Termékeink

GAXTRON START 20MG TABLETTA

GAXTRON START TABLETTA.jpg
Cikkszám: CV61569
1 400 Ft 1 490 Ft
1 419 Ft + ÁFA
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Termékismertető / Betegtájékoztató

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Gaxtron Start 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta

 pantoprazol

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

 • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

 • Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei 2 héten belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

 • Kezelőorvosával való megbeszélés nélkül 4 hétnél tovább ne szedje a Gaxtron Start 20 mg gyomornedv-ellenálló tablettát.

 

A betegtájékoztató tartalma:

 

 1. Milyen típusú gyógyszer a Gaxtron Start 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta (továbbiakban: Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tabletta) és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 2. Tudnivalók a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tabletta szedése előtt

 3. Hogyan kell szedni a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tablettát?

 4. Lehetséges mellékhatások

 5. Hogyan kell a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tablettát tárolni?

 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

1. Milyen típusú gyógyszer a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

A Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tabletta hatóanyaga a pantoprazol, amely gátolja a gyomorsavat termelő „pumpát”. Ezáltal csökkenti a sav mennyiségét a gyomorban.

 

A Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tablettát a reflux tüneteinek (pl. gyomorégés, savas felböfögés) rövidtávú kezelésére alkalmazzák felnőtteknél.

A reflux betegség a sav visszacsorgása a gyomorból a nyelőcsőbe, amely így begyulladhat és fájdalmat okozhat. Ennek lehetséges tünetei a mellkasban jelentkező fájdalmas égő érzés, amely elérheti egészen a torkot (gyomorégés), vagy savanyú íz a szájban (savas felböfögés).

 

Előfordulhat, hogy a savas felböfögés és a gyomorégés már a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tabletta 1 napi szedése után megszűnik, de a gyógyszer nem a tünetek azonnali enyhítésére szolgál. Előfordulhat, hogy a tünetek enyhítésének érdekében a tablettákat 2-3 egymást követő napon be kell venni.

 

Feltétlenül keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 2 héten belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

 

 

2. Tudnivalók a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tabletta szedése előtt

 

 

Ne szedje a Gaxtron Start gyomornedv-ellenállótablettát:

 • ha allergiás a pantoprazolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,

 • ha atazanavirt (HIV fertőzés kezelésére) tartalmazó gyógyszert szed. Lásd az „Egyéb gyógyszerek és a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tabletta” részt.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével,

 • ha 4 vagy több hétig folyamatosan kezelték gyomorégéssel vagy emésztési zavarral,

 • ha elmúlt 55 éves és naponta recept nélkül kapható gyógyszert szed emésztési zavarára,

 • ha elmúlt 55 éves és bármilyen, a gyomorsavnak a nyelőcsőbe történő visszafolyására utaló, úgynevezett refluxos tünete újonnan jelentkezett vagy nemrégiben megváltozott,

 • ha korábban már volt gyomorfekélye vagy gyomorműtétje,

 • ha májproblémái vannak vagy sárgaságban szenved (a bőr vagy a szemfehérje besárgulása),

 • ha valamilyen súlyos panasz vagy betegség miatt rendszeresen orvoshoz jár,

 • ha endoszkópos vizsgálatra vagy urea kilégzési tesztnek nevezett vizsgálatra kell mennie,

 • ha egy speciális vérvizsgálatra vár (kromogranin-A),

 • ha korábban bármilyen bőrreakciót tapasztalt a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tablettához hasonló gyomorsavcsökkentő gyógyszer szedése esetén.

 

Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát a gyógyszer szedése előtt vagy után, ha az alábbiak bármelyikét észleli. Ezek egy másik, súlyosabb betegség tünetei lehetnek.

- nem várt testsúlyvesztés (nem fogyókúrával vagy testmozgással függ össze),

 • hányás, különösen, ha ismételten fordul elő,

 • vérhányás; ez úgy néz ki, mintha fekete kávézacc lenne a hányadékban,

 • vért lát a székletében; a széklet fekete vagy szurokszerű lehet,

 • nyelési nehézség vagy fájdalom nyeléskor,

 • sápadt és gyengének érzi magát (vérszegénység),

 • mellkasi fájdalom,

 • gyomorfájás,

 • súlyos és/vagy nem szűnő hasmenés, mivel a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tabletta kis mértékben fokozza a fertőzéses hasmenés kockázatát.

 

Ha kiütéseket tapasztal, különösen a napnak kitett bőrterületen, azonnal beszéljen a kezelőorvosával, mivel szükséges lehet a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tabletta kezelés leállítása. Ne felejtsen el egyéb tüneteiről, például ízületi fájdalomról is beszámolni kezelőorvosának.

 

Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy szükség van bizonyos, rosszindulatú betegséget kizáró vizsgálatok elvégzésére, mivel a pantoprazol enyhíti a rák tüneteit, és ez késleltetheti a betegség megállapítását. Ha tünetei a kezelés ellenére sem szűnnek, akkor további vizsgálatok elvégzését fogják mérlegelni.

 

Ha hosszabb ideig szenved gyomorégéstől vagy emésztési zavartól, ne feledje rendszeresen felkeresni kezelőorvosát.

 

Gyermekek és serdülők

A Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tablettát gyermekek és 18 évesnél fiatalabb serdülők nem szedhetik, mivel ebben a fiatalabb korcsoportban nem állnak rendelkezésre biztonságossági információk.

 

Egyéb gyógyszerek és a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. A Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tabletta befolyásolhatja más gyógyszerek hatásosságát, ezért tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az alábbiak bármelyikét szedi:

 

 • olyan gyógyszereket, mint pl. a ketokonazol, az itrakonazol és a pozakonazol (gombás fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszerek) vagy az erlotinib (amit bizonyos daganattípusok kezelésére alkalmaznak), mert a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tabletta gátolhatja ezeknek a gyógyszereknek a megfelelő működését,

 • warfarint illetve fenprokumont, amelyek a vér sűrűsödését vagy hígulását befolyásolják. Ilyen esetben további vizsgálatokra lehet szükség,

 • atazanavirt (amit a HIV-fertőzés kezelésére használnak),

 • metotrexátot (reumás ízületi gyulladás, pikkelysömör és daganatos megbetegedés kezelésére alkalmazzák). Ha Ön metotrexátot szed, kezelőorvosa átmenetileg szüneteltetheti a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tabletta kezelését, mert a pantoprazol növelheti a metotrexát szintjét a vérben.

 

Ne szedje a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tablettát olyan más gyógyszerekkel együtt, amelyek csökkentik a gyomorban termelődő sav mennyiségét, például más protonpumpa-gátlók (omeprazol, lanzoprazol vagy rabeprazol) vagy H2-antagonisták (pl. ranitidin, famotidin).

Szedheti azonban a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tablettát savlekötőkkel (pl. magaldrát, alginsav, nátrium-bikarbonát, alumínium-hidroxid, magnézium-karbonát vagy ezek kombinációi), amennyiben szükséges.

 

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ne szedje a gyógyszert, ha terhes vagy szoptat.

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Ha mellékhatásokat, például szédülést vagy látászavart észlel, akkor ne vezessen, illetve ne kezeljen gépeket.

 

 

3. Hogyan kell szedni a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tablettát?

 

A gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

A készítmény ajánlott adagja naponta 1 tabletta. A javasolt napi 20 mg pantoprazol adagot nem szabad túllépni.

 

Ezt a gyógyszert legalább 2-3 egymást követő napig kell szedni. Akkor hagyja abba a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tabletta szedését, amikor tünetei teljesen megszűntek. Előfordulhat, hogy a savas felböfögés és a gyomorégés már a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tabletta 1 napi szedése után megszűnik, de a gyógyszer nem a tünetek azonnali enyhítésére szolgál.

 

Ha 2 hetes folyamatos szedés után a tünetei még nem szűntek meg, forduljon kezelőorvosához. Kezelőorvosával való megbeszélés nélkül 4 hétnél tovább ne szedje a Gaxtron Start 20 mg gyomornedv-ellenálló tablettát.

 

A tablettát étkezés előtt kell bevenni, minden nap ugyanabban az időben. A tablettát egészben kell bevenni egy kis vízzel. A tablettát nem szabad szétrágni vagy eltörni.

 

Ha az előírtnál több Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tablettát vett be

Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az ajánlott adagnál többet vett be. Ha lehetséges, vigye magával a gyógyszerét és ezt a betegtájékoztatót.

 

Ha elfelejtette bevenni a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tablettát

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. A következő, rendes adagot a szokásos időben vegye be.

 

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4. Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Ha az alábbi mellékhatások bármelyikét észleli, azonnal forduljon kezelőorvosához, vagy keresse fel az Önhöz legközelebb eső kórház sürgősségi osztályát:

 

- Súlyos allergiás reakciók (ritka: 10 000-ből 1-10 beteget érinthet):: a nyelv és/vagy a torok megdagadása, nyelési nehézség, csalánkiütés, légzési nehézség, az arc allergiás megdagadása (Quincke-ödéma/angioödéma), erős szédülés, ami nagyon heves szívdobogással és fokozott verejtékezéssel társul.

 

- Súlyos bőrtünetek (gyakorisága nem ismert: a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg): a bőr felhólyagosodása vagy hámlása és az egészségi állapot gyors romlása, a szem, orr, száj/ajkak vagy a nemi szervek elváltozásai (enyhe vérzését is beleértve) (Stevens-Johnson szindróma, Lyell szindróma, erythema multiforme) és fényérzékenység.

 

- Egyéb súlyos állapotok (gyakorisága nem ismert: a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg): a bőr vagy a szemfehérje besárgulása (súlyos májsejt-károsodás, sárgaság) vagy láz, kiütés, és a vesék megnagyobbodása, alkalmanként fájdalmas vizeléssel és derékfájdalommal (súlyos vesegyulladás).

 

Egyéb mellékhatások:

- Gyakori (10 -ből legfeljebb 1 beteget érinthet):

jóindulatú gyomorpolipok

- Nem gyakori (1000-ből 1-10 beteget érinthet):

fejfájás, szédülés, hasmenés, hányinger, hányás, puffadás, székrekedés, szájszárazság, hasfájás és kellemetlen hasi érzés, bőrkiütés, fertőzéses bőrkiütés, hólyagosodás, viszketés, gyengeség, kimerültség vagy általános rossz közérzet, alvászavarok.

A protonpumpa-gátlók szedése, mint például a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tabletta, kissé megnövelheti a csípő-, csukló vagy gerinctörések kockázatát, főként, ha azt egy évnél hosszabb ideig alkalmazzák. Értesítse kezelőorvosát, amennyiben Önnek csontritkulása (oszteoporózis) van, vagy kortikoszteroidokat szed (melyek növelhetik a csontritkulás kialakulásának kockázatát).

- Ritka (10 000-ből 1-10 beteget érinthet):

látászavarok, mint például homályos látás, csalánkiütés, ízületi fájdalom, izomfájdalom, testsúlyváltozások, emelkedett testhőmérséklet, a végtagok megdagadása (perifériás ödéma), allergiás reakciók, depresszió, mellmegnagyobbodás férfiaknál, ízérzés zavara.

- Nagyon ritka (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érinthet):

zavartság.

- Nem ismert(a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg):

hallucináció, zavartság (különösen olyan betegeknél, akiknek kórtörténetében szerepelnek ilyen tünetek), bizsergés és tűszúrásérzés (paresztézia), csökkent vérnátrium-szint, bőrkiütés, esetleg ízületi fájdalom. A vastagbél gyulladása, amely tartósan fennálló, vizes hasmenést okoz.

Amennyiben Ön több mint 3 hónapon keresztül szedi a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tablettát, lehetséges, hogy a vérében található magnézium szintje csökken. Az alacsony magnéziumszint tünetei lehetnek a kimerültség, önkéntelen izom-összehúzódások, tájékozódási zavar, görcsök, szédülés, megnövekedett pulzus. Amennyiben ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal értesítse kezelőorvosát. Az alacsony magnéziumszint a vérben lévő kálium- és kalciumszint csökkenéséhez is vezethet. A magnéziumszint ellenőrzése érdekében orvosa a rendszeres vérvétel mellett dönthet.

 

Vérvizsgálatok során észlelt mellékhatások:

 • Nem gyakori(1000-ből 1-10 beteget érinthet):
  emelkedett májenzim-értékek.

 • Ritka (10 000-ből 1-10 beteget érinthet):

emelkedett bilirubin; emelkedett vérzsírszint, a neutrofil granulocitáknak nevezett fehérvérsejtek számának hirtelen csökkenése a keringő vérben.

 • Nagyon ritka (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érinthet):

vérlemezkeszám-csökkenés, amely a normálisnál erősebb vérzést vagy véraláfutásokat eredményezhet, fehérvérsejtszám-csökkenés, amely a fertőzések gyakoribb kialakulásához vezethet, a vörösvértest- és a fehérvérsejtszám, valamint a vérlemezkék számának egyidejű rendellenes csökkenése.

 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

5. Hogyan kell a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tablettát tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tabletta?

 

 • A készítmény hatóanyaga: pantoprazol. 20 mg pantoprazolt tartalmaz gyomornedv-ellenálló tablettánként (nátrium-szeszkvihidrát formájában).

 • Egyéb összetevők:

Tablettamag: butil-metakrilát kopolimer, vízmentes nátrium-karbonát, kalcium-sztearát, A-típusú karboximetilkeményítő-nátrium, mannit.

Albevonat: nátrium-laurilszulfát, makrogol 400, talkum, titán-dioxid (E 171), hipromellóz.

Gyomornedv-ellenálló bevonat: sárga vas-oxid (E172), titán-dioxid (E 171), propilén-glikol, talkum, metakrilsav-etil-akrilát kopolimer (1:1).

 

Milyen a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

 

Világossárga színű, ovális, mindkét oldalán domború felületű, gyomornedv-ellenálló bevonattal ellátott tabletták.

 

Kiszerelés:

14 db, illetve 28 db gyomornedv-ellenálló tabletta

OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban

 

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Goodwill Pharma Kft.

6724 Szeged

Cserzy Mihály u. 32.

 

Gyártó

Actavis Hf.

Reykjavikurvegur 78, PO Box 420,

IS-222 Hafnarfjordur,

Izland

 

Actavis Ltd.

BLB016

Bulebel Industrial Estate

Zejtun ZTN 3000

Málta

 

BALKANPHARMA DUPNITSA AD

3 Samokovsko Shose Str.

Dupnitsa 2600

Bulgária

 

OGYI-T-21931/02 14x OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolás

OGYI-T-21931/03 28x OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolás

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2019. szeptember

 

Ingyenes szállítás

Az ingyenes szállításhoz
vásárolj még 20 000 Ft összegért!