Termékeink

CALCICARB 700 TABLETTA 10X

calcicarb.jpg
Cikkszám: CV2470
302 Ft
288 Ft + ÁFA
Egység: 10 dbBruttó egységár: 30 Ft / 1 db
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Termékismertető / Betegtájékoztató

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRACalcicarb 700 mg tabletta

kalcium-karbonát

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

- További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

- Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

- Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Calcicarb 700 mg tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2. Tudnivalók a Calcicarb 700 mg tabletta alkalmazása előtt

3. Hogyan kell alkalmazni a Calcicarb 700 mg tablettát?

4. Lehetséges mellékhatások

5 Hogyan kell a Calcicarb 700 mg tablettát tárolni?

6. További információk1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CALCICARB 700 MG TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?A Calcicarb 700 mg tabletta ún. foszfát-kötő gyógyszer, mely a krónikus veseelégtelenségben szenvedő és dialízis kezelésben részesülő betegeknél alkalmazható, a szervezet magas foszfátszintjének csökkentése céljából. A szervezetben a csontok megfelelő kalciumtartalma és ezáltal erőssége hormonális szabályozás mellett a kalcium és foszfát egyensúlyától függ. Krónikus veseelégtelenségben a vese foszfát ürítése csökken, ezáltal a vér foszfát szintje jelentősen megnő, ami egyben a kalcium szint csökkenésével jár. A dialízis kezelés a kalciumszintet tovább csökkentheti, és mindez a csontok szerkezeti átalakulását és erősségük, teherbíró képességük csökkenését eredményezi. A Calcicarb 700 mg tabletta a táplálékkal bekerülő foszfát felszívódásának korlátozásával hozzájárul a kalcium/foszfát egyensúly zavarának enyhítéséhez.2. TUDNIVALÓK A CALCICARB 700 MG TABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTTNe szedje a Calcicarb 700 mg tablettát

- ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagra vagy a Calcicarb 700 mg tabletta bármely más összetevőjére,

- ha magas kalcium-vérszinttel (hiperkalcémia) vagy alacsony foszfát-vérszinttel

(hipofoszfatémia) járó betegségben szenved, illetve sok kalciumot ürít a vizelettel.A Calcicarb 700 mg tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

ha az alábbi betegségek valamelyikében szenved:

gyomorfekély,

prosztata-megnagyobbodás.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A Calcicarb 700 mg tabletta gátolja egyes antibiotikumok (tetraciklinek és fluorokinolinok), gombaellenes szerek (ketokonazol), ún. béta-adrenerg-gátló gyógyszerek, a levotiroxin valamint a vas és a fluoridok felszívódását a gyomor-bélszakaszból. Az ilyen gyógyszereket ezért nem szabad a Calcicarb 700 mg tabletta bevétele előtt, illetve után 3 órán belül beszedni.

A szájon át szedett gyulladáscsökkentő hatású ún. kortikoszteroidok csökkentik, az ösztrogének (női nemi hormon) fokozzák a kalcium felszívódását.

A Calcicarb 700 mg tabletta fokozhatja az egyidejűleg alkalmazott ún. digitálisz készítmények (szívgyógyszerek) hatását és mellékhatását (szívritmuszavarok).

Egyes vízhajtó gyógyszerek (az ún. tiazid típusú vízhajtók) gátolják a kalcium kiválasztását a vesén át, ezért Calcicarb 700 mg tablettával együtt adva túlzottan emelhetik a vér kalcium szintjét. Ezt eredményezheti a D-vitamin is, ami a kalcium felszívódását fokozza.A Calcicarb 700 mg tabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

A Calcicarb 700 mg tabletta foszfát-kötő hatását az ételek nem befolyásolják, de a túlzott mértékű tejivás a kalcium tartalmú gyógyszer szedése mellett elősegítheti az ún. tej-alkáli szindróma kialakulását. A szokásos mértékű tejfogyasztást azonban nem kell korlátozni.Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A nagy adagban adott kalcium sók magzatkárosító hatása nem zárható ki. A várható előnyök és a kockázat arányát orvosának mérlegelnie kell. A kalcium jelentős mennyiségben választódik ki az anyatejjel.A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Calcicarb 700 mg tabletta nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

3. HOGYAN KELL SZEDNI A CALCICARB 700 MG TABLETTÁT?A Calcicarb 700 mg tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát. A készítmény szokásos adagja krónikus veseelégtelenségben szenvedő dializált betegeknél általában nem haladja meg a napi 5–7 Calcicarb 700 mg tablettát, amit 2–3 részre osztva, összerágás nélkül, mindig étkezés közben kell egy fél pohár vízzel bevenni.4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOKMint minden gyógyszer, így a Calcicarb 700 mg tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.A kezelés során székrekedés, hasmenés, felfúvódás, ritkán a belekben gázképződés alakulhat ki.. A tabletta bevétele után a gyomorban felszabaduló széndioxid gyomorpuffadást, felböfögést, ritkán hányingert okozhat. A gyomorsósav-termelés reaktív növekedése is előfordulhat.

Nagy adagok tartós alkalmazása esetén túlzottan emelkedhet a vér kalcium szintje, ami súlyos esetben vesekő-képződés és szöveti mészlerakódás veszélyével járhat.Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát.

5. HOGYAN KELL A CALCICARB 700 MG TABLETTÁT TÁROLNI?A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Calcicarb 700 mg tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓKMit tartalmaz a Calcicarb 700 mg tabletta

- A készítmény hatóanyaga: kalcium-karbonát.

Egy tabletta 700 mg kalcium-karbonátot tartalmaz.

- Egyéb összetevők: povidon, kukoricakeményítő, talkum, magnézium-sztearát, víztartalmú kolloid szilícium-dioxid, sztearin, karboximetil-keményítő-nátrium.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

10 tabletta barna, átlátszó PVC/alumínium buborékfóliában, dobozban.A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

Parma Produkt Gyógyszergyártó Kft

1145 Budapest, Uzsoki u.36/a

A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyi képviseletéhez.OGYI-T-9042/01A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2009. 02. 26.

Ingyenes szállítás

Az ingyenes szállításhoz
vásárolj még 15 000 Ft összegért!