nem kell messzire mennünk az emberi példákért. Igen sok ember, tudván-tudva, hogy árt magának, de nem tud és nem akar lemondani az alkoholról, a dohányzásról, az édességekről, a szerencsejátékról, stb.

Hírlevél feliratkozás