Termékeink

CALCIUM-D-SANDOZ PEZSGŐTABLETT 20X

calcium d sandoz.jpg
Cikkszám: CV2306
2 785 Ft
2 652 Ft + ÁFA
Egység: 20 dbBruttó egységár: 139 Ft / 1 db
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Termékismertető / Betegtájékoztató

BETEGTÁJÉKOZTATÓMielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

· Ez a gyógyszer orvosi vény nélkül kapható. Az optimális hatás érdekében azonban elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

· Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

· További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

· Sürgősen keresse fel orvosát, ha tünetei néhány napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnakA betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Calcium-D-Sandoz pezsgőtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2. Tudnivalók a Calcium-D-Sandoz pezsgőtabletta alkalmazása előtt

3. Hogyan kell alkalmazni a Calcium-D-Sandoz pezsgőtablettát?

4. Lehetséges mellékhatások

5 TárolásCalcium-D-Sandoz pezsgőtablettaHatóanyag: 600 mg kalcium (1500 mg kalcium karbonát formájában), 400 NE (10 mikrogramm) kolekalciferol (D3-vitamin) pezsgőtablettánként.Segédanyagok: Vízmentes citromsav, almasav, nátrium-hidrogén-karbonát, nátrium-ciklamát, citrom aroma, vízmentes nátrium-karbonát, maltodextrin, szacharin-nátrium, szacharóz, zselatin, kukoricakeményítő, részlegesen hidrogénezett szójababolaj, dl-?-tokoferol.Leírás:

Csomagolás: 20 db pezsgőtabletta fehér polietilén, garanciazáras, nedvességmegkötővel és mozgáscsillapítóval kombinált kupakkal lezárt fehér polipropilén tartályban. Egy tartály dobozban.

Kiszerelési egységek: 20×, 40× (2×20), 60× (3×20), 100× (5×20).

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Sandoz Hungária Kft.

1034 Budapest, Tímár utca 20.Gyártó:

Novartis Hungária Kft.

H-1114 Budapest

Bartók Béla út 43–47.1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CALCIUM-D-SANDOZ PEZSGŐTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?A Calcium-D-Sandoz adható

· idős személyeknek kalcium és D3 vitamin hiány együttes kialakulásának megelőzésére - vagy

amennyiben az állapot már kialakult és fennállását orvosi vizsgálattal igazolták - kezelésére,

· kiegészítő kezelés céljából csontritkulásban szenvedő betegeknek a D3 vitamin és kalcium szükséglet biztosítására abban az esetben, ha a kalcium- és D3-vitamin hiány kialakulásának veszélye nagy.

2. TUDNIVALÓK A CALCIUM-D-SANDOZ PEZSGŐTABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTTA Calcium-D-Sandoz jelentős mennyiségű kalciumot és D3-vitamint tartalmaz. A kalcium és D3-vitamin felszívódik a bélből, majd eloszlik a szervezetben. A D3-vitamin megkönnyíti a kalcium és foszfor bélből történő felszívódását és beépülését a csontokba. Ezáltal a gyógyszer kalcium és D3-vitamin hiány esetén kedvező hatást fejt ki és lehetővé teszi az oszteoporózis kiegészítő kezelését.

Az emberi szervezet D-vitamin ellátottsága függ attól, hogy az adott személy milyen mértékben van kitéve a Föld felszínét elérő UV-sugárzás hatásának (melyet főként a szabadban eltöltött időtartam, az öltözködés, a szélességi körökkel kifejezhető földrajzi helyzet határoz meg), valamint az, hogy az elfogyasztott tápláléknak mekkora a D-vitamin tartalma. Ide kell számítani a D-vitaminnal dúsított élelmiszereket (halak, tőkehal máj), élelmiszer kiegészítőket, multivitaminokat is. Magyarországon az UV-sugárzás szintje az októbertől márciusig terjedő időszakban kicsi, emiatt az alacsony D-vitamin ellátottság különösen télen és kora tavasszal gyakori. Aki kevés időt tölt a napsütésben szabad levegőn, egész évben hajlamos lehet a D-vitamin hiány kialakulására.Ne szedjen Calcium-D-Sandozt, ha a következő betegségek, állapotok bármelyike fennáll:

· a pezsgőtabletta bármely összetevőjével szembeni túlérzékenység

· a vér kalcium tartalma emelkedett (hypercalcaemia)

· fokozott kalciumürítés a vizeletben (hypercalciuria)

· egyes vesebetegségek: vesekő, kalcium lerakódás a vese szövetben (nephrocalcinosis) és veseelégtelenség

· fokozott mellékpajzsmirigy működés (mellékpajzsmirigy túltengés)

· D-vitamin túladagolás

· magas vér- vagy vizelet-kalciumszinttel társuló tartós mozgásképtelenség (immobilizációs oszteoporózis)

· rosszindulatú csontfolyamat (pl. áttételes csontrák, myeloma)

· egyes tüdő megbetegedések (pl. sarcoidosis)Terhesség és szoptatás:

A terhes, illetve szoptató nőknek a normálisnál magasabb kalcium és D-vitamin bevitelre van szükségük. Terhesség, illetve szoptatás idején a napi bevitel ne haladja meg az 1500 mg kalciumot és a 600 NE D3-vitamint, tehát egy pezsgőtablettánál többet ilyenkor nem szabad bevenni.

A kalcium kis mértékben bejut az anyatejbe, de nincs káros hatással a csecsemőre. A D-vitamin és anyagcseretermékei szintén bekerülnek az anyatejbe. Ezt figyelembe kell venni, amennyiben a gyermekeknek D-vitamint írnak elő.

Terhesség, vagy szoptatás idején, kérje ki orvosa vagy gyógyszerésze tanácsát a Calcium-D-Sandoz szedésének megkezdése előtt.Egyéb tudnivalók a Calcium-D-Sandoz használatakor:

Elővigyázatosság az alkalmazás során:

A Calcium-D-Sandoz tartós használata során a vér és vizelet kalcium szintjét, valamint veseműködését rendszeresen ellenőriztesse kezelőorvosával.Egyéb kalcium és D-vitamin tartalmú készítmények szedése csak orvosi ellenőrzés mellett lehetséges.Vesebántalmak esetén a készítmény használata előtt kérje ki kezelőorvosa véleményét.Egyéb gyógyszerekkel való kölcsönhatás:

Ellenőrizze kezelőorvosa segítségével, hogy az alábbi gyógyszerek valamelyikét szedi-e vagy mostanában szedte–e:

tiazid vizelethajtók, tetraciklinek, kolesztiramin, nátrium-fluorid, biszfoszfonátok, rifampicin, fenitoin, barbiturátok, és glükokortikoidok.Digitálisz tartalmú készítményekkel együtt csak a kezelőorvos utasítása szerint szedhető.

A gyógyszer alkalmazásával kapcsolatos egyéb figyelmeztetés:

A biszfoszfonát vagy nátrium fluorid bevitele után legalább két óráig, tetraciklinek szedése után legalább három óráig ne szedjen Calcium-D-Sandozt, mivel a kalcium csökkenti ezen anyagok felszívódását.

Legalább két óra teljen el a kolesztiramin és a Calcium-D-Sandoz bevitele között, egyébként a D-vitamin felszívódása csökken.A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre

Nagyon valószínűtlen, hogy a készítmény a gépjárművezetéshez és gépkezeléshez szükséges képességeket hátrányosan befolyásolná.Fontos információk cukorbetegek részére:

A Calcium-D-Sandozt cukorbetegek is szedhetik.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A CALCIUM-D-SANDOZ PEZSGŐTABLETTÁT ?Figyelmesen kövesse a gyógyszer szedésére vonatkozó utasításokat. Ezzel lehetővé teszi, hogy a Calcium-D-Sandoz a leghatékonyabban fejtse ki hatását.Felnőttek és idősek adagja 1-2 pezsgőtabletta naponta (reggel és este). Ez 600 - 1200 mg kalcium és 400 - 800 NE D3 vitamin bevitelnek felel meg.

Oldja fel a pezsgőtablettát egy pohár (kb. 2 dl) vízben és azonnal igya meg.Adagolás májkárosodás esetében: Az adagolás módosítása nem szükséges.Adagolás vesekárosodás esetén: A készítmény nem alkalmazható súlyosan károsodott veséjű betegek esetében.A kezelés időtartama:

A Calcium-D-Sandozt mindaddig szedje a javasolt napi adagolás szerint, amíg az igazolt kalcium és D3-vitamin hiány, vagy kialakulásának veszélye megszűnik, illetve ameddig az oszteoporózis (csontritkulás) kiegészítő kezeléseként azt kezelőorvosa szükségesnek tartja. A kalciumot legnagyobb mennyiségben a tej és tejtermékek tartalmazzák. Tavasztól őszig rendszeres napozás biztosíthatja az emberi szervezet számára kellő mennyiségű D-vitamin képződését. A kezelés tartsa be a kezelőorvosa által előírt utasításokat.Ha elfelejtette alkalmazni a Calcium-D-Sandozt:

Amennyiben egy adagot elfelejtett bevenni, várjon a következő adag alkalmazásának idejéig. Soha ne szedjen be egy adagnál többet egyszerre, hogy a kimaradt adagot pótolja.Ha az előírtnál több Calcium-D-Sandozt alkalmazott (túladagolás):

A Calcium-D-Sandoz túladagolása esetén a következő tünetek jelentkezhetnek: hányinger, hányás, nagyfokú szomjúság érzet, székrekedés. Túladagolás gyanúja esetén azonnal keresse fel kezelőorvosát.4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOKMint minden gyógyszernek, a Calcium-D-Sandoznak is lehetnek mellékhatásai.Anyagcsere- és táplálkozási betegségek:

Nem gyakori: emelkedett szérum kalcium-szint (hypercalcaemia) és fokozott kalciumürítés (hypercalciuria).

Emésztőrendszeri betegségek:

Ritkán: székrekedés, felfúvódás, hányinger, gyomorfájás, hasmenésA bőr és a bőr alatti szövetek betegségei:

Ritkán: viszketés, kiütés, csalánkiütés.Tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gyógyszerészt, ha itt nem említett mellékhatást észlel.

5. TÁROLÁSLegfeljebb 30oC-on, nedvességtől védve tárolandó.

A tartályt szorosan lezárva tárolandó.

A gyógyszert a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.OGYI-T- 8951/01-04A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2008. január 16.

Ingyenes szállítás

Az ingyenes szállításhoz
vásárolj még 20 000 Ft összegért!