Termékeink

LUTAX (AMD) 10 PLUS KAPSZULA 30X

lutax 10 plus.jpg
Cikkszám: CV53531
3 970 Ft
3 126 Ft + ÁFA
Egység: 30 kapszBruttó egységár: 132 Ft / 1 kapsz

Termékismertető / Betegtájékoztató

Időskori makula degeneráció progressziójának megelőzésére szolgáló étrend-kiegészítő készítmény.

Lutein, zeaxantin: fény és antioxidáns védelem.

Omega-3 zsírsavak: sejtmembrán védelem.

Fekete áfonya kivonat: antioxidáns hatás.

C- és E-vitamin: antioxidáns védelem.

Cink: antioxidáns védelem.

Az AMD, vagy időskori makula degeneráció a szemben levő ideghártya egy kis területének, az éleslátásáért felelős sárgafoltnak a betegsége. Általában 50 éves kor felett jelentkezik, és a fejlett országokban a felnőttkori szerzett vakság leggyakoribb oka.

Mik az AMD tünetei?

A betegség eleinte nem okoz semmilyen panaszt, kialakulása általában évekig is eltarthat. A betegek először néhány elmosódott foltot láthatnak a látómező közepén, és gyakran több fényre van szükségük az olvasáshoz, míg a súlyosabb forma kezdetekor az egyenes vonalak (pl. ajtókeret) hullámosnak tűnhetnek. Később egy összefüggő nagyobb homályos folt alakul ki a látómező közepén, ami idővel egyre nagyobbá és sötétebbé válhat, növekvő területet véve el a központi látástól. Az ezzel járó központi látásvesztés megnehezíti az arcok felismerését, az olvasást, autóvezetést, vagy az olyan finom, apró részletek látását igénylő munkák végzését, mint például a varrás. Mivel a betegség csak a központi látást károsítja, a perifériás látás megmarad.

Mi az AMD oka és mik a formái?

A makula, vagy sárgafolt a szemben levő ideghártya egy kis területe, ami a legélesebb, részletekben leginkább gazdag központi éleslátásért felelős. A betegség ezt a területet teszi tönkre, míg a perifériás látásért felelős területet megkíméli.

Az AMD két formáját különböztetjük meg. A száraz AMD sokkal gyakoribb, az esetek körülbelül 90%-ában ez van jelen. Bár a nedves AMD csupán az esetek 10%-áért felelős, a betegséggel összefüggő látásromlások 90%-át ez okozza, tehát egy sokkal súlyosabb kórformát képvisel.

Az AMD-t a betegség előrehaladottsága alapján különböző stádiumokba sorolják. A korai és a közepesen előrehaladott stádiumok jellemzője a szemben a kor előrehaladtával normálisan is jelen levő apró sárgás lerakódások (drusen) számának megszaporodása, illetve méretük megnövekedése, valamint a pigmenthámréteg elváltozásai. Ebben a két stádiumban a betegek látásélessége legtöbbször jó, és általában nem jelentkeznek panaszok. Ezt a két stádiumot az AMD száraz fajtájához sorolják. Az előrehaladott AMD két típusát különböztetjük meg. Az egyikben, amit geografikus atrófiának neveznek és az AMD száraz fajtájához tartozik, a pigmenthám térképszerű sorvadása figyelhető meg. A másik az úgynevezett neovaszkuláris forma, ami maga nedves AMD. Ennek jellemzője a sárgafolt területén tökéletlen új erek képződése, melyekből vér és folyadék szivárog, ami hegszövet kialakulásához vezet. Mindkét forma a fényérzékeny sejtek jelentős pusztulásával jár együtt, de míg a száraz forma lassabb lefolyású, addig a nedves forma gyorsan okoz súlyos károsodásokat, leginkább torzított, homályos látást, színlátási zavart, súlyos esetben pedig vakságot.

Az AMD nagyon sokáig nem okoz panaszokat, ezért fontos a rendszeres szemészeti ellenőrzés. Ön is ellenőrizheti látását az egyik szeme eltakarásával, valamint az Amsler rács használatával. Fontos, hogy amíg az AMD csak az egyik szemet érinti, addig nem feltétlenül okoz tüneteket, mivel az egészséges szem kompenzálni képes a károsodott szem működését.

Mik a hajlamosító tényezők?

Életkor: Az AMD általában 50 évnél idősebbeknél jelentkezik, és gyakorisága 75 éves korig megháromszorozódik.

Bőrszín: A betegség fehér bőrszín esetén gyakoribb.

Dohányzás, amely a látásromlás kockázatát akár négyszeresére is fokozhatja.

Családban halmozottan előforduló AMD. Azok, akiknek a családjában gyakrabban fordult elő AMD, fokozottan veszélyeztetettek.

Előrehaladott AMD az egyik szemben. Ezen személyeknél különösen nagy a veszélye a betegség kialakulásának a másik szemben is.

Gyógyítható az AMD?

Jelenleg a betegség sajnos nem gyógyítható. Korai felismerés esetén az AMD előrehaladása lassítható, de a rendelkezésre álló terápiák sajnos nem mindenki esetében hatékonyak.

A táplálkozás szerepe az AMD megelőzésében:

Az E- és C-vitaminok, valamint a cink fontos szerepet töltenek be a szem antioxidáns védelmi rendszerének támogatásában. Az amerikai AREDS vizsgálat során antioxidáns hatású C- és E- vitaminok, valamint cink kombinált alkalmazása 25%-kal csökkentette az előrehaladott AMD, és 19%-kal a központi látásvesztés kialakulásának veszélyét. Emellett több vizsgálat szól a lutein és a zeaxantin, valamint az omega-3 zsírsavak lehetséges megelőző szerepéről AMD-ben. A lutein és a zeaxantin természetesen is megtalálható az ideghártyában. Védő funkciójukat a káros fény elnyelésével és antioxidáns hatásukkal fejtik ki. Az omega-3 zsírsavak a sejtmembránok fontos alkotórészei, és elengedhetetlenek a sejtek normális működéséhez. Éppen ezért fontos a fenti összetevőkben gazdag, változatos és egészséges táplálkozás. Rendszeresen fogyasszon sötétzöld leveles zöldségeket, gyümölcsöket és halakat, amelyek nagy mennyiségben tartalmazzák a fentieket.

Amennyiben a fenti összetevőkből étkezéssel nem tudunk megfelelő mennyiséget a szervezetünkbe juttatni, akkor a hiányzó mennyiséget étrend-kiegészítőkkel pótolhatjuk. Ezek közül a Lutax AMD Plus az egyik legteljesebb összetételű étrend-kiegészítő, amely tartalmazza a legfontosabbnak tartott összetevőket. Lutein, zeaxantin, C- és E-vitaminok, valamint cink mellett omega-3 zsírsavakat is tartalmaz. Emellett fekete áfonya kivonat is található benne, amely szintén erősen antioxidáns hatású.

 Milyen egyéb életmódbeli változások segíthetnek az AMD megelőzésében?

Kerülje a dohányzást és végezzen rendszeres testmozgást. Ellenőriztesse rendszeresen a vérnyomását és a vérzsírszintjét, és szükség esetén kezeltesse azokat.

A Lutax AMD Plus étrend-kiegészítő készítmény a gyógyszertárakban kapható. Kizárólag felnőttek részére ajánlott. Az étrend-kiegészítő készítmények nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Kiszerelés: 30 db.

Ingyenes szállítás

Az ingyenes szállításhoz
vásárolj még 15 000 Ft összegért!

Tudta-e Ön?

A koronavírusról

Koronavírusok:

Ez egy olyan víruscsalád, amely mind emberekben ,mind pedig állatokban megbetegedéseket okozhat.A koronavírusok okozta emberi megbetegedések súlyossága esetenként eltérő: a klinikai kép az enyhe, hétköznapi náthától a súlyosabb légúti megbetegedésig terjedhet. Vannak a víruscsaládnak olyan tagjai,amelyek komolyabb megbetegedéseket okoznak, ilyen a SARS-CoVvagy a MERS-CoVA legújabban felfedezett koronavírus a COVID-19fertőzést okozza.

 

  • Az aranyér és visszérAz aranyérbetegség és a visszérbetegség is olyan, a vénás rendszert érintő kórfolyamat, amik az életmód változtatás mellett - a kezdeti fázisban- gyógyszeres kezeléssel is karbantarthatók. A vénás rendszer gyengeségének genetikai oka is van, a tény azonban, hogy egyre több embert érint a betegség egyértelművé teszi, hogy az életmódbeli tényezők milyen fontosak ebben az esetben. Az ülőmunka, a mozgásszegény életmód, a túlsúly, a dohányzás mind olyan faktorok, amelyek elősegítik a betegség kialakulásást
  • HegkezelésMi is az a heg? A heg a mélyebb hámsérülések után fennmaradt, a sebek gyógyulása után kialakult szövet. Fontos tudni, hogy a hegszövet, nem normális szövet. Nincsennek benne izzadság-, faggyú mirigyek, vagy szőrtüszők és működésében is eltér az előtte ott lévő szövettől. Életünk során előbb utóbb mind szerezünk magunknak kisebb-nagyobb sérülésekből származó, műtéti vagy a pattanások után maradt hegeket. A hegek a személyiségünk részét is képezik, viszont ha feltűnő helyen vannak, ronthatják az önbizalmunkat, önértékelési zavarokat okozhatnak. Ha kiterjedtebb hegről van szó, nem csak esztétikai problémák merülhetnek fel. A heg viszkethet, fájhat, ha hajlatokban van feszülő érzést kelthet, ami a mozgásban is akadályozhat minket. Éppen ezért a minél kisebb hegesedéssel járó sebgyógyulás kiemelkedően fontos.

Hírlevél feliratkozás