Termékeink

CALCIUM-SANDOZ+VITAMIN C 1000M 10X

CA SANDOZ C1000.jpg
Cikkszám: CV958
1 495 Ft
1 424 Ft + ÁFA
Egység: 10 dbBruttó egységár: 150 Ft / 1 db
nincskeszleten
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Termékismertető / Betegtájékoztató

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

· E recept nélkül kapható gyógyszerrel Ön enyhe, múló panaszokat kezelhet orvosi felügyelet nélkül. Az optimális hatás érdekében azonban, elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő, szak­szerű alkalmazása.

· Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szük­sége lehet.

· További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy a gyógyszerészhez.

· Sürgősen keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 7 napon belül nem enyhülnek vagy éppen súlyosbodnak.

A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2. Tudnivalók a tabletta alkalmazása előtt

3. Hogyan kell szedni a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtablettát?

4. Lehetséges mellékhatások

5. A készítmény tárolása

6. További információk

Az Ön gyógyszerének a neve Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta.A készítmény hatóanyagai: 1 g aszkorbinsav, 0,327 g kalcium-karbonát, 1 g kalcium-laktát-glükonát pezsgőtablettánként.

Segédanyagok: keserű aroma por PO430/02, citrom aroma por P05.51, szacharin-nátrium, ß-karotin 1%, makrogol 4000, nátrium-hidrogén-karbonát, vízmentes citromsav, szacharóz.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja: Sandoz Hungária Kft. 1034 Budapest, Tímár utca 20.

Gyártó: Famar, Orleans, Franciaország

1. Milyen típusú gyógyszer a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A kalcium a szervezetben legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag; főként a csontokban található. A kalcium fontos szerepet játszik a szervezet életműködéseiben. Hiányában többek között romlik az idegek, izmok, és a szív működése, a véralvadás hatékonysága. Ezenkívül sok hormon hatását is a kalcium közvetíti. A normális életműködések biztosításához kalciumnak megfelelő koncentrációban kell jelen lennie a megfelelő szövetekben.

Az aszkorbinsav (C-vitamin) fontos szerepet játszik a biokémiai folyamatokban. Szükséges a rostkép­ződéséhez és a szövetek helyreállításához is. Azt találták, hogy a nagy dózisban alkalmazott C-vitamin hatékony a felső légúti fertőzések megelőzésében és terápiájában.A kalcium és aszkorbinsav hiányt okozhatja a nem kielégítő táplálkozás, vagy előfordulhat fokozott kalcium és aszkorbinsav igény következtében, mint az alábbi esetekben:· terhesség és szoptatás,

· gyors növekedés szakaszai alatt (gyermekkor, kamaszkor),

· idős korban és

· fertőző betegségek, illetve lábadozás alatt.

A pezsgőtabletta megfázás és influenza kiegészítő kezeléseként is használható.

A pezsgőtabletta megfelelő mennyiségű C-vitamint és kalciumot biztosít a fokozott kalciumigény időszakaiban.

2. Tudnivalók a tabletta alkalmazása előttNe szedje a pezsgőtablettát, amennyiben· túlérzékeny a pezsgőtabletta bármely összetevőjére-az összetevőket az 1. oldalon lévő bevezető szakaszban találja meg,

· a vér kalcium tatalma túl magas, (hypercalcaemia),

· a vizeletben ürülő kalcium mennyiség nagyon magas (hypercalciuria),

· veseműködése jelentősen károsodott,

· vasraktározási zavarban szenved (thalassaemia, haematomatosis).Tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét, ha az előbb felsoroltak közül valamelyik eset vonatkozik Önre és ilyenkor ne szedje a pezsgőtablettát.

A készítmény használata előtt kérje ki kezelőorvosának véleményét, amennyiben:

· vizeletének kalcium tartalma a szokásosnál magasabb (hypercalciuria),

· veseműködése enyhén, illetve közepes mértékben csökkent,

· korábban bármikor vesekőképződést állapítottak meg, vagy vizeletében vesekövet ürített,

· vizeletében ürülő kalcium mennyiségét időnként ellenőrizni kell,

· illetve a húgyutakban képződő kövek keletkezésének megelőzése céljából sok folyadékot kell fogyasztania.

A pezsgőtabletta szedése étellel

A bélből felszívódó kalcium mennyiségét egyes ételek egyidejű fogyasztása (pl. spenót, rebarbara, korpa és gabonapelyhek) csökkentheti.Egyéb gyógyszerek alkalmazása

A készítmény alkalmazása előtt közölje kezelőorvosával, vagy a gyógyszerésszel, ha bármilyen más gyógyszert is szed, beleértve a recept nélkül vásárolt készítményeket is.A készítmény alkalmazásának idején a nagy dózisú D-vitamin szedését el kell kerülni. A pezsgőtabletta D-vitaminnal együtt csak orvosi utasításra alkalmazható.A kalcium csökkentheti egyidejűleg alkalmazott más gyógyszerek felszívódását (etidronat, phenitoin, kinolonok, tetraciklinek, fluorid készítmények). Várjon legalább három órát a pezsgőtabletta és más gyógyszerei bevétele között.A kalcium és D-vitamin együttes nagy dózisú alkalmazása csökkentheti a verapamilra vagy a hasonló gyógyszerekre adott reakciót (szabálytalan szívverés, mellkasi fájdalom, vagy magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek).Digitálisz (szívgyógyszerek) típusú gyógyszerekkel kezelt betegek esetében a nagy dózisú kalcium növelheti a szabálytalan szívverés kockázatát.Néhány vizelethajtó gyógyszer csökkentheti a kalcium vizeletben történő kiválasztását.Terhesség, szoptatás

Várandós és szoptató anyák is szedhetik a Calcium-Sandoz-t.

A készítmény hatása a gépjárművezetéshez szükséges képességekre.

Nem befolyásolja hátrányosan az ezekhez szükséges képességeket.

Fontos információ a készítmény összetevőiről

Cukorbetegség, alacsony nátrium tartalmú diéta

Cukorbetegség esetén figyelembe kell venni, hogy a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta 2 g cukrot tartalmaz.

Alacsony nátrium diétán lévő betegek esetében a pezsgőtabletta nátrium tartalmát

(0,27 g/tabletta) is figyelembe kell venni.

3 Hogyan kell szedni a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtablettát?Gyógyszerét pontosan kezelőorvosa, vagy gyógyszerésze utasításai szerint szedje. Ha kérdései vannak, kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét.A pezsgőtablettát 1 pohár vízben feloldva kell bevenni.Szokásos adagja felnőtteknek, vagy iskoláskorú gyermekeknek: napi egy pezsgőtabletta, 3-7 éves kor közötti életkorú gyermekeknek: napi 1 pezsgőtabletta.

3 éves kor alatt gyermekgyógyászati alkalmazása egyedi megfontolás szerint.Ha az előírtnál több pezsgőtablettát vett be

Rövid idő alatt bevett nagy adag következtében bekövetkezett túladagolásról soha nem számoltak be. Valószínű, hogy ez enyhe gyomor-és bélpanaszokat okozhat. Értesítse kezelőorvosát, ha véletlenül D-vitamin kezelés idején a pezsgőtablettából a szükségesnél többet vett be.Ha elfelejtette bevenni a pezsgőtablettát

A soron következő előírt időpontban folytassa pezsgőtabletta szedését.4 Lehetséges mellékhatásokMint minden gyógyszernek, így a Calcium-Sandoz+ Vitamin C 1000 mg pezsgőtablettának is lehetnek mellékhatásai.

Ritkán gyomor- és bélpanaszok előfordulhatnak.

A készítmény nagy dózisban és hosszú ideig történő alkalmazása ritkán vesekövességgel járhat.

Közölje kezelőorvosával, vagy gyógyszerészével, ha olyan hatást észlel, melyről úgy gondolja, hogy kapcsolatban állhat a pezsgőtabletta szedésével.5 A készítmény tárolása

Ne használja a gyógyszert a szavatossági idő lejárta után.

A pezsgőtabletták kivétele után gondosan zárja vissza a doboz tetejét.

Tárolási feltételek: 30 oC alatt, az eredeti tubusban. A tubust szorosan zárva kell tartani.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tárolandó.6. További információkAmennyiben a gyógyszerrel kapcsolatban kérdése van, keresse fel kezelőorvosát, vagy a gyógyszerészt.OGYI-T-5255/01Betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2008. január 16.

Ingyenes szállítás

Az ingyenes szállításhoz
vásárolj még 15 000 Ft összegért!