Termékeink

Kutatás: Egy hónapig mindennap boroztak

„A mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozást" – így kezdődik az a Semmelweis Egyetem munkatársainak közreműködésével készült tanulmány, amely rámutat egy fehérborfajta és az anyagcsere-problémák közötti kedvező összefüggésre - ismerteti a lényegét a Semmelweis Figyelő.

A Pintes szőlőfajtát már a középkorban is ismerték, és a Dunántúl borvidékein, elsősorban Zala megyében terem. A szakirodalomban az életelixír jelzőt is használják rá, hiszen rendkívül kedvező élettani hatása van. Persze, attól még érvényes rá a szabály, hogy mértékkel érdemes fogyasztani: napi 1-2 deciliter elkortyolása ajánlott, mivel ennél nagyobb mennyiségben már a túlzott alkoholbevitel kellemetlen következményeivel kell számolni.

„Többdimenziós" betegség, súlyos következmények
Miután az orvostudományban többszörösen alátámasztott tény, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti a keringési gondok, illetve a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, Dr. Blázovics Anna, Dr. Blazics Balázs, Dr. Bekő Gabriella, Dr. Fehér János és Dr. Lengyel Gabriella, a Semmelweis Egyetem munkatársai kollégáikkal együtt úgy döntöttek, megvizsgálják, miként hat a Pintes fehérbor az inzulinérzékenységre.

Bár a mértékletes italozás jótékony befolyásának mechanizmusa egyelőre nem ismert, köztudott, hogy növeli a vérben az érelmeszesedést megakadályozó, „jó" koleszterin, a HDL szintjét, valamint gátolja a gyulladást és a trombózist. „Az alkohol inzulinérzékenységre gyakorolt hatásáról egymásnak ellentmondó klinikai vizsgálati eredmények láttak napvilágot" – indokolják a hazai szakértők, hogy miért választották kutatásuk tárgyául éppen az ezzel járó metabolikus szindrómát.

A metabolikus szindróma tulajdonképpen korunk népbetegségének tekinthető, s többféle anyagcserezavar egyidejű, egymással összefüggő fennállását jelenti. Tünetei az elhízás mellett a magas vérnyomás és koleszterinszint. Konkrét kiváltó oka ismeretlen, de nagy valószínűséggel a szénhidrátok lebontásáért felelős inzulin hormon termelődésének és működésének rendellenességére vezethető vissza. Ez az állapot növeli a diabétesz, a szívkoszorúér-problémák, illetve az agyvérzés kockázatát. Megfelelő táplálkozással, rendszeres mozgással megelőzhetőek és kordában tarthatóak a panaszok.

Hazai betegek működtek közre a kutatásban
A Semmelweis Egyetem szakértőinek segítségével készült felmérésben 18 metabolikus szindrómás egyén vett részt: tizenöt férfi, akik közül a legfiatalabb 28, a legidősebb pedig 56 esztendős, valamint három, 31 és 67 év közötti nő. A kórképet előbbieknél 102, utóbbiaknál 88 centiméter fölötti haskörfogat, magas triglicerid-szint, alacsony HDL-koleszterin, magas vérnyomás és éhgyomri vércukorszint igazolta. A cukorbetegség mellett nem jól beállított vércukorszint, a kezeletlen magas vérnyomás, a májbetegség, a vesebetegség és a pajzsmirigybetegség kizáró tényezőt jelentett a vizsgálat során.

Egy hónapig mindennap boroztak
„A résztvevők négy héten keresztül mindennap fogyasztottak 2008-as évjáratú Pintes bort, amelynek alkoholtartalma 10 százalék körüli. A férfiak naponta 300 millilitert, a nők 200-at kaptak. Emellett semmilyen változás nem történt életmódjukban, amit a kutatás elején és végén kitöltött kérdőívvel követtünk nyomon" – ismertették a részleteket Dr. Blázovics Anna és munkatársai.

Az eredményekből kiderült, hogy a borfogyasztás kismértékben csökkentette a GGT (gamma-glutamil-transzferáz vagy gamma-glutamil-transzpeptidáz) értékét, amelynek magas koncentrációja a máj működési zavaraira utal. Az ALT (glutamát-piruvát-transzamináz vagy alanin-aminotranszferáz), illetve az AST (Anti-Streptolizin Titer, a Streptococcus baktérium ellen termelődő anyag) értékeket pedig nagymértékben visszaszorította.

A gyulladásra utaló CRP (C-reaktív protein), IL-6 (interleukin-6) és TNF-Alpha szintek ugyancsak alacsonyabbak lettek a négy hét után. Ám a legszámottevőbb fejlemény, hogy az éhgyomri inzulinszint, s vele együtt a rezisztenciára utaló HOMA-IR érték is lényegesen csökkent: előbbi átlagosan 10,4 μU/l-ről 5,4-re. A koleszterinszintben, a vérnyomásban, a haskörfogatban és a testtömegindexben nem történt változás.

„Eredményeink megerősítik, hogy a mérsékelt fehérborfogyasztás elősegíti az inzulin egyensúlyának helyreállítását metabolikus szindrómás betegekben" – zárta sorait a Semmelweis Egyetem szakértőivel dolgozó kutatócsoport.

Forrás: Semmelweis Figyelő 

Ingyenes szállítás

Az ingyenes szállításhoz
vásárolj még 10 000 Ft összegért!

Tudta-e Ön?

Teszteld egészségügyi ismereteidet!

Az Aranyhajó Patika tesztsorozatot indít, mellyel tesztelheted tudásodat, a patikában nap mint nap előforduló problémákat, tévhiteket illetően.

IDE KATTINTVA töltheted ki a tesztünket.

A kitöltés után, a Pontszám Megtekintése linkre kattintva nézheted meg az eredményeket.

  • Fertőzés okozná az érelmeszesedést?ezt az érdekes cikket itt olvashatod el
  • Szendi Gábor: A boldogság szárnyaszegett madarárólSzendi Gábor: A boldogság szárnyaszegett madaráról Világunk boldoságmítoszának minimum akkor szerte kellett volna foszlania, amikor az örökké mókázó, jóságos szerepeket eljátszó Robin Williamst felakasztva találták, vagy amikor rábukkantak Philip Seymour Hoffman kábítószerrel és gyógyszerekkel átitatott testére otthona fürdőkádjában. Lehetne sorolni a kiábrándító fordulópontokat, de a világ szeme meg sem rebben ezekre a hírekre. Mert nincs más, nincs jobb, nem tudunk másféle boldogságot elképzelni, s görcsösen akarunk hinni a felemelkedés és meggazdagodás boldogító hatásában. Inkább szeretnénk hinni abban, hogy ezek az emberek, akiknek megadatott, amiről mások csak álmodoznak, talán csak nem tudtak élni a nagy lehetőséggel. Ám ha jobban megkapirgáljuk a sztárvilágot, vagy a felemelkedésért a lelküket eladó emberek életét, akkor azt látjuk, hogy a jólét egy szintje fölött sokaknál az emberi természet kifordul önmagából. Miféle boldogsághoz vezet a szélsőséges ingerek korlátok nélküli habzsolása? Tényleg ez a boldogság, amikor orrba-szájba lehet drogozni, inni, szexelni, vásárolni? Az a híres patkánykísérlet jut eszembe, amikor elektródát építettek be a patkány agyi jutalmazó központjába, és a patkány addig nyomogatta az ingerlést kiváltó pedált, amíg éhen és szomjan nem halt. Nem kell messzire mennünk az emberi példákért. Igen sok ember, tudván-tudva, hogy árt magának, de nem tud és nem akar lemondani az alkoholról, a dohányzásról, az édességekről, a szerencsejátékról, stb.

Hírlevél feliratkozás