Termékeink

NICORETTE ICY WHITE GUM 2MG RÁGÓ 30X

nicorette rágógumi.png
Cikkszám: CV52594
2 170 Ft
2 067 Ft + ÁFA
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Termékismertető / Betegtájékoztató

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Nicorette Icy White gum 2 mg gyógyszeres rágógumi

Nicorette Icy White gum 4 mg gyógyszeres rágógumi

nikotin

 

Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

 • Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa, vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

 • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont

 

A betegtájékoztató tartalma:

 

 1. Milyen típusú gyógyszer a Nicorette Icy White gum gyógyszeres rágógumi (a továbbiakban Nicorette Icy White) és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 2. Tudnivalók a Nicorette Icy White alkalmazása előtt

 3. Hogyan kell alkalmazni a Nicorette Icy White-ot?

 4. Lehetséges mellékhatások

 5. Hogyan kell a Nicorette Icy White-ot tárolni?

 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

1. Milyen típusú gyógyszer a Nicorette Icy White és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

Adohányzásról való leszokást segítő készítmény, amely a nikotin utáni sóvárgás és a megvonási tünetek csökkentésével elősegíti:

 • a dohányzás azonnali abbahagyását azoknál a dohányosoknál, akik készek a leszokásra;

 • a dohányzás fokozatos csökkentését a végleges leszokás előtt vagy

 • a dohányzás átmeneti felfüggesztését azoknál a dohányosoknál, akik nem tudnak, vagy nem szándékoznak rágyújtani (pl. olyan helyeken, ahol tilos a dohányzás vagy olyan helyzetekben, amikor a dohányzás kerülendő, de Ön kényszert érez a rágyújtásra (pl. hosszabb repülőút)).

 

A Nicorette Icy White segítségével megakadályozható, vagy mérsékelhető az elvonási tünetek kialakulása úgy, hogy az eddig a cigarettával szervezetbe juttatott nikotint átmeneti ideig és kis mennyiségben a Nicorette Icy White pótolja. Rágás közben a nikotin lassan felszabadul a Nicorette Icy White rágógumiból és a szájnyálkahártyán keresztül felszívódik a vérbe. A cigarettával szemben a Nicorette Icy White nem tartalmaz mérgező kátrányt vagy szénmonoxidot.

 

Egyéb módszerek egyidejű alkalmazása megkönnyíti a cigaretta elhagyását, de a leszokás sikeréhez elsősorban az Ön akaratereje szükséges.

 

 

2. Tudnivalók a Nicorette Icy White alkalmazása előtt

 

Ne alkalmazza a Nicorette Icy White-ot

 • ha allergiás a nikotinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,

 • ha 14 évesnél fiatalabb.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Nicorette Icy White alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Nemdohányzók a rágógumit nem rághatják.

 

A Nicorette Icy White alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, vagy gyógyszerészével a következő esetekben, mert aNicorette Icy White alkalmazása lehetőleg nem, vagy csak szoros orvosi ellenőrzés mellett ajánlott:

 • ha a közelmúltban (az elmúlt 4 hétben) szív- és érrendszeri, illetve agyi történés fordult elő pl. agyvérzés

 • szívroham (miokardiális infarktus)

 • visszatérő (instabil) vagy rosszabbodó mellkasi fájdalom (angina pektorisz)

 • súlyos szívritmuszavar

 • agyi történés, pl. sztrók (agyérgörcs)

 • koszorúér-, vagy egyéb (szív-) érműtét

 • ha gyógyszerrel nem kezelt magasvérnyomás-betesége van.

 

Orvosi ellenőrzés mellett, az orvos tanácsára alkalmazható a következő esetekben:

 • súlyos/mérsékelt májkárosodás,

 • súlyos vesekárosodás,

 • aktív nyombél- vagy gyomorfekély, gyomorhurut, nyelőcső-, garat- vagy szájüregi gyulladás,

 • kezelt magasvérnyomás-betegség,

 • stabil angina pektorisz (azonos terhelésre, azonos gyakorisággal és erősséggel jelentkező mellkasi panaszok, pl. fájdalom, nyomásérzés),

 • agyi érbetegség,

 • végtagokon verőér-elzáródás,

 • szívelégtelenség,

 • pajzsmirigy-túlműködés (hipertireózis),

 • mellékvesevelő-daganat (feokromocitóma),

 • cukorbetegség (mivel a dohányzás abbahagyása után megváltozott inzulin adagokra lehet szükség),

 • 14-18 év közötti életkorúaknál.

 

A Nicorette Icy White-ot gyermekek elől gondosan elzárva kell tartani, mert a nikotin súlyos mérgezési tüneteket idézhet elő, amelyek akár halálosak lehetnek.

 

A Nicorette Icy White a fogpótláshoz, hídhoz hozzáragadhat, és azt károsíthatja.

 

Gyermekek és serdülők

14-18 év közötti életkorban a Nicorette Icy White kizárólag orvosi ellenőrzés mellett, az orvos tanácsára alkalmazható.

 

Egyéb gyógyszerek és a Nicorette Icy White

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni/alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Ez különösen fontos, ha a következő hatóanyagokat tartalmazó gyógyszereket szedi:

 • teofillin az asztma kezelésére

 • takrin az Alzheimer-kór kezelésére

 • klozapin a szkizofrénia kezelésére

 • ropinirol a Parkinson-kór kezelésére

 

A Nicorette Icy White egyidejű alkalmazása étellel és itallal

Ne egyen vagy igyon, ha a gyógyszeres rágógumi a szájában van. A savas kémhatású italok, pl. a kávé, gyümölcslé és ásványvíz csökkenthetik a nikotin felszívódását a szájüregből, ezért a gyógyszeres rágógumi alkalmazása előtti 15 percben fogyasztásuk kerülendő.

 

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Terhesség alatt nagyon fontos a dohányzás abbahagyása, mivel a dohányzás a magzat elégtelen növekedését okozhatja. Koraszüléshez vagy halvaszüléshez is vezethet. Az a legjobb, ha a dohányzást nikotin-tartalmú gyógyszer használata nélkül tudja abbahagyni. Ha ezt nem tudja megvalósítani, a Nicorette Icy White-ot kizárólag a terhesgondozást végző kezelőorvosával, háziorvosával vagy leszokást segítő szakorvossal történt megbeszélés után szabad használni.

 

A Nicorette Icy White alkalmazását kerülni kell szoptatás alatt, mivel a nikotin bejut az anyatejbe és hatással lehet a csecsemőre. Amennyiben orvosa a Nicorette Icy White használatát javasolja, a rágógumit lehetőleg közvetlenül a szoptatást követően alkalmazza, a szoptatás előtti két órában ne.

 

Termékenység

Nőknél a dohányzás késlelteti a fogamzást, csökkenti az mesterséges megtermékenyítés sikerességi arányát, és jelentősen növeli a terméketlenség kockázatát.

Férfiaknál a dohányzás csökkenti a spermiumtermelést, növeli az oxidatív stresszt és a DNS-károsodást. A dohányzó férfiak spermiumainak kisebb a nemzőképessége.

Az nem ismert, hogy emberben a nikotin mennyiben járul hozzá ezen hatások kialakulásához.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre

A Nicorette Icy White nem vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

 

A Nicorette Icy White gum 2 mg és 4 mg gyógyszeres rágógumi xilitet tartalmaz, amely 10 g feletti mennyiségben hasmenést okozhat. A 2 mg-os gyógyszeres rágógumi 0,592 g xilitet, a 4 mg-os gyógyszeres rágógumi pedig 0,580 g xilitet tartalmaz.

A xilit kalóriaértéke 2,4 kcal/g.

 

 

3. Hogyan kell alkalmazni a Nicorette Icy White-ot?

 

A gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

Nagyfokú nikotinfüggőség esetén (ha Ön naponta több mint 20 szál cigarettát szív el, vagy a 2 mg os erősséggel sikertelenül próbált meg leszokni) a kezelést a 4 mg-os erősséggel kezdje.

 

Kisfokú nikotinfüggőség esetén (ha Ön naponta kevesebb, mint 20 szál cigarettát szív el) a kezelést a 2 mg-os erősséggel kezdje.

 

Fontos a helyes rágástechnika: a szájba vett Nicorette Icy White-ot lassan, kb. 30 percig kell rágni, 1-1 rágás között néhány másodperc szünetet tartva. Addig kell rágni, míg a szájban erős íz vagy enyhe égő érzés észlelhető, majd (kb. 8-10 rágás után) 1-2 percre a nyelv alatt, vagy a szájban kell tartani. 8-10 ismételt rágás után újabb 1-2 perc szünetet kell tartani. A rágógumit nem szabad lenyelni!

 

A túl gyors rágás ingerelheti a torkot, gyomorégést, csuklást okozhat. Amennyiben gyomortáji fájdalom jelentkezik, az gyomorsav-megkötő gyógyszer egyidejű alkalmazásával kivédhető.

 

A Nicorette Icy White ízét kezdetben szokatlannak érezheti, de a tapasztalat szerint ez az íz néhány napon belül megszokható és megszerethető.

 

A nikotin hatása csak pár perc elteltével kezdődik. Nem várható olyan gyors nikotinéhség csillapodás, mint a dohányzástól.

 

A napi maximális adag 24 darab a 2 mg-os, illetve 15 darab a 4 mg-os rágógumiból.

 

A dohányzás azonnali abbahagyása

A kezelés időtartama egyénenként változó. A leszokási idő átlagosan 3 hónap, ezután a nikotin adagját fokozatosan csökkenteni kell. A kezelést akkor kell megszakítani, amikor az adag eléri a napi 1-2 darab gyógyszeres rágógumit. 1 évnél hosszabb kezelés nem javasolt, de bizonyos esetekben ennél hosszabb kezelésre lehet szükség a visszaesés elkerülésének érdekében. A leszokás ideje alatt a dohányzást abba kell hagynia.

 

A kezelés megkezdéséhez válasszon ki egy előreláthatóan nyugodtabb napot, amikor a dohányzásról való leszokásra felkészült. Előző este még annyit dohányozhat, amennyit általában szokott. Másnap, az első cigaretta meggyújtása helyett kezdjen el rágni egy Nicorette Icy White-ot!

Akkor kezdjen el rágni egy újabb rágógumit, amikor úgy érzi, hogy ismét rá szeretne gyújtani! A napi rágógumi-igény általában 8-12 darab.

 

A napi cigaretta mennyiség csökkentése a végleges leszokás érdekében

Használja a Nicorette Icy White-ot, amikor két dohányzás között kényszert érez, hogy rágyújtson. Így meghosszabbíthatja a dohányzásmentes időszakokat, hogy a naponta elszívott cigaretta mennyiséget lecsökkentse, amennyire csak lehet, és végül abbahagyhassa a dohányzást. Amennyiben 6 hét után a napi cigaretta mennyiség nem csökken, kérjen tanácsot szakembertől.

 

Amint úgy érzi, hogy készen áll, próbálja meg abbahagyni a dohányzást, de legkésőbb a kezelés kezdetétől számított 6 hónapon belül. Amennyiben nem tud leszokni a kezelés kezdetétől számított 9 hónapon belül, kérjen tanácsot szakembertől.

 

A dohányzás átmeneti felfüggesztése

A Nicorette Icy White alkalmazható dohánymentes időközben, pl. olyan helyeken, ahol tilos a dohányzás vagy olyan helyzetekben, amikor a dohányzás kerülendő, de Ön kényszert érez a rágyújtásra.

 

A Nicorette gyógyszeres rágógumi a javasolt adagolás szerint alkalmazva a leszokás során segít a súlygyarapodás csökkentésében.

 

Ha az előírtnál több Nicorette Icy White-ot alkalmazott

Túl sok Nicorette Icy White fogyasztása esetén, vagy ha gyermek vette be a rágógumit, forduljon azonnal kezelőorvosához vagy menjen a legközelebbi kórházba és vigye magával gyógyszerét és ezt a tájékoztatót!

 

A túladagolás tünetei a heveny nikotinmérgezés tüneteivel azonosak, pl. égő érzés a torokban, hányinger, hányás, fokozott nyáltermelődés, hasi fájdalom, hasmenés, izzadás, fejfájás, szédülés, hallás- és látászavar, kifejezett gyengeségérzés jelentkezhet. Nagy adagoknál a tünetek alacsony vérnyomással, gyenge és szabálytalan szívveréssel, légzési nehézségekkel, fizikai és szellemi kimerültséggel, keringésösszeomlással, kómával és általános görcsökkel társulhatnak.

 

A felnőtt dohányosok által a kezelés alatt jól tolerált nikotin adagok a gyermekek esetén súlyos mérgezési tüneteket vagy akár halált is okozhatnak. Kisgyermekekre még kis mennyiségű nikotin is veszélyes lehet.

 

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4. Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

A Nicorette Icy White hasonló mellékhatásokat okozhat, mint a más módon vagy formában alkalmazott nikotin. A betegek által jelentett mellékhatások általában a terápia kezdetén jelentkeznek és főként a rossz rágási technika eredményeként lépnek fel. A rágógumiban lévő nikotin a kezelés kezdetén néha a szájüreg vagy a torok enyhe irritációját és fokozott nyálelválasztást okozhat. A kioldódott nikotin túlzott mértékű lenyelése kezdetben csuklást okozhat.

 

Ha Ön emésztőrendszeri zavarokra hajlamos, kezdetben a 4 mg nikotint tartalmazó rágógumi alkalmazása esetén enyhe emésztési panaszokat vagy gyomorégést tapasztalhat. Lassabb rágás és a 2 mg nikotint tartalmazó rágógumi - amennyiben szükséges gyakoribb - használata általában segít csökkenteni ezeket a tüneteket.

 

A dohányzás abbahagyásával összefüggő mellékhatások (nikotin megvonási tünetek)

A dohányzásról való leszokás alatt tapasztalt egyes nemkívánatos hatások megvonási tünetek is lehetnek, amelyeket a nikotin csökkent bevitele vált ki. Ezek a hatások a következők:

  • ingerlékenység, agresszió, türelmetlenség vagy frusztráció,

  • szorongás, nyugtalanság vagy koncentrációs nehézség,

  • éjszakai felébredés vagy alvászavar,

  • étvágynövekedés vagy testsúlynövekedés,

  • levertség,

  • dohányzási késztetés (vágyakozás),

  • a szívverés lassulása,

  • ínyvérzés,

  • szédülés vagy szédelgés,

  • köhögés, torokfájás, eldugult orr vagy orrfolyás.

 

Amennyiben az alábbi súlyos és ritka mellékhatások bármelyikét tapasztalja, hagyja abba a Nicorette Icy White alkalmazását és haladéktalanul keressen fel egy orvost (az angioödéma jelei):

  • duzzadt arc, nyelv vagy garat,

  • nyelési nehézség,

  • csalánkiütés és légzési nehézség.

 

Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több, mint 1 embert érinthet):

 • émelygés

 • fejfájás

 • köhögés, csuklás, torok irritációja

 

Gyakori mellékhatás (100-ból 1-10 embert érinthet):

 • hasi fájdalom, szájszárazság, hasmenés, emésztési zavar, puffadás, túlzott nyáltermelés, a szájnyálkahártya gyulladása, hányás, az ízérzés megváltozása

 • égő érzés a szájban

 • fáradtság

 • túlérzékenység (allergia)

 • fonákérzés (pl. zsibbadás, bizsergés)

 

Nem gyakori mellékhatás (1000-ből 1-10 embert érinthet):

 • szapora szívritmus, szokatlan szívverés érzése (palpitáció),

 • böfögés, a nyelv gyulladása, szájnyálkahártya hólyagosodása és hámlása, fonákérzés (pl. zsibbadás, bizsergés érzése) a száj körül

 • gyengeségérzés, fájdalom vagy kellemetlen érzés a mellkasban, rossz közérzet

 • állkapocs fájdalma

 • szokatlan álmok

 • hörgőgörcs, hangképzés megváltozása, légszomj, eldugult orr, garat fájdalma, tüsszögés, torok szorító érzése

 • viszketés, túlzott verítékezés

 • kiütés, csalánkiütés

 • kipirulás, magas vérnyomás

 

Ritka mellékhatás (10 000-ből 1-10 embert érinthet):

 • nyelési nehézség, csökkent érzékenység a szájban és környékén, öklendezés

 

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg):

 • homályos látás, fokozott könnyezés

 • torokszárazság, gyomor-bélrendszeri kellemetlen érzés, ajkak fájdalma

 • az állkapocs izmainak feszülése

 • allergiás reakciók, beleértve az arc és a száj duzzanatát (anafilaxiás reakció, angioödéma)

 • bőrvörösség

 

Néhány tünet a dohányzás abbahagyásából származó megvonási tünetekkel lehet összefüggésben, pl. a szédülés, fejfájás, álmatlanság. A dohányzás abbahagyásakor a szájnyálkahártya kifekélyesedése előfordulhat. Ennek oka ismeretlen.

 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásokra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékbentalálható elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minnél több információ álljon rendelkezésére a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

5. Hogyan kell a Nicorette Icy White-ot tárolni?

 

Ez a gyógyszer különleges tárolási hőmérsékletet nem igényel.

A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a Nicorette Icy White?

 

 • A készítmény hatóanyaga: 2 mg nikotin (10,0 mg nikotin-rezinát formájában), illetve 4 mg nikotin (20,0 mg nikotin-rezinát formájában) gyógyszeres rágóguminként.

 • Egyéb összetevők:

Nicorette Icy White gum 2 mg gyógyszeres rágógumi: rágógumi alap, xilit, borsosmentaolaj, vízmentes nátrium-karbonát, nátrium-hidrogén-karbonát, aceszulfám-kálium, levomentol, könnyű magnézium-oxid.

Bevonat: mentol, hipromellóz, szukralóz, poliszorbát 80, titán-dioxid (E 171), xilit, hidegen duzzadó keményítő, karnaubaviasz.

 

Nicorette Icy White gum 4 mg gyógyszeres rágógumi: rágógumi alap, xilit, borsosmentaolaj, vízmentes nátrium-karbonát, aceszulfám-kálium, levomentol, kinolin sárga Al lakk (E 104), könnyű magnézium-oxid.

Bevonat: mentol, hipromellóz, szukralóz, poliszorbát 80, xilit, hidegen duzzadó keményítő, titán-dioxid (E 171), karnaubaviasz, kinolin sárga Al lakk (E 104).

 

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Nicorette Icy White gum 2 mg gyógyszeres rágógumi: Négyzet alakú, fehér színű, jellegzetes mentol illatú bevonatos rágógumi.

Nicorette Icy White gum 4 mg gyógyszeres rágógumi: Négyzet alakú, krémszínű, jellegzetes mentol illatú bevonatos rágógumi.

 

Csomagolás: 15 db vagy 30 db vagy 45 db vagy 105 db gyógyszeres rágógumi buborékcsomagolásban és dobozban.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

McNeil AB

Norrbroplatsen 2,

251 09 Helsingborg

Svédország

 

OGYI-T-10240/17 15x

OGYI-T-10240/18 30x

OGYI-T-10240/19 45x

OGYI-T-10240/20 105x

OGYI-T-10240/21 15x

OGYI-T-10240/22 30x

OGYI-T-10240/23 45x

OGYI-T-10240/24 105x

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2017. január

Ingyenes szállítás

Az ingyenes szállításhoz
vásárolj még 15 000 Ft összegért!

Tudta-e Ön?

A koronavírusról

Koronavírusok:

Ez egy olyan víruscsalád, amely mind emberekben ,mind pedig állatokban megbetegedéseket okozhat.A koronavírusok okozta emberi megbetegedések súlyossága esetenként eltérő: a klinikai kép az enyhe, hétköznapi náthától a súlyosabb légúti megbetegedésig terjedhet. Vannak a víruscsaládnak olyan tagjai,amelyek komolyabb megbetegedéseket okoznak, ilyen a SARS-CoVvagy a MERS-CoVA legújabban felfedezett koronavírus a COVID-19fertőzést okozza.

 

 • Az aranyér és visszérAz aranyérbetegség és a visszérbetegség is olyan, a vénás rendszert érintő kórfolyamat, amik az életmód változtatás mellett - a kezdeti fázisban- gyógyszeres kezeléssel is karbantarthatók. A vénás rendszer gyengeségének genetikai oka is van, a tény azonban, hogy egyre több embert érint a betegség egyértelművé teszi, hogy az életmódbeli tényezők milyen fontosak ebben az esetben. Az ülőmunka, a mozgásszegény életmód, a túlsúly, a dohányzás mind olyan faktorok, amelyek elősegítik a betegség kialakulásást
 • HegkezelésMi is az a heg? A heg a mélyebb hámsérülések után fennmaradt, a sebek gyógyulása után kialakult szövet. Fontos tudni, hogy a hegszövet, nem normális szövet. Nincsennek benne izzadság-, faggyú mirigyek, vagy szőrtüszők és működésében is eltér az előtte ott lévő szövettől. Életünk során előbb utóbb mind szerezünk magunknak kisebb-nagyobb sérülésekből származó, műtéti vagy a pattanások után maradt hegeket. A hegek a személyiségünk részét is képezik, viszont ha feltűnő helyen vannak, ronthatják az önbizalmunkat, önértékelési zavarokat okozhatnak. Ha kiterjedtebb hegről van szó, nem csak esztétikai problémák merülhetnek fel. A heg viszkethet, fájhat, ha hajlatokban van feszülő érzést kelthet, ami a mozgásban is akadályozhat minket. Éppen ezért a minél kisebb hegesedéssel járó sebgyógyulás kiemelkedően fontos.

Hírlevél feliratkozás