Termékeink

Horror a szatyorban

A zsírháborút 2004-ben a dánok kezdték, minden olyan terméket kitiltottak az országból, melynek zsiradékaiban két százaléknál nagyobb arányt foglaltak el a transzzsírok 

A mesterséges transzzsírok, melyeket hidrogénezéssel állítanak elő, lerakódnak az érfalon, sokféle halálos nyavalyát és női meddőséget okoznak. Brüsszel tajtékzott, mert a dán határon az uniós szabályoknak egyébként megfelelő német, francia vagy brit termékeket is visszafordították. Ám hiába indítottak eljárást, Koppenhága nem hátrált meg, sőt zsírfelderítőket küldött Európába. A Koppenhágai Egyetem táplálkozástudósai beleharaptak a német szendvicsekbe, belenéztek a francia serpenyőkbe, de még a magyarországi gyorséttermek krumplis zacskóiba és a mi gyártóink nápolyis staniclijaiba is. Amit ott találtak, azt megírták a British Medical Journalba, és lépéskényszerbe hozták a világ kormányait.

A dán kutatók 2009-ben megint végigették Európát. A műzsírban tocsogó magyarországi krumplihasábok zöme eltűnt, és sok tekintetben javult a helyzet, ám közben a magyar és német zsírbevitel közti különbség nemhogy csökkent volna, hanem még nőtt is. A dánok által összeállított zsíros menühöz ugyanis desszert is dukál keksz, nápolyi, pattogatott kukorica formájában, s ezek továbbra is tele vannak műzsírral. 2005-ben a magyarok ugyanannak az ételsornak az elfogyasztásakor háromszor több transzzsírt ettek, mint a németek, 2009-ben viszont már 25-ször. Mindez élesen jelzi, hogy a korábban saját nemzeti termékeikért lobbizó politikusok választás elé kerültek: vagy maguk is lépnek, vagy megindulnak feléjük a korlátozás miatt máshol eladhatatlanná vált zsírhegyek, mert ezeket ott használják fel, ahol még lehet.

A gyártók pedig egyre szemtelenebbek. Mivel nálunk a csomagoláson sem kell feltüntetni a transzzsírtartalmat, a piacon még olyan müzliszelet is akadt, amelyben műzsírral fogják össze a magokat. Amikor pedig a nagymama kis lengyel csokis pereccel (Primart mártott) várja az unokáját, aligha gondol arra, hogy a gyerek tíz deka elmajszolásával több hidrogénezett zsírt töm magába, mint ha 29 adag mekis sült krumplit evett volna meg.

(forrás: Heti Válasz )

Ingyenes szállítás

Az ingyenes szállításhoz
vásárolj még 10 000 Ft összegért!

Tudta-e Ön?

Teszteld egészségügyi ismereteidet!

Az Aranyhajó Patika tesztsorozatot indít, mellyel tesztelheted tudásodat, a patikában nap mint nap előforduló problémákat, tévhiteket illetően.

IDE KATTINTVA töltheted ki a tesztünket.

A kitöltés után, a Pontszám Megtekintése linkre kattintva nézheted meg az eredményeket.

  • Fertőzés okozná az érelmeszesedést?ezt az érdekes cikket itt olvashatod el
  • Szendi Gábor: A boldogság szárnyaszegett madarárólSzendi Gábor: A boldogság szárnyaszegett madaráról Világunk boldoságmítoszának minimum akkor szerte kellett volna foszlania, amikor az örökké mókázó, jóságos szerepeket eljátszó Robin Williamst felakasztva találták, vagy amikor rábukkantak Philip Seymour Hoffman kábítószerrel és gyógyszerekkel átitatott testére otthona fürdőkádjában. Lehetne sorolni a kiábrándító fordulópontokat, de a világ szeme meg sem rebben ezekre a hírekre. Mert nincs más, nincs jobb, nem tudunk másféle boldogságot elképzelni, s görcsösen akarunk hinni a felemelkedés és meggazdagodás boldogító hatásában. Inkább szeretnénk hinni abban, hogy ezek az emberek, akiknek megadatott, amiről mások csak álmodoznak, talán csak nem tudtak élni a nagy lehetőséggel. Ám ha jobban megkapirgáljuk a sztárvilágot, vagy a felemelkedésért a lelküket eladó emberek életét, akkor azt látjuk, hogy a jólét egy szintje fölött sokaknál az emberi természet kifordul önmagából. Miféle boldogsághoz vezet a szélsőséges ingerek korlátok nélküli habzsolása? Tényleg ez a boldogság, amikor orrba-szájba lehet drogozni, inni, szexelni, vásárolni? Az a híres patkánykísérlet jut eszembe, amikor elektródát építettek be a patkány agyi jutalmazó központjába, és a patkány addig nyomogatta az ingerlést kiváltó pedált, amíg éhen és szomjan nem halt. Nem kell messzire mennünk az emberi példákért. Igen sok ember, tudván-tudva, hogy árt magának, de nem tud és nem akar lemondani az alkoholról, a dohányzásról, az édességekről, a szerencsejátékról, stb.

Hírlevél feliratkozás