Termékeink

DULCOLAX BÉLBEN OLDÓDÓ DRAZSÉ 30X

dulcolax.jpg
Cikkszám: CV3762
2 120 Ft
2 019 Ft + ÁFA
Egység: 30 dbBruttó egységár: 71 Ft / 1 db
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Termékismertető / Betegtájékoztató

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Dulcolax bélben oldódó drazsé

biszakodil

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Az optimális hatás érdekében azonban elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

- További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

- Sürgősen keresse fel orvosát, ha tünetei néhány napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

- Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Dulcolax bélben oldódó drazsé és milyen betegségek kezelésére szolgál?

2. Tudnivalók a Dulcolax bélben oldódó drazsé szedése előtt

3. Hogyan kell szedni a Dulcolax bélben oldódó drazsét?

4. Lehetséges mellékhatások

5 A készítmény tárolása

6. További információk

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A DULCOLAX BÉLBEN OLDÓDÓ DRAZSÉ ÉS MILYEN BETEGSÉGEK KEZELÉSÉRE SZOLGÁL?A Dulcolax a székrekedés egyszeri, ill. rövid idejű kezelésére szolgál. Ezen kívül diagnosztikai vizsgálatok előkészítésére, műtét előtti és utáni kezelésekre is alkalmas, valamint olyan körülmények előfordulása esetén, amikor a székletürítés megkönnyítésére van szükség, ilyen esetben a Dulcolax orvosi ellenőrzés mellett adható.

Hatóanyaga, a biszakodil helyileg ható hashajtó.

A vastagbélben alakul át a hatóanyag aktív formájává és a vastagbél nyálkahártyájának stimulálása révén fokozza annak perisztaltikáját, hashajtó hatását 6-12 óra múlva fejti ki.

2. TUDNIVALÓK A DULCOLAX BÉLBEN OLDÓDÓ DRAZSÉ SZEDÉSE ELŐTTNe szedje a Dulcolax bélben oldódó drazsét, ha a következő betegségek, állapotok állnak fenn (ellenjavallatok):· a készítmény hatóanyagával, vagy bármely más összetevőjével szemben fennálló túlérzékenység, allergia (pl. biszakodil-, vagy szacharóz, laktózérzékenység stb.)

· bélelzáródás,

· gyomor- és bélrendszeri gyulladás,

· émelygéssel, hányással járó tisztázatlan eredetű hasi fájdalom (mely súlyosabb betegség jele lehet),

· súlyos vízveszteség, az ionegyensúly felborulása esetén,

· heveny hasi tünetek,

· ha egy ritka örökletes betegségben szenved.A Dulcolax fokozott elővigyázatossággal alkalmazhatóMint minden hashajtót, a Dulcolaxot sem szabad szedni folyamatos napi alkalmazásban, ill. hosszú időn keresztül. Ha huzamosan hashajtó alkalmazása szükséges, ki kell vizsgálni a székrekedés okát.

Hosszú ideig túlzott alkalmazása a víz- és ionháztartás-egyensúly zavarát, pl. kálium ion hiányát okozhatja. Idült székrekedés esetén orvoshoz kell fordulni.Dulcolax-ot szedő betegeken kialakult szédülésről és/vagy szinkópéról (átmeneti eszméletvesztés, az agyi vérellátás múló elégtelensége miatt) is beszámoltak. Ezeket a rosszulléteket nem feltétlenül a Dulcolax idézte elő, hanem inkább a székletürítést elősegítő préselés okozta.Gyermekek nem szedhetnek hashajtót orvosi javallat nélkül.Terhesség és szoptatásMint minden gyógyszer, a Dulcolax is terhesség alatt csak orvosi tanácsra alkalmazható. Bár a vizsgálatok azt mutatják, hogy a hatóanyag nem kerül át az anyatejbe, alkalmazása szoptató anyáknak nem ajánlott.

Kérdéseivel bármely gyógyszer szedése előtt forduljon orvosához, vagy gyógyszerészéhez!A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerekA vizelethajtók és gyulladáscsökkentő kortikoszteroidok egyidejű alkalmazása a víz- és ionháztartás zavarát okozhatja (káliumvesztés). Ez különösen szívglikozidok (bizonyos szívre ható gyógyszerek) szedése esetén fontos, mivel megnöveli a szívglikozidokra való érzékenységet.

Feltétlenül tájékoztassa orvosát, gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is!

A drazsé speciális bevonatot tartalmaz, ezért nem szabad együtt szedni a gyomorsavcsökkentő gyógyszekészítményekkel, pl. antacidumokkal vagy proponpumpagátló szerekkel.A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekreA készítménynek a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták.Fontos információk a Dulcolax egyes összetevőiről

1 drazsé 33,2 mg laktózt tartalmaz, a felnőttek és 10 évesnél idősebb gyermekek által naponta bevehető maximális adag pedig 66,4 mg –ot. A röntgenes vizsgálatokhoz felnőttek által naponta bevehető mennyiség 132,8 mg laktózt tartalmaz.1 drazsé 23,4 mg szacharózt tartalmaz, a felnőttek és 10 évesnél idősebb gyermekek által naponta bevehető maximális adag pedig 46,8 mg-ot. A röntgenes vizsgálatokhoz felnőttek által naponta bevehető mennyiség 93,6 mg szacharózt tartalmaz.Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. HOGYAN KELL SZEDNI A DULCOLAX BÉLBEN OLDÓDÓ DRAZSÉT?Amennyiben a kezelőorvos másképpen nem rendeli, a készítmény szokásos adagja:Székrekedés rövid idejű kezelésére:

Felnőtteknek és 10 éven felüli gyermekeknek:

1-2 drazsé este, ami másnap reggelre eredményez székletürítést.

Gyermekeknek 4 és 10 év között este 1 drazsé.

Gyermekkori alkalmazásához az orvos tanácsát kell kikérni.Diagnosztikai vizsgálatok előkészítésére és műtét előtt:

A felnőttek javasolt adagja 2-4 drazsé a megelőző este.

Négy éves, vagy annál idősebb gyermekek esetében egy drazsé este.A drazsékat egészben, szétrágás nélkül, elegendő vízzel este, étkezés után kell bevenni, ami másnap reggelre eredményez székletürítést. A drazsék speciális bevonata miatt gyomorsavlekötő szerekkel (pl. szódabikarbóna) és tejjel egyidejűleg nem szabad bevenni.Ha az előírtnál több Dulcolaxot vett be (túladagolás):Tünetek

Nagy adagok bevétele után hasmenés jelentkezhet (híg-vizessé válhat a széklet), hasi görcsök léphetnek fel, számottevő kálium- és elektrolit-vesztés következhet be.A Dulcolax tartós túladagolása, más hashajtókhoz hasonlóan idült hasmenést, hasi fájdalmat, hipokalémiát (alacsony kálium-vérszint), másodlagos aldoszteron-túltermelést a mellékvesékben és vesekőképződést okozhat. Idült, hosszan tartó hashajtó-használat esetén vesetubulus-károsodás, metabolikus alkalosis (anyagcsere eredetű lúgosság), és hipokalémiás izomgyengeség is kialakulhat.Kezelés:

A Dulcolax bevétele után hánytatással és gyomormosással csökkenthető a hatóanyag felszívódása. Folyadékpótlás és az elektrolit-háztartás egyensúlyának helyreállítása is szükségessé válhat. Ezek az óvintézkedések időskorúak és kisgyermekek esetében különösen fontosak.

Görcsoldók adása is hasznosnak bizonyulhat.

Túladagolás esetén forduljon orvoshoz!Ha elfelejtette bevenni gyógyszerét:

Másnap nem számíthat hatásra. A soron következő adagolási időpontban ne alkalmazzon dupla adagot!

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOKMint minden gyógyszernek, a Dulcolaxnak is lehetnek mellékhatásai.

Mellékhatásként gyakran hasi panaszok, enyhe hasgörcs, bélgázok távozásával járó haspuffadás, émelygés, nagyobb adag esetén hasmenés előfordulhat.

Dulcolax-ot szedő betegeken hányást, allergiás reakciókat, sőt egyetlen esetben súlyos túlérzékenységi reakciót, angioödémát (fej, nyak, nyelv vizenyőjével járó allergiás reakció) is észleltek.Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet is észlel, kérjük értesítse orvosát, vagy gyógyszerészét.5. A KÉSZÍTMÉNY TÁROLÁSALegfeljebb 30°C-on tárolandó.A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A gyógyszert csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni. A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Dulcolax drazsét. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓKA készítmény hatóanyaga: 5 mg biszakodil drazsénként.

Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, glicerin, oldódó kukoricakeményítő, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát, fehér viasz, karnaubaviasz, sellak, makrogol 6000, sárga vas-oxid (E172), titán-dioxid (E171), ricinusolaj, metakrilsav-metil-metakrilát-kopolimer (1:1), metakrilsav-metil-metakrilát-kopolimer (1:2), akáciamézga, talcum, szacharóz.Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?30 db bélben oldódó drazsé fehér átlátszatlan PVC/PVDC/Al buborékfóliában és dobozbanA forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Boehringer Ingelheim International GmbH

Binger Strasse 173

Ingelheim am Rhein

D 55216 Németország.Gyártó:

Delpharm Reims S.A.S.

10 Rue Colonel Carbonneaux

51100 Reims, Franciaország.OGYI-T–7240/01

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2009. január 5.

Ingyenes szállítás

Az ingyenes szállításhoz
vásárolj még 15 000 Ft összegért!