Termékeink

SZORBIT SORBITOLUM 1KG

Cikkszám: CV60521
3 770 Ft
2 969 Ft + ÁFA
Egység: 1000 kgBruttó egységár: 4 Ft / 1 kg

Termékismertető / Betegtájékoztató

Szorbit Sorbitolum Ph.Hg.VIII. gyógyszerkönyvi minőségű

Nem gyógyászati célú felhasználásra

Növényi alapú asztali édesítőszer

előnyösebbek a cukroknál:

 • energiatartalmuk alacsonyabb
 • kevésbé emelik a vércukorszintet (a vér glükózkoncentrációját), mint a cukrok
 • mivel inzulin nem szükséges a lebontásukhoz, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják
 • egyes vegyületek bizonyítottan fogszuvasodás-ellenes hatásúak (ez részben azzal magyarázható, hogy a cukrokkal ellentétben a cukoralkoholokból a szájban élő baktériumok nem képesek savat előállítani).

A "ködpiszkáló" blogban az alábbiakat olvashatjuk:

Hátrányuk viszont, hogy emésztési zavarokat, puffadást okozhatnak, de alkalmazásuk elterjedésének főleg áruk szab határt. A cukoralkoholok ugyanis a növényvilágban sokkal ritkábban, kisebb mennyiségben fordulnak elő, mint a cukrok, előállításuk kémiai vagy enzimatikus úton általában cukrokból történik. Az ipari eljárás költségén kívül az árat nyilvánvalóan az is befolyásolja, hogy divatos termékekről van szó, amelyeket az egészségtudatos (magasabb jövedelmű) fogyasztók vásárolnak.

 • A cukoralkoholokból az EU-ban (így hazánkban is) hét anyagnak engedélyezett az élelmiszeripari felhasználása. Ez a hét vegyület a szorbit, a mannit, az izomaltit, a maltit, a laktit, a xilit és az eritrit. 

  A szorbit (élelmiszer-adalékként E 420 számmal jelölik) elsősorban gyümölcsökben található meg nagy mennyiségben, mint a glükózanyagcsere terméke. Neve a berkenyefa latin elnevezéséből (Sorbus) származik  Kb. 40%-kal kevesebb energiát tartalmaz a répacukorhoz (ezt tartalmazza a boltokban kapható kristálycukor) képest (2,6 kcal/g vs. 4 kcal/g), emellett nem annyira édes. Elterjedten alkalmazzák, nem csak élelmiszeriparban, hanem a gyógyszeriparban is használják édesítőszerként, segédanyagként. Veszélytelen, de nagy mennyiségben puffadást, hasmenést okozhat. Egy éves kor alatt nem javasolt, mert a lebontásához szükséges enzim ebben az életkorban nem termelődik.

  A mannit (E 421) hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a szorbit, ahhoz hasonlóan cukoralkohol, kevesebb az energiatartalma mint a kristálycukoré. Felhasználása is hasonló, édesítő, tömegnövelő. Vízhajtó hatása miatt 10%-os infúzióban ödéma (vizenyő) kezelésére használják. Nagy mennyiségben ez is emésztési panaszokat okozhat.

  Az izomaltit (E 953) két anyag 1:1 arányú keveréke, a glükóznak szorbittal, illetve mannittal alkotott vegyülete. Szacharózból (kristálycukorból) állítják elő. Felszívódása rossz, tulajdonságai (energiatartalom, édesség) hasonló az előző két vegyületéhez. Nagy mennyiségben (>50 g) emésztési panaszokat okoz.

  A maltit (E 965) édesebb mint az eddig felsoroltak (kb. 60-90%-a a cukorénak, szemben a többi vegyület 40%-val), felhasználása hasonló, édesítő, vízmegkötő hatása miatt tömegnövelő, gátolja az ételek kiszáradását. Szerkezetileg hasonló az izomaltithoz.

  A laktit (E 966) szintén összetett vegyület (mint az előző kettő), mint a neve is mutatja a laktózhoz (azaz a tejcukorhoz) hasonló szerkezetű anyag. "Mellékhatását" kihasználják, ugyanis hashajtóként alkalmazzák (hazánkban nincs laktit tartalmú gyógyszerkészítmény forgalomban). Energiatartalma szintén kisebb, mint a cukoré.

  A xilitről (E 967) már készült egy írás a blogon, ez az egyik legelterjedtebben használt cukorhelyettesítő. Kevesebb energiát szolgáltat, mint a szőlőcukor, nagy mennyiségben (több 10 g) ez is okoz emésztőszervi tüneteket. Ahogyan a többi cukoralkohol, ez sem káros a fogakra nézve, nem okoz fogszuvasodást.  

  Az eritrit (E 968) érdekessége, hogy ellentétben a többivel, nagy mennyiségben (közel 90%-ban) felszívódik. Így ritkábban, nagyon nagy mennyiség elfogyasztása után okozhat kellemetlen gyomorpanaszokat. Édessége hasonló a többi anyagéhoz, kb. 40-50%-a a cukorénak. Alkalmazása során allergiás reakcióról beszámoltak.

  Összefoglalva: a cukoralkoholok kevésbé édesek és energiatartalmuk is kevesebb, mint a cukroknak (kb. 40%-kal). Széles körben elterjedtek az élelmiszeriparban, de gyógyszerekben is találkozhatunk velük segédanyagként, ritkábban hatóanyagként (lásd mannit).  Legjobban mégis a rágógumik csomagolásáról ismertek, ahogyan a figyelmeztetést is ott olvashatjuk: "Nagy mennyiségben hasmenést okozhat!". A nagy mennyiség alatt több tíz grammot kell érteni, ilyen esetben gyomor- és bélpanaszokat (puffadás, fájdalom, hasmenés, hányás) okozhatnak, más mellékhatással nem kell számolni. A fogakra sem károsak, nem okoznak fogszuvasodást, valamint cukorbetegek is fogyaszthatják őket, mivel inzulin nem szükséges a lebontásukhoz. Nem is a cukoralkoholokkal kapcsolatban terjed sok ellentmondásos információ, hanem más édesítőszerekről (aszpartám, aceszulfám, stb).

 

Ingyenes szállítás

Az ingyenes szállításhoz
vásárolj még 15 000 Ft összegért!

Tudta-e Ön?

A koronavírusról

Koronavírusok:

Ez egy olyan víruscsalád, amely mind emberekben ,mind pedig állatokban megbetegedéseket okozhat.A koronavírusok okozta emberi megbetegedések súlyossága esetenként eltérő: a klinikai kép az enyhe, hétköznapi náthától a súlyosabb légúti megbetegedésig terjedhet. Vannak a víruscsaládnak olyan tagjai,amelyek komolyabb megbetegedéseket okoznak, ilyen a SARS-CoVvagy a MERS-CoVA legújabban felfedezett koronavírus a COVID-19fertőzést okozza.

 

 • Az aranyér és visszérAz aranyérbetegség és a visszérbetegség is olyan, a vénás rendszert érintő kórfolyamat, amik az életmód változtatás mellett - a kezdeti fázisban- gyógyszeres kezeléssel is karbantarthatók. A vénás rendszer gyengeségének genetikai oka is van, a tény azonban, hogy egyre több embert érint a betegség egyértelművé teszi, hogy az életmódbeli tényezők milyen fontosak ebben az esetben. Az ülőmunka, a mozgásszegény életmód, a túlsúly, a dohányzás mind olyan faktorok, amelyek elősegítik a betegség kialakulásást
 • HegkezelésMi is az a heg? A heg a mélyebb hámsérülések után fennmaradt, a sebek gyógyulása után kialakult szövet. Fontos tudni, hogy a hegszövet, nem normális szövet. Nincsennek benne izzadság-, faggyú mirigyek, vagy szőrtüszők és működésében is eltér az előtte ott lévő szövettől. Életünk során előbb utóbb mind szerezünk magunknak kisebb-nagyobb sérülésekből származó, műtéti vagy a pattanások után maradt hegeket. A hegek a személyiségünk részét is képezik, viszont ha feltűnő helyen vannak, ronthatják az önbizalmunkat, önértékelési zavarokat okozhatnak. Ha kiterjedtebb hegről van szó, nem csak esztétikai problémák merülhetnek fel. A heg viszkethet, fájhat, ha hajlatokban van feszülő érzést kelthet, ami a mozgásban is akadályozhat minket. Éppen ezért a minél kisebb hegesedéssel járó sebgyógyulás kiemelkedően fontos.

Hírlevél feliratkozás