Termékeink

SEPTANAZAL GYERMEK ORRSPRAY 10ML

septanazal gyerek.jpg
Cikkszám: CV57576
2 020 Ft
1 924 Ft + ÁFA
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Termékismertető / Betegtájékoztató

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 Septanazal 0,5 mg/1 ml + 50 mg/1 ml oldatos orrspray gyermekeknek

xilometazolin-hidroklorid/dexpantenol

A Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek nem tartalmaz tartósítószereket.

 Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

 • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

 • Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei 3 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

 

A betegtájékoztató tartalma:

  1. Milyen típusú gyógyszer a Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek és milyen betegségek esetén alkalmazható?

  2. Tudnivalók a Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek alkalmazása előtt

3. Hogyan kell alkalmazni a Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek készítményt?

4. Lehetséges mellékhatások

5. Hogyan kell a Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek készítményt tárolni?

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

1. Milyen típusú gyógyszer a Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

A Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek xilometazolin-hidrokloridot és dexpantenolt tartalmaz. A xilometazolin rövid idő alatt szűkíti az orrnyálkahártya vérereit, csökkenti az orrnyálkahártya duzzanatát és az orrváladék képződést. Ennek köszönhetően az orrdugulás csökken. A dexpantenol a pantoténsav nevű vitamin származéka, amely elősegíti a sebgyógyulást és védi az orrnyálkahártyát.

 

A Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek alkalmazása ajánlott:

 • az orrnyálkahártya duzzanatának enyhítésére orrnyálkahártya-gyulladás (rinitisz) esetén, továbbá nyálkahártya-elváltozások gyógyulásának elősegítésére;

 • úgynevezett vazomotoros (az erek összehúzódásával összefüggő) orrnyálkahártya-gyulladás (vazomotoros rinitisz) tüneteinek enyhítésére;

 • nehezített orrlégzés kezelésére, orrműtétet követően.

 

Ez a gyógyszer 2 és 6 év közötti gyermekek számára javallott.

 

 

2. Tudnivalók a Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek alkalmazása előtt

 

Ne alkalmazza a Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek készítményt:

 • ha gyermeke allergiás a xilometazolin-hidrokloridra, a dexpantenolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,

 • ha gyermekénél az orrnyálkahártya hegesedésével járó, száraz pörkös gyulladása áll fenn (rinitisz szikka),

 • ha gyermeke olyan sebészeti beavatkozáson esett át, ahol orron keresztül távolították el az agyalapi mirigyét, vagy bizonyos agyműtéten esett át, amely a kemény agyhártya feltárásával jár.

 • Ez a gyógyszer nem alkalmazható 2 év alatti gyermekeknél.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:

 • ha gyermeke monoaminooxidáz-gátlókat (MAO-gátlók) vagy más, vérnyomásnövelő hatású gyógyszert szed,

 • ha gyermekénélmegnövekedett a szem belnyomása (glaukóma vagyis zöld hályog), különösen szűkzugú glaukóma esetén,

 • ha gyermeke súlyos szív- és érrendszeri betegségben (pl. szívkoszorúér-betegség, magas vérnyomás) szenved,

 • ha gyermekének mellékvesevelő-daganata (feokromocitóma) van,

 • ha gyermeke anyagcserezavarban (pl. fokozott verejtékezéssel, magasabb testhőmérséklettel, szapora szívveréssel járó pajzsmirigy-túlműködésben vagy cukorbetegségben) szenved,

 • ha gyermekének ún. porfíria nevű anyagcserezavara van,

 • ha gyermekének dülmirigy(prosztata) megnagyobbodása van.

 

Idült orrnyálkahártya gyulladásban csak orvosi felügyelettel alkalmazható az orrnyálkahártya sorvadásának veszélye miatt.

 

Az orrspray helytelen vagy túlzott mennyiségben történő alkalmazása a szervezet egészét érintő nemkívánatos hatásokat okozhat, különösen gyermekeknél (lásd a „Lehetséges mellékhatások” részt).

 

Nem ajánlott gyermekénél alkalmazni ezt a készítményt, ha már a következőket alkalmazza:

- bármilyen más, influenza kezelésére szolgáló gyógyszert,

- bármilyen más, köhögés és meghűlés elleni gyógyszert, amely szimpatomimetikumot (orrdugulás kezelésére használatos szerek, pl. pszeudoefedrin, efedrin, fenilefrin, oximetazolin, xilometazolin, tramazolin, nafazolin, tuaminoheptán) tartalmaz.

Ezeknek a gyógyszereknek a Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek készítménnyel történő egyidejű alkalmazása fokozhatja a szív-érrendszeri és központi idegrendszeri mellékhatások kockázatát.

 

A gyógyszer közvetlen szembe jutása kerülendő.

 

Gyermekek

Ne alkalmazzon a kezelőorvos által javasoltnál nagyobb adagokat. Kérjük, beszélje meg a kezelőorvossal a gyermekek kezelésének időtartamát és az alkalmazás gyakoriságát.

A Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek csak 2-6 éves gyermekek számára megfelelő. A 6 évesnél idősebb gyermekek számára a nagyobb hatóanyag tartalmú Septanazal oldatos orrspray felnőtteknek áll rendelkezésre.

Gyermekek esetében felügyelni kell a készítmény alkalmazását.

Ha a gyermek 3 napos kezelés után nem érzi jobban, vagy rosszabbul érzi magát, kérjük, forduljon orvoshoz.

 

Egyéb gyógyszerek és a Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek és bizonyos hangulatjavító gyógyszerek (tranilcipromin típusú monoaminooxidáz gátlók vagy triciklusos antidepresszánsok), továbbá a vérnyomást emelő gyógyszerek együttes alkalmazása a vérnyomás növekedéséhez vezethet az említett hatóanyagok szív-érrendszeri hatásainál fogva.

 

A Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek egyidejű alkalmazása más influenza elleni gyógyszerekkel, továbbá szimpatomimetikumokat (pl. pszeudoefedrin, efedrin, fenilefrin, oximetazolin, xilometazolin, tramazolin, nafazolin, tuaminoheptán) tartalmazó köhögés és meghűlés elleni készítményekkel fokozhatja a szív-érrendszeri és központi idegrendszeri mellékhatások kockázatát.

 

A Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek alkalmazása előtt kérje ki kezelőorvosa tanácsát, ha gyermeke bármelyiket használja az imént említett gyógyszerek közül.

 

A Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek alkalmazása étellel, itallal és alkohollal

Ez a gyógyszer étkezésektől függetlenül alkalmazható.

 

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes, vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ez a gyógyszer nem alkalmazható a terhesség során, mivel a terhes nőknél történő alkalmazás biztonságosságáról nincsenek adatok.

Ez a gyógyszer nem alkalmazható a szoptatás során, mert nem ismert, hogy a xilometazolin hidroklorid kiválasztódik-e az anyatejbe.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Ez a gyógyszer várhatóan nem befolyásolja a járművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességet, amennyiben rendeltetésszerűen alkalmazzák.

 

 

3. Hogyan kell alkalmazni a Septanazal oldatos orrspray gyermekeknekkészítményt?

 

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

A javasolt adag 2 6 éves gyermekeknek egy adag spray mindkét orrnyílásba, naponta legfeljebb háromszor, szükség szerint. Az adagolás az egyéni érzékenység és a klinikai hatásosság függvénye. Ne használja ezt a gyógyszert 7 napnál tovább. Ezt követően csak néhány napos szünet után használhatja ismét.

 

Az alkalmazás módja

Először távolítsa el a védőkupakot a permetpumpáról.

Az orrspray első használata előtt, vagy ha már régóta nem használta az orrsprayt, többször nyomja le a szórófejet mindaddig, amíg finom permet jelenik meg.

 

 

 

Vezesse be a szórófejet az orrnyílásába lehetőleg függőlegesen tartva, amilyen mélyen csak tudja, és egyszer nyomja le, miközben lassan, az orrán keresztül szívja befelé a levegőt. Ha szükséges, ismételje meg a műveletet a másik orrnyílásban is, majd törölje le a szórófejet egy papírzsebkendővel, és helyezze vissza a védőkupakot a permetpumpára.

 

 

 

E gyógyszer hosszan tartó, vagy nagyobb dózisokban történő alkalmazása a nyálkahártya idült duzzanatát és esetleg elvékonyodását (sorvadását) eredményezheti.

Az emelkedett szem belnyomásban (zöld hályog), különösen szűkzugú glaukómában szenvedő betegeknek orvos tanácsát kell kérniük, mielőtt alkalmaznák ezt a gyógyszert.

 

Alkalmazása gyermekeknél

A javasolt adag 2-6 éves gyermekek számára egy pumpálás mindkét orrnyílásba, naponta legfeljebb háromszor, szükség szerint. Gyermekek esetében a kezelés időtartamát mindenkor orvossal kell megbeszélni.

 

Ha az előírtnál több Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek készítményt alkalmazott

Ha az előírtnál többet alkalmazott ebből a gyógyszerből, vagy véletlenül nagy mennyiséget nyelt le belőle, a következő mellékhatások fordulhatnak elő: a pupilla összeszűkülése (miózis), a pupilla kitágulása (midriázis), láz, verejtékezés, a bőr sápadtsága, az ajkak szederjes elszíneződése (cianózis), hányinger, görcsrohamok, szív- és érrendellenességek (szapora/gyér szívverés, szívritmuszavarok, vérkeringési elégtelenség, szívmegállás, magas vérnyomás (hipertónia)), légzési rendellenességek (tüdőduzzanat, légzési zavarok), mentális zavarok.

 

Előfordulhat továbbá álmosság, a testhőmérséklet csökkenése, a szívverés lassulása, vérnyomáscsökkenés, légzésleállás és kóma is.

 

Ha ezen tünetek bármelyikét észleli, azonnal forduljon kezelőorvosához.

 

Ha elfelejtette alkalmazni a Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek készítményt

Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

 

Ha idő előtt abbahagyja a Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek alkalmazását

Amint többé már nincs szüksége rá, abbahagyhatja a Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek alkalmazását.

 

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4. Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):

 • túlérzékenységi reakciók, pl. bőrkiütés, viszketés, a bőr és a nyálkahártyák duzzanata.

 

Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):

 • szívdobogásérzés (palpitáció), szapora szívverés (tahikardia), magas vérnyomás (hipertónia).

 

Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):

 • nyugtalanság, álmatlanság, fáradtság (álmosság, szedáció), fejfájás, hallucinációk (elsősorban gyermekeknél),

 • szívritmuszavarok (aritmiák),

 • az orrnyálkahártya duzzanata (a kezelés abbahagyása után), orrvérzés,

 • rángógörcsök (görcsrohamok, különösen gyermekeknél).

 

Nem ismert (gyakorisága a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

 • az orrnyálkahártya égő érzése és szárazsága, tüsszentés.

 

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

 

 

5. Hogyan kell a Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek készítményt tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

A gyógyszerkészítmény különleges tárolást nem igényel.

 

A csomagolás első felbontása után a terméket 3 hónapon belül fel kell használni.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe, vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek?

 • A készítmény hatóanyagai: xilometazolin-hidroklorid és dexpantenol.

Az oldatos orrspray milliliterenként 0,5 mg xilometazolin-hidrokloridot és 50 mg dexpantenolt tartalmaz.

Egy adag 0,1 ml oldatos orrspraynak felel meg, ami 0,05 mg xilometazolin-hidrokloridot és 5,0 mg dexpantenolt tartalmaz.

 • Egyéb összetevők (segédanyagok): kálium-dihidrogén-foszfát, dinátrium-foszfát-dodekahidrát, és tisztított víz.

A Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek nem tartalmaz tartósítószereket.

 

Milyen a Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Tiszta, színtelen, vizes oldat.

 

A Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek készítmény műanyag, 10 ml-es szórótartályban, permetpumpával ellátva, dobozban kerül forgalomba. A 10 ml oldatos orrspray 100 permetezésre elegendő.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó:

KRKA, d.d., Novo mesto, Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto, Szlovénia

 

OGYI-T-22535/01

 

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

 

Bulgária

Септаназал за деца (Septanazal for children)

Csehország

Septanazal pro děti

Észtország

Septanazal

Lengyelország

Septanazal dla dzieci

Lettország

Septanazal 0,5 mg/50 mg/ml deguna aerosols, šķīdums bērniem

Litvánia

Septanazal 0,5 mg/50 mg/ml nosies purškalas (tirpalas), vaikams

Magyarország

Septanazal 0,5 mg/1 ml + 50 mg/1 ml oldatos orrspray gyerekeknek

Románia

Septanazal pentru copii

Szlovákia

Septanazal sprej pre deti

Szlovénia

Septanazal za otroke

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2015. január

Ingyenes szállítás

Az ingyenes szállításhoz
vásárolj még 15 000 Ft összegért!