Termékeink

AMBROBENE 30MG TABL. 20X

Cikkszám: CV597
1 395 Ft
1 329 Ft + ÁFA
Egység: 20 dbBruttó egységár: 70 Ft / 1 db
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Termékismertető / Betegtájékoztató

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: Ambrobene 30 mg tablettaMielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

· E recept nélkül kapható gyógyszerrel Ön enyhe, múló panaszokat kezelhet orvosi felügyelet nélkül. Az optimális hatás érdekében azonban, elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő, szak­szerű alkalmazása.

· Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szük­sége lehet.

· További kérdéseivel forduljon gyógyszerészéhez.

· Sürgősen keresse fel orvosát, ha tünetei 5 napon belül nem enyhülnek vagy éppen súlyosbodnak.A betegtájékoztató tartalma:1. Milyen betegségek esetén alkalmazható az Ambrobene tabletta?

2. Tudnivalók a készítmény alkalmazása előtt

3. Hogyan kell alkalmazni a tablettát?

4. Lehetséges mellékhatások

5. TárolásHatóanyag: 30,0mg ambroxoli hydrochloridum (ambroxol-hidroklorid) tablettánként.

Segédanyagok: magnézium-sztearát, vízmentes kolloid szilicium-dioxid, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát (169,46 mg).A forgalombahozatali engedély jogosultja: ratiopharm Hungaria Kft, BudapestGyártó: Merckle GmbH., Németország

1. MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ AZ AMBROBENE TABLETTA?

A hörgők és a tüdő sűrű váladékkal járó heveny és idült betegségeinek kezelésére, nyákoldásra.

2. TUDNIVALÓK A KÉSZITMÉNY ALKALMAZÁSA ELŐTTNe alkalmazza a készítményt:

- ha túlérzékeny a készítmény hatóanyagára vagy bármely segédanyagára,

- gyomor-, bélfekélyek esetén,

- szoptatás ideje alatt.A készítmény egyedi orvosi elbírálás alapján szedhető:

– csökkent a veseműködés vagy súlyos májbetegség esetén

– a bronchusok egyes ritka betegségeiben, amikor fokozott váladékgyülem áll fenn (pl. malignus cilium-szindróma).Terhesség, szoptatás

Terhesség ideje alatt, főként az első harmadban, kizárólag orvosi javaslatra alkalmazható. Szoptatás ideje alatt alkalmazása ellenjavallt, ill. amennyiben szedése feltétlenül szükséges, a szoptatást fel kell függeszteni.A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A készítmény a fentieket nem befolyásolja.Fontos információk a készítmény egyes összetevőiről:

Tejcukorérzékenységben figyelembe kell venni, hogy a készítmény 169,46 tejcukrot is tartalmaz tablettánként.A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek:

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Az Ambrobene 30 mg tabletta és köhögéscsillapító szerek egyidejű alkalmazásakor a csökkent köhö­gési reflex miatt veszélyes váladékdugó alakulhat ki, tehát az ilyen kombinációs kezelés szükséges­sé­gét alaposan mérlegelni kell.Az Ambrobene 30 mg tabletta és antibakteriális anyagok (antibiotikumok: amoxicillin, cefuroxim, eritromicin, doxiciklin) egyidejű bevétele javíthatja az antibiotikumok tüdőszövetbe való bejutását.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A TABLETTÁT?Gyógyszerét kizárólag az orvos által előírt adagban alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Amennyiben a kezelőorvos másképp nem rendeli, szokásos adagja:6-12 év közötti gyermekeknek

általában naponta 2-3-szor 1 tabletta (2-3-szor 15 mg ambroxol-hidroklorid)

Az Ambrobene 30 mg tabletta túl magas hatóanyag-tartalma miatt 6 év alatti gyermekeknek nem adható. Ilyen esetben kisebb hatóanyag-tartalmú oldat / szirup áll rendelkezésre.Felnőtteknek és 12 éven felüli gyermekeknek

általában az első 2-3 napban 3-szor 1 tabletta (3-szor 30 mg ambroxol-hidroklorid), majd naponta

2-szer 1 tabletta (2-szer 30 mg ambroxol-hidroklorid).Megjegyzés:

Vesefunkció csökkenés vagy súlyos májbetegség esetén az orvos előírásának megfelelően, az Ambrobene 30 mg tablettát orvosi utasításra ritkábban vagy kisebb adagokban vegye be.A tablettát célszerű étkezések után összerágás nélkül, bőséges folyadékkal (pl. 1 pohár víz, gyümölcs­lé vagy tea) bevenni.Megjegyzés:

A tabletta nyálkaoldó hatását a bőséges folyadékbevitel javítja.Az alkalmazás időtartama a betegség típusához és súlyosságához igazodik és erről a kezelőorvos határoz.

A készítményt orvosi ellenőrzés nélkül 4-5 napnál tovább ne szedje

Ha a tabletta alkalmazása során hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.Ha az előírtnál több tablettát vett be:

Ambroxol túladagolásakor mérgezési tüneteket nem figyeltek meg. Rövid ideig tartó nyugtalanságról és hasmenésről számoltak be. Véletlen vagy szándékos nagy mértékű túladagoláskor fokozott nyálel­választás, garatizgalom, hányás és vérnyomásesés jelentkezhet.

Amennyiben az Ambrobene 30 mg tablettát túl nagy mennyiségben vette be és a fenti túladagolási tünetek egyike jelentkezik, forduljon orvoshoz.Ha adagját elfelejtette bevenni:

Következő alkalommal ne vegyen be dupla adagot, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszernek, az Ambrobenenek is lehetnek mellékhatásai.Ritkán előforduló mellékhatások:

Gyomor-bélpanaszok (pl. émelygés és hasfájás), túlérzékenységi reakciók (allergiás reakciók) a bőrön és a nyálkahártyán (pl. duzzanat, kiütés, pír, viszketés), légszomj, arcduzzanat, hidegrázással kísért testhőmérséklet-emelkedés, száj- és légúti szárazság, fokozott nyálfolyás és orrváladékozás, bélreny­heség és nehezített vizeletürítés.

Egyes esetekben súlyos keringési zavarokkal társuló hirtelen, nagyfokú túlérzékenységi reakciók je­lentkezhetnek (anafilaxiás sokk).

Egy esetben allergiás bőrgyulladásról számoltak be.Ha olyan mellékhatásokat észlel amelyek ebben a tájékoztatóban nem szerepelnek, keresse fel orvo­sát vagy gyógyszerészét.Túlérzékenységi reakciók első jeleinél nem szabad az Ambrobene 30 mg tablettát újra alkalmazni. Tájékoztassa orvosát, hogy a reakció súlyosságát megállapíthassa és adott esetben a szükséges további teendőkről dönthessen.

Súlyos keringési zavarokkal társuló hirtelen, nagyfokú túlérzékenységi reakciók (anafilaxiás sokk) esetén azonnal kérjen orvosi segítséget!

5. TÁROLÁSFénytől védve, eredeti csomagolásban tartandó.

A készítmény csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül használható fel.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.OGYI-T-2095/01

Betegtájékoztató OGYI-eng. száma: 14.387/55/2003

Ingyenes szállítás

Az ingyenes szállításhoz
vásárolj még 20 000 Ft összegért!