Termékeink

BÉRES CALCIUM 500 MG FILMTABLE 30X

béres ca 500_11_11468.jpg
Cikkszám: CV3058
938 Ft
893 Ft + ÁFA
Egység: 30 dbBruttó egységár: 31 Ft / 1 db
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Termékismertető / Betegtájékoztató

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára


Béres Calcium 500 mg filmtabletta

Kalcium-karbonát

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

· Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

· Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

· További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

· Sürgősen forduljon orvosához, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

· Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.


A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Béres Calcium 500 mg filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2. Tudnivalók a Béres Calcium 500 mg filmtabletta szedése előtt

3. Hogyan kell szedni a Béres Calcium 500 mg filmtablettát?

4. Lehetséges mellékhatások.

5. Hogyan kell a Béres Calcium 500 mg filmtablettát tárolni?

6. További információk


1. Milyen típusú gyógyszer a Béres Calcium 500 mg filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?


A Béres Calcium 500 mg filmtabletta alkalmazása a következő kórképek kezelésére javasolt:

kalciumhiány megelőzésére és kezelésére,

kalciumpótlásra a csontritkulás (oszteoporózis) megelőzésében és kezelésében alkalmazott egyéb kezelések kiegészítéseként.

2. Tudnivalók a Béres Calcium 500 mg filmtabletta szedése előttNe szedje a Béres Calcium 500 mg filmtablettát

- kórosan magas kalcium vérszintet és/vagy a vizelettel kórosan sok kalcium kiürülését előidéző állapotok és/vagy betegségek fennállása esetén;

- vesekövesség esetén;

- ha allergiás (túlérzékeny) a kalcium-karbonátra vagy a Béres Calcium 500 mg filmtabletta egyéb összetevőjére.


A Béres Calcium 500 mg filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Veseelégtelenségben a filmtabletta csak a szérum foszfátszint rendszeres ellenőrzése mellett adható. Fokozott óvatossággal kell eljárni olyankor, amikor a vesekőképződés veszélye nagy.


Nagy adagokkal és különösen D3-vitaminnal történő egyidejű kezelés során fennáll a kórosan magas kalcium-vérszint és a veseműködés károsodásának kockázata. Ilyen esetekben az orvosnak rendszeresen ellenőriznie kell a vér kalciumszintjét, valamint a veseműködést.A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.Egyidejű szedése kerülendő más kalcium- és D-vitamin-tartalmú készítményekkel, a túladagolás veszélye miatt.

Csak orvosi javaslatra és orvosi ellenőrzés mellett szedhető tiazid-típusú vizelethajtó gyógyszerekkel, szájon át vagy injekció formájában adott kortikoszteroidokkal (gyulladáscsökkentők) vagy szív-glükozidokkal (szívelégtelenség kezelésére alkalmazott készítmények) együtt.


Óvatosan adható

A kalcium-karbonát befolyásolhatja az egyidejűleg szedett tetraciklin (antibiotikum) tartalmú gyógyszerek felszívódását. Ezért a tetraciklin készítményt legalább 2 órával a Béres Calcium 500 mg filmtabletta bevétele előtt, vagy 4-6 órával a Béres Calcium 500 mg filmtabletta bevétele után kell bevenni.

A Béres Calcium 500 mg filmtabletta és a nátrium-fluorid, biszfoszfonátok (csontritkulás kezelésére alkalmazott készítmények) egyidejű szedése esetén e gyógyszereket legalább 3 órával a Béres Calcium 500 mg filmtabletta bevétele előtt kell bevenni.

A Béres Calcium 500 mg filmtabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

A spenótban, sóskában és a rebarbarában lévő oxálsav, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélékben található fitinsav gátolhatja a kalcium felszívódását. Magas oxál- és fitinsav tartalmú ételek fogyasztását követő 2 órán belül ne vegyen be kalciumtartalmú készítményt.


Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség és szoptatás ideje alatt az ajánlott napi kalciumbevitel (táplálékkal és étrend-kiegészítőkkel együtt) 1000-1300 mg. Terhesség alatt a napi kalcium bevitel nem haladhatja meg az 1500 mg-ot.

Szoptatás alatt adható a Béres Calcium 500 mg filmtabletta. A kalcium jelentős mennyisége bejut az anyatejbe.

A Béres Calcium 500 mg filmtabletta szedhető terhesség alatt kalciumhiány esetén.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Béres Calcium 500 mg filmtabletta nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.


3. Hogyan kell szedni a Béres Calcium 500 mg filmtablettát?

A készítmény szokásos adagja kalcium hiány megelőzésére és kezelésére felnőtteknek 1-3 tabletta (500 - 1500 mg kalcium), gyermekeknek 1-2 tabletta (500 - 1000 mg kalcium) naponta.

Csontritkulás (oszteoporózis) kiegészítő kezelésére felnőtteknek 1-3 tabletta (500 – 1500 mg kalcium) naponta.Ha az előírtnál több filmtablettát vett be

A javasoltnál nagyobb adagok bevétele kalcium túladagolást idézhet elő.

A kórosan magas kalcium vérszint tünetei közé tartozhat az étvágytalanság, a szomjúságérzés, az émelygés, a hányás, a székrekedés, a hasi fájdalom, az izomgyengeség, a fáradtság, a zavartság, a szokatlanul erős szomjúságérzet, a normálisnál több vizelet ürítése, a csontfájdalom, a vese-elmeszesedés, a vesekőképződés és súlyos esetekben a szívritmuszavar. Szélsőséges esetben a kórosan magas kalcium vérszint kómához és halálhoz vezethet. Tartósan magas kalciumszint visszafordíthatatlan vesekárosodást és a lágyszövetek meszesedését idézheti elő.

Teendő: A Béres Calcium 500 mg filmtabletta szedését azonnal abba kell hagyni, és orvoshoz kell fordulni.Ha elfelejtette bevenni a Béres Calcium 500 mg filmtablettát

Ha elfelejtette bevenni a Béres Calcium 500 mg filmtablettát, folytassa a kezelést a szokott módon és időben a következő tablettával. Ne vegyen be dupla adagot az elfelejtett tabletta pótlására.Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így a Béres Calcium 500 mg filmtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.A Béres Calcium 500 mg filmtabletta mellékhatásai előfordulási gyakoriságuk szerint a következő csoportokba sorolhatók:- Nem gyakori: 1000-ből egynél több, de 100-ból egynél kevesebb beteg esetében jelentkeznek.

- -Ritka: 10.000-ből egynél több, de 1000-ből egynél kevesebb betegen jelentkeznek.


Nem gyakori mellékhatások: a vér kalciumszintjének jelentős emelkedése, vagy a vizelet kalcium tartalmának nagyfokú növekedése jelentkezhet.

Ritka mellékhatások: viszketés, bőrkiütés, csalánkiütés, székrekedés, puffadás, émelygés, hasi fájdalom, hasmenés.Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.


5. Hogyan kell a Béres Calcium 500 mg filmtablettát tárolni?


A készítményt legfeljebb 25°C-on, nedvességtől védve kell tárolni. A gyógyszer tartályát jól lezárva kell tartani.A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Béres Calcium 500 mg filmtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.6. további információkMit tartalmaz a Béres Calcium 500 mg filmtabletta?- A készítmény hatóanyaga: 500 mg kalcium (1250 mg kalcium-karbonát formájában) filmtablettánként.

- Egyéb összetevők:

Tablettamag: maltodextrin, poliszorbát 80, magnézium-sztearát, kopovidon, kroszpovidon, mikrokristályos cellulóz

Bevonat: hidroxi-propil-metil-cellulóz, mikrokristályos cellulóz zsírsavak mono- és digliceridjeinek ecetsav-észterei (E472a), titán-dioxid (E171), kinolinsárga (E104), patentkék V (E131)Milyen a Béres Calcium 500 mg filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

20, 30 db, 60 db zöld, hosszúkás alakú filmbevonatú tabletta fehér polietilén tartályban, alumínium zárófóliával és fehér csavarmenetes polipropilén kupakkal lezárva dobozban.A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó:

Béres Gyógyszergyár Zrt.

1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.


Béres Gyógyszergyár Zrt.,1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2007 december 17

Ingyenes szállítás

Az ingyenes szállításhoz
vásárolj még 20 000 Ft összegért!