Termékeink

FLUIMUCIL 100 GRANULÁTUM 1 G 30X1 G

Cikkszám: CV3687
1 410 Ft
1 343 Ft + ÁFA
Egység: 30 dbBruttó egységár: 47 Ft / 1 db
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Termékismertető / Betegtájékoztató

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRAFluimucil 100 mg granulátum

acetilciszteinMielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz!

·Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen a gyógyszer körültekintő alkalmazása.

·Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet!

·További információkért vagy tanácsért forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez!

·Sürgősen forduljon orvosához, ha tünetei néhány napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak!

·Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Fluimucil 100 mg granulátum és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2. Tudnivalók a Fluimucil 100 mg granulátum alkalmazása előtt

3. Hogyan kell alkalmazni a Fluimucil 100 mg granulátumot?

4. Lehetséges mellékhatások

5. Hogyan kell a Fluimucil 100 mg granulátumot tárolni?

6. További információk

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A Fluimucil 100 mg granulátum ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?A Fluimucil acetilcisztein hatóanyagot tartalmazó nyákoldó, köptető hatású készítmény. Az acetilcisztein oldja a légúti megbetegedések esetén képződő sűrű nyákot, elősegíti a légcsőben és légutakban lerakódott nyák kiürítését, így könnyíti a légzést. A készítmény olyan légúti megbetegedések kiegészítő kezelésére szolgál, amelyekben sűrű viszkózus nyák képződik, mint pl. a megfázásos megbetegedések, a hörgők akut vagy krónikus gyulladása, az influenza. Orvos vagy gyógyszerész javaslatára alkalmazható mucoviscidosis esetén (más néven cisztikus fibrózis, amelynek jellemzője a mirigyekben képződő igen sűrű nyák).2. TUDNIVALÓK A Fluimucil 100 mg granulátum ALKALMAZÁSA ELŐTTNe alkalmazza a Fluimucil 100 mg granulátumot,

·ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagra vagy a készítmény egyéb összetevőjére;

·ha fenilketonuriában szenved (ritka aminosav-anyagcserezavar), mivel a granulátum aszpartámot tartalmaz;

·2 éves életkor alatt.A Fluimucil 100 mg granulátum fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

·ha tüdőasztmában szenved;

·ha gyomor- vagy bélvérzés veszélye áll fenn (gyomor- vagy nyombélfekély, a nyelőcső értágulata esetén);

·ha cukorbeteg, mivel a granulátum szorbitot tartalmaz.A kezelés ideje alatt szedett/alkalmazott egyéb gyógyszerek

A Fluimucilt nem szabad köhögéscsillapítókkal együtt alkalmazni. A köhögéscsillapítók túlzottan elnyomják a köhögési reflexet, így a beteg nem tudja felköhögni a Fluimucil által elfolyósított nyákot, ennek következtében veszélyes váladék-felhalmozódás következhet be, ami légúti fertőzést és hörgőgörcsöt eredményezhet.

Ha az orvos antibiotikum kezelést is előír (penicillin-származékok, cefalosporinok, tetraciklinek, aminoglikozidok, makrolidok és amfotericin B), a kétféle gyógyszert nem szabad egyidejűleg bevenni, mert egymás hatását csökkenthetik. Legalább 2 óra teljen el az antibiotikum és a Fluimucil bevétele között.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is!Terhesség és szoptatás

Terhesség ideje alatt – különösen az első harmadban – csak indokolt esetben, kizárólag orvosi előírásra és szoros ellenőrzés mellett szedhető a készítmény. Szoptatás ideje alatt csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható és kizárólag akkor, ha feltétlenül szükséges.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével!A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre

Nincs bizonyíték arra, hogy a gyógyszer befolyásolná a koncentrálóképességet vagy a reakcióidőt.Fontos információk a Fluimucil egyes összetevőiről

·Diabéteszes betegek kezelésekor figyelembe kell venni a granulátum szorbit-tartalmát.

·A készítmény glükózt, laktózt, szacharózt és szorbitot tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy (Ön vagy gyermeke) bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a készítményt!

·A készítmény fenilalanin-forrást (aszpartámot E951) tartalmaz. A készítmény lebomlásakor fenilalanin képződik, ezért alkalmazása fenilketonuriában szenvedő betegek esetében ártalmas lehet.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A Fluimucil 100 mg granulátumOT?Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét!

Ha az orvos másképpen nem rendeli, a készítmény szokásos adagja:

· 2-3 év közötti gyermekeknek:

1-2-szer 1 tasak Fluimucil 100 mg granulátum naponta (100-200 mg/nap).

Hároméves életkor alatt csak rendszeres orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható.

· 3-6 év közötti gyermekeknek:

2-3-szor 1 tasak Fluimucil 100 mg granulátum naponta (200-300 mg/nap).

· 6-14 év közötti gyermekeknek:

3-szor 1 tasak Fluimucil 100 mg granulátum naponta (300 mg/nap).

· 14 éves életkortól és felnőtteknek:

2-3-szor 2 tasak Fluimucil 100 mg granulátum naponta (400-600 mg/nap).Mucoviscidosisban (cisztikus fibrózisban) követni kell az orvos által megadott adagolást. A betegség súlyossága miatt a beteg állapotának megfelelően, az orvos eltérő adagolást írhat elő. Önkényesen ne változtasson az előírt adagoláson! Amennyiben úgy gondolja, hogy a gyógyszer túl gyengén vagy túl erősen hat, beszéljen orvosával, gyógyszerészével!Mire kell figyelni a Fluimucil alkalmazásakor?

A készítmény nyákoldó hatása már órákon belül jelentkezik. Ennek lényege a letapadt sűrű nyák elfolyósítása, ami gyakran a köhögés átmeneti fokozódásában nyilvánul meg; a légzés nehezebbé válhat. Ilyenkor a váladék kiköhögéséig várni lehet a következő adag Fluimucil bevételével. Lényeges javulás a második, harmadik napon várható, amikor a frissen keletkezett légúti váladék már hígabb és kevésbé tapadós. Lehetőleg minden váladékot fel kell köhögni!

A bőséges folyadékfogyasztás növeli a Fluimucil hatását. A dohányzás abbahagyása is kedvezően hat, mert a dohányzás hatására is nagy mennyiségű sűrű nyák képződik a légutakban.

Ha a túlzott nyákképződés egy heti kezelés után sem múlik el, beszéljen kezelőorvosával, hogy kizárhassa a légutak esetleges súlyosabb betegségét. A készítmény hosszabb ideig kizárólag orvosi utasításra, az orvos által előírt adagban alkalmazható.Ha az előírtnál több Fluimucilt vett be

Ezideig nem figyeltek meg túladagolási tüneteket.Ha elfelejtette bevenni a Fluimucilt

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására!

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét!

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOKMint minden gyógyszer, így a Fluimucil is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ezek a nemkívánatos hatások a következők lehetnek: gyomor-bél panaszok (hányinger, hányás); az arra érzékeny egyéneknél allergiás bőrtünetek (bőrkiütés vagy viszketés); légúti reakciók (légzési nehézség, hörgőgörcs). Ilyenkor a kezelést azonnal abba kell hagyni és orvoshoz kell fordulni.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A Fluimucil 100 mg granulátumOT TÁROLNI?A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

A lejárati idő az eredeti csomagolásban megfelelően tárolt gyógyszerre vonatkozik.

A feloldott gyógyszert az oldat elkészítése után azonnal meg kell inni.

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Fluimucilt! A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni! Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg! Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓKMit tartalmaz a Fluimucil 100 mg granulátum?

A készítmény hatóanyaga: 100 mg acetilcisztein tasakonként.

Egyéb összetevők: bétakarotin (E160), arabmézga, szacharóz, dextrinek, étkezési zsírok, a-tokoferol, nátrium-aszkorbát; aszpartám; szorbit (762,7 mg/tasak), narancs aroma (vízmentes glükóz, laktóz-monohidrát).Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Küllem:sárga színű, jellegzetes narancs és enyhén kénes szagú granulátum.

Csomagolás: 1 g granulátum Al/papír tasakba töltve; 20, 30, vagy 50 db tasak dobozban, betegtájékoztatóval.A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Zambon S.p.A.

Via Lillo del Duca 10, 20091 Bresso, Olaszország.Gyártó

Zambon Switzerland

Via Industria 13, CH-6814 Cadempino, Svájc.A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyi képviseletéhez:

Magyarország

Madaus Kft.

1118 Budapest, Dayka Gábor utca 3.

Tel.: +36 1 319 7522OGYI-T-05351/01-03

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma 2008/08.

Ingyenes szállítás

Az ingyenes szállításhoz
vásárolj még 15 000 Ft összegért!