Termékeink

BEN-U-RON 500 MG TABLETTA 20X

BENURON.jpg
Cikkszám: CV862
554 Ft
528 Ft + ÁFA
Egység: 20 dbBruttó egységár: 28 Ft / 1 db
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Termékismertető / Betegtájékoztató

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: Ben-u-ron 500 mg tablettaMielőtt elkezdené gyógyszerét szedni, alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

· Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Az optimális hatás érdekében azonban elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő és szakszerű alkalmazása.

· Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

· További kérdéseivel forduljon gyógyszerészéhez.

· Sürgősen keresse fel orvosát, ha tünetei 3 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Ben-u-ron 500 mg tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2. Tudnivalók a Ben-u-ron 500 mg tabletta szedése előtt.

3. Hogyan kell alkalmazni a Ben-u-ron 500 mg tablettát?

4. Lehetséges mellékhatások.

5 Tárolás.Mit tartalmaz a Ben-u-ron 500 mg tabletta?Hatóanyag:

500 mg paracetamol tablettánként.Egyéb összetevők:Povidon, kukoricakeményítő, talkum, sztearinsav, szilícium-dioxid, A típusú karboximetil-keményítő-nátrium.Gyártó és a forgalombahozatali engedély jogosultja:BENE Arzneimittel GmbH. München, Németország

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A BEN-U-RON 500 MG TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?Enyhe és mérsékelten erős fájdalom és láz csillapítására szolgál. A készítmény hatóanyaga, a paracetamol, fájdalomcsillapító, lázcsillapító és gyenge gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

2. TUDNIVALÓK A BEN-U-RON 500 MG TABLETTA SZEDÉSE ELŐTTNe alkalmazza a készítményt:· ha túlérzékeny a készítmény hatóanyagára vagy bármely segédanyagára,

· ha súlyos máj- és veseműködési zavarban szenved,

· glukóz-6-foszfát dehidrogenáz örökletes hiánya esetén,

· 12 év alatti életkorban;

· idült alkoholizmus esetén.A tabletta egyedi orvosi elbírálás alapján adható:· károsodott májfunkció (májgyulladás, alkoholizmus),

· Gilbert szindróma (alkati sajátosság, a normálisnál több az epefesték a vérben),

· károsodott vesefunkció esetén.Mire kell különösen figyelni a Ben-u-ron 500 mg tabletta szedésekor?· A készítmény befolyásolhatja egyes laboratóriumi vizsgálatok eredményét (pl.: vér-cukor szint).

· A készítmény hosszantartó és/vagy magas adagban való alkalmazása máj-és vesekárosodás, továbbá vérkép-elváltozás kialakulásához vezethet.

· A készítmény hosszantartó, nagy adagokban való szedése, ill. az előírástól eltérő alkalmazása esetén fejfájás jelentkezhet, ami az adag emelése mellett is megmarad. Ilyen esetekben a gyógyszer szedését abba kell hagyni, és orvoshoz kell fordulni.A Ben-u-ron együttes alkalmazása étellel/itallalA kezelés ideje alatt alkoholt fogyasztani tilos.Terhesség, szoptatásTerhesség és szoptatás ideje alatt a készítmény kizárólag egyedi orvosi elbírálás alapján szedhető.A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekreFenti képességeket a készítmény általában nem befolyásolja.A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek:Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.Egyedi orvosi elbírálás alapján szedhető együtt egyes altatókkal, epilepszia elleni gyógyszerekkel (pl. fenobarbital, fenitoin, karbamazepin), véralvadásgátlókkal, a gyomor ürülését gyorsító vagy lassító szerekkel, rifampicinnel, kloramfenikollal, szalicilamiddel, glutetimiddel zidovudinnel, doxorubicinnel.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A BEN-U-RON 500 MG TABLETTÁT?A Ben-u-ron a beteg életkora és testsúlya szerint adagolandó.

Szokásos egyszeri adagja 10-15 mg paracetamol / testtömeg-kilogramm.

Maximális napi dózis: 50 mg / testtömeg-kilogramm.Szokásos adagja, amennyiben az orvos másképp nem rendeli:Egyszeri adag: 12 év (50 testtömeg-kilogramm) felett: 1 - 2 tabletta.

Az egyszeri adag 4 órán belül nem ismételhető. 6 - 8 óránként adható újra, naponta maximum 4-szer. Felnőttek napi adagja a 8 tablettát (4 g) nem haladhatja meg.

Károsodott májfunkciók esetén, valamint Gilbert kórban dóziscsökkentés vagy az adagolási időközök növelése szükséges.

Csökkent veseműködés- esetén a gyógyszer 8 órás időközökkel szedhető.A tablettát szétrágás nélkül, fél pohár vízzel kell bevenni. Étkezés közben vagy után bevéve a hatás később jelentkezhet.Paracetamol alkalmazása néhány napnál hosszabb ideig nem javasolt.Ha a tabletta alkalmazása során hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.Ha az előírtnál több tablettát vett be:A túladagolás első tüneteiként émelygés, hányás, súlyos hasi fájdalom jelenhet meg. Túladagolás bekövetkeztekor azonnal orvoshoz kell fordulni, még akkor is, ha a mérgezés tünetei időlegesen javulni látszanak.

A túladagolás súlyosan károsíthatja a májat és a vesét!Ha adagját elfelejtette bevenni:Következő alkalommal ne vegyen be dupla adagot, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát. Folytassa a kezelést az előírtak szerint.A kezelés megszakításakor jelentkező mellékhatások:Az adagolás hirtelen megszakítása fejfájás, fáradtság, izomfájdalom, idegesség és vegetatív tünetek fellépését idézheti elő.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOKMint minden gyógyszernek, a Ben-u-ron-nak is lehetnek mellékhatásai.Az előírások szerint alkalmazva ritkán várható mellékhatás. A bőrön bőrvörösség, ritkán allergiás kiütés jelentkezhet.

Egyes esetekben hörgőgörcs, főként arra hajlamos személyeken „fájdalomcsillapító által kiváltott asztma” előfordult.

Kivételes esetben jelentkezhet paracetamol hatására a vérképzés allergiára visszavezethető zavara, pl. a vérlemezkék, vagy a fehérvérsejtek, vagy a vér valamennyi alakos eleme számának csökkenése, ill. más túlérzékenységi reakciók (lágyrész-vizenyő, légszomj, verejtékezés, hirtelen jelentős vérnyomásesés, beleértve sokk kialakulását).Túlérzékenységi reakció első tüneteinek jelentkezésekor a gyógyszer szedését azonnal meg kell szakítani, és orvoshoz kell fordulni.Nagy adagokban való és/vagy hosszantartó alkalmazás súlyos, igen nagy adagok szedése végzetes májkárosodáshoz (visszafordíthatatlan májszövet-elhalás) vezethet. Korai tünetei: étvágytalanság, hányinger, hányás, izzadás, általános gyengeség, rossz közérzet. Nagy adagokban való és/vagy hosszantartó adagolás, különösen más gyulladáscsökkentőkkel, lázcsillapítókkal kombinálva vesekárosodást, veseelégtelenséget is előidézhet („fájdalomcsillapító által kiváltott vesekárosodás).

Mellékhatások észleléséről vagy egyéb szokatlan tünetekről a kezelőorvost értesíteni kell

5. TÁROLÁSLegfeljebb 30°C-on tárolandó.

A készítmény csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül használható fel.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.

Csomagolás:20 db (2 x 10 db) tabletta buborékfóliában és dobozban.

OGYI-T-4662/01.

Betegtájékoztató OGYI engedély száma: 30066/55/03.

Ingyenes szállítás

Az ingyenes szállításhoz
vásárolj még 15 000 Ft összegért!

Tudta-e Ön?

A koronavírusról

Koronavírusok:

Ez egy olyan víruscsalád, amely mind emberekben ,mind pedig állatokban megbetegedéseket okozhat.A koronavírusok okozta emberi megbetegedések súlyossága esetenként eltérő: a klinikai kép az enyhe, hétköznapi náthától a súlyosabb légúti megbetegedésig terjedhet. Vannak a víruscsaládnak olyan tagjai,amelyek komolyabb megbetegedéseket okoznak, ilyen a SARS-CoVvagy a MERS-CoVA legújabban felfedezett koronavírus a COVID-19fertőzést okozza.

 

  • Az aranyér és visszérAz aranyérbetegség és a visszérbetegség is olyan, a vénás rendszert érintő kórfolyamat, amik az életmód változtatás mellett - a kezdeti fázisban- gyógyszeres kezeléssel is karbantarthatók. A vénás rendszer gyengeségének genetikai oka is van, a tény azonban, hogy egyre több embert érint a betegség egyértelművé teszi, hogy az életmódbeli tényezők milyen fontosak ebben az esetben. Az ülőmunka, a mozgásszegény életmód, a túlsúly, a dohányzás mind olyan faktorok, amelyek elősegítik a betegség kialakulásást
  • HegkezelésMi is az a heg? A heg a mélyebb hámsérülések után fennmaradt, a sebek gyógyulása után kialakult szövet. Fontos tudni, hogy a hegszövet, nem normális szövet. Nincsennek benne izzadság-, faggyú mirigyek, vagy szőrtüszők és működésében is eltér az előtte ott lévő szövettől. Életünk során előbb utóbb mind szerezünk magunknak kisebb-nagyobb sérülésekből származó, műtéti vagy a pattanások után maradt hegeket. A hegek a személyiségünk részét is képezik, viszont ha feltűnő helyen vannak, ronthatják az önbizalmunkat, önértékelési zavarokat okozhatnak. Ha kiterjedtebb hegről van szó, nem csak esztétikai problémák merülhetnek fel. A heg viszkethet, fájhat, ha hajlatokban van feszülő érzést kelthet, ami a mozgásban is akadályozhat minket. Éppen ezért a minél kisebb hegesedéssel járó sebgyógyulás kiemelkedően fontos.

Hírlevél feliratkozás