Termékeink

AMBROBENE 15MG/5ML SZIRUP 100M 100 ML

ambrobene szir.jpg
Cikkszám: CV5815
2 055 Ft
1 957 Ft + ÁFA
Egység: 100 dbBruttó egységár: 21 Ft / 1 db
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Termékismertető / Betegtájékoztató

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: Ambrobene 15 mg/5 ml szirupMielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

· E recept nélkül kapható gyógyszerrel Ön enyhe, múló panaszokat kezelhet orvosi felügyelet nélkül. Az optimális hatás érdekében azonban, elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő, szak­szerű alkalmazása.

· Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szük­sége lehet.

· További kérdéseivel forduljon gyógyszerészéhez.

· Sürgősen keresse fel orvosát, ha tünetei 5 napon belül nem enyhülnek vagy éppen súlyosbodnak.A betegtájékoztató tartalma:1. Milyen betegségek esetén alkalmazható az Ambrobene szirup?

2. Tudnivalók a készítmény alkalmazása előtt

3. Hogyan kell alkalmazni a szirupot?

4. Lehetséges mellékhatások

5. Tárolás

Hatóanyag: 15,0 mg ambroxoli hydrochloridum (ambroxol-hidroklorid) tablettánként.

Segédanyagok: szacharin, málna aroma, tisztított víz, nem kristályosodó szorbit-szirup.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja: ratiopharm Hungaria Kft, 1145 Budapest, Uzsoki u. 36/aGyártó: Merckle GmbH., Németország

1. MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ AZ AMBROBENE SZIRUP?A hörgők és a tüdő sűrű váladékkal járó heveny és idült betegségeinek kezelésére, nyákoldásra.

2. TUDNIVALÓK A KÉSZITMÉNY ALKALMAZÁSA ELŐTTNe alkalmazza a készítményt:

- ha túlérzékeny a készítmény hatóanyagára vagy bármely segédanyagára,

- gyomor-, bélfekélyek esetén,

- szoptatás ideje alatt.

A készítmény egyedi orvosi elbírálás alapján szedhető:

- csökkent veseműködés vagy súlyos májbetegség esetén,

- a hörgők egyes ritka betegségeiben, amikor fokozott váladékgyülem áll fenn (pl. rosszindulatú cilium-szindróma).

Terhesség, szoptatás

Terhesség ideje alatt, főként az első harmadban, kizárólag orvosi javaslatra alkalmazható. Szoptatás ideje alatt alkalmazása ellenjavallt, ill. amennyiben szedése feltétlenül szükséges, a szoptatást fel kell függeszteni.A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A készítmény a fentieket nem befolyásolja.Fontos információk a készítmény egyes összetevőiről:5ml szirup 2,1 g szénhidrátot tartalmaz, ami kb. 0, 175 „kenyér-egységnek” felel meg.Gyümölcscukor túlérzékenység:

A készítmény szorbitolt tartalmaz ezért súlyos gyümölcscukor túlérzékenység esetén a készítmény alkalmazása nem ajánlott. 1 mérőkupak Ambrobene 15 mg/5 ml szirup 2, 1 g szorbitolt tartalmaz, ami 0, 53 g fruktózból származik.A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek:

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Az Ambrobene szirup és köhögéscsillapító szerek egyidejű alkalmazásakor a csökkent köhögési reflex miatt veszélyes váladékdugó alakulhat ki, tehát az ilyen kombinációs kezelés szükségességét alaposan mérlegelni kell.Az Ambrobene szirup és antibakteriális anyagok (antibiotikumok: amoxicillin, cefuroxim,eritromicin, doxiciklin) egyidejű bevétele javíthatja az antibiotikumok tüdőszövetbe való bejutását.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A SZIRUPOT?Gyógyszerét kizárólag az orvos által előírt adagban alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Amennyiben a kezelőorvos másképp nem rendeli, szokásos adagja:2 év alatti gyermekek

Naponta 2-szer 1 adagolókupak (2,5ml) szirup (15 mg/nap ambroxol-hidroklorid).

Az Ambrobene 15 mg/5ml szirup 2 év alatti gyermekeknek csak orvosi ellenőrzés mellett adható.2-5 év közötti gyermekek

Naponta 3-szor 1 adagolókupak (2,5ml) szirup (22,5 mg/nap ambroxol-hidroklorid).6-12 év közötti gyermekek

Naponta 2-3-szor 1 adagolókupak (5,0ml) szirup (30-45 mg/nap ambroxol-hidroklorid).

Felnőttek és 12 év feletti gyermekek

Az első 2-3 napon naponta 3-szor 2 adagolókupak (2x5,0ml) szirup (90 mg/nap ambroxol-hidro­klo­rid), majd naponta 2-szer 2 adagolókupak (2x5,0ml) szirup (60 mg/nap ambroxol-hidroklorid).Megjegyzés:

Vesefunkció csökkenés esetén vagy súlyos májbetegségben az orvos előírásának megfelelően, Ambrobene szirupot ritkábban vagy kisebb adagokban alkalmazza.A szirupot célszerű étkezések után elegendő folyadékkal (pl. 1 pohár víz, tea vagy gyümölcslé) el­egyít­ve bevenni.Megjegyzés:

Az Ambrobene szirup nyálkaoldó hatását a bőséges folyadékbevitel javítja.Az alkalmazás időtartama a betegség típusához és súlyosságához igazodik és erről a kezelőorvos határoz.

A készítményt orvosi ellenőrzés nélkül 4-5 napnál tovább ne szedje.Ha a szirup alkalmazása során hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.Ha az előírtnál több szirupot vett be:

Ambroxol túladagolásakor mérgezési tüneteket nem figyeltek meg. Rövid ideig tartó nyugtalanságról és hasmenésről számoltak be. Véletlen vagy szándékos nagy mértékű túladagoláskor fokozott nyál­el­választás, garatizgalom, hányás és vérnyomásesés jelentkezhet.

Amennyiben az Ambrobene szirupot túl nagy mennyiségben vette be és a fenti túladagolási tünetek egyike jelentkezik, forduljon orvoshoz.Ha adagját elfelejtette bevenni:

Következő alkalommal ne vegyen be dupla adagot, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszernek, az Ambrobenenek is lehetnek mellékhatásai.Ritkán előforduló mellékhatások:

Gyomor-bélpanaszok (pl. émelygés és hasfájás), túlérzékenységi reakciók (allergiás reakciók) a bőrön és a nyálkahártyán (pl. duzzanat, kiütés, pír, viszketés), légszomj, arcduzzanat, hidegrázással kísért test­hőmérséklet-emelkedés, száj- és légúti szárazság, fokozott nyálfolyás és orrváladékozás, bélreny­heség és nehezített vizeletürítés.

Egyes esetekben súlyos keringési zavarokkal társuló hirtelen, nagyfokú túlérzékenységi reakciók jelentkezhetnek (anafilaxiás sokk).

Egy esetben allergiás bőrgyulladásról számoltak be.Ha olyan mellékhatásokat észlel amelyek ebben a tájékoztatóban nem szerepelnek, keresse fel orvosát vagy gyógyszerészét.Túlérzékenységi reakciók első jeleinél nem szabad az Ambrobene szirupot újra alkalmazni. Tájékoztassa orvosát, hogy a reakció súlyosságát megállapíthassa és adott esetben a szükséges további teendőkről dönthessen.

Súlyos keringési zavarokkal társuló hirtelen, nagyfokú túlérzékenységi reakciók (anafilaxiás sokk) esetén azonnal kérjen orvosi segítséget!

5. TÁROLÁSFénytől védve, eredeti csomagolásban tartandó.

A készítmény csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül használható fel.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.OGYI-T-2095/07A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2008.10.18.

Ingyenes szállítás

Az ingyenes szállításhoz
vásárolj még 15 000 Ft összegért!