Termékeink

DONA 750 MG FILMTABLETTA 60X

dona tbl.jpg
Cikkszám: CV4108
6 665 Ft
6 348 Ft + ÁFA
Egység: 60 dbBruttó egységár: 111 Ft / 1 db
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Termékismertető / Betegtájékoztató

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Dona filmtabletta

glükózamin-szulfátMielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót!· Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet!

· További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez!

· Ezt a gyógyszert az orvos személyesen Önnek írta fel. A készítményt másoknak átadni nem szabad, mert számukra ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tüneteik az Önéhez hasonlók.A betegtájékoztató tartalma:1. Milyen típusú gyógyszer a Dona filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2. Tudnivalók a Dona filmtabletta alkalmazása előtt

3. Hogyan kell alkalmazni a Dona filmtablettát?

4. Lehetséges mellékhatások

5. A készítmény tárolása

6. Egyéb információk

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A DONA FILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?Enyhe és középsúlyos degeneratív ízületi megbetegedések (osteoarthrosis) kezelésére szolgál. Csökkenti az ízületi fájdalmakat, elősegíti a beteg ízület működőképességének helyreállítását és gátolja a folyamat előrehaladását. Hatóanyaga a szervezetben fiziológiásan jelen lévő vegyület, mely az ízületi porcképződésben szerepet játszó anyagok szintéziséhez szükséges.

A Dona filmtabletta hatására a károsodott porcállomány fokozatosan regenerálódik, újraképződik.

A gyógyszer hatása lassan, 2-3 hét alatt alakul ki és a gyógyszerszedés abbahagyása után is fennáll néhány hétig. Kúraszerű kezelésre alkalmas. A Dona filmtabletta kezelés célszerűen összekapcsolható a degeneratív ízületi megbetegedések során szokásos torna és fizikoterápia alkalmazásával.

2. TUDNIVALÓK A DONA FILMTABLETTA SZEDÉSE ELŐTTNe alkalmazza a Dona filmtabletta készítményt, ha a következő állapotok állnak fenn (ellenjavallatok):· túlérzékenység (allergia) a készítmény hatóanyagára, vagy bármely egyéb összetevőjére;

· sebészeti beavatkozást igénylő esetekben, amikor a porcvédő hatás a porcpusztulás mértéke miatt már nem érvényesülhet;

· a terhesség első 3 hónapjában és szoptatás időszakában -kellő tapasztalat hiányában- ellenjavallt;

· gyermekkorban elegendő tapasztalat hiányában nem javasolt.A Dona filmtabletta alkalmazása fokozott elővigyázatosságot igényel· súlyos máj- és/vagy veseelégtelenségben szenvedő betegek kezelése esetén.

· A terhesség 4. hónapjától alkalmazása csak az előny/kockázat gondos mérlegelésével történhet.Terhesség és szoptatás:Állatokon végzett kísérletek során a Dona filmtabletta nem gyakorolt káros hatást sem a szaporodásra, sem a szoptatásra. Mivel azonban emberre vonatkozó tapasztalatok nem állnak rendelkezésre, a terhesség első 3 hónapjában, valamint szoptatás időszakában a készítmény alkalmazása ellenjavallt.

A terhesség 4. hónapjától adagolása csak az előny/kockázat gondos mérlegelésével történhet.

Kérdéseivel bármely gyógyszer szedése előtt forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez!A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre:Nem várható hatás kialakulása ezekre a képességekre.Egyéb gyógyszerek szedése/alkalmazása (gyógyszerkölcsönhatások):Célzott interakciós vizsgálatok nem történtek, azonban a glükózamin-szulfát, mint a szervezetben előforduló fiziológiás anyag fizikai-kémiai és a farmakológiai tulajdonságai nem valószínűsítik más gyógyszerekkel való interakciók előfordulását.

A Dona filmtabletta befolyásolhatja egyes antibiotikumok (tetraciklinek, penicillin, klóramfenikol) hatását.

3. HOGYAN KELL SZEDNI A DONA FILMTABLETTÁT?Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.Gyógyszerét kizárólag az orvos által előírt adagban és ideig alkalmazza! Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, vagy a készítmény hatását túl erősnek, vagy csekélynek érzi, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez!Ha az orvos másképpen nem rendeli, a készítmény szokásos adagja:

Felnőtteknek a napi adag 2×1 tabletta (1500 mg/nap), kúraszerű adagolásban.

Megfelelő mennyiségű folyadékkal, étkezés közben ajánlott bevenni.

A per os kezelés teljes időtartama 3 hónap, mely évente több alkalommal ismételhető, 2 hónapos szünetek közbeiktatásával.

A Dona filmtabletta alkalmazható a Dona injekcióval kombinálva, vagy azt követően.

Az izületi panaszok kezelésére alkalmazott torna és fizikoterápia jól összekapcsolható a Dona adagolással.Ha az előírtnál több Dona filmtablettát vett be (véletlen, vagy szándékos túladagolás):Véletlen vagy szándékos túladagolásról tapasztalatok nem állnak rendelkezésre.

Állatokon végzett akut és krónikus toxikológiai vizsgálatok során a humán terápiás dózis 200-szorosát meghaladó adagban sem észleltek toxikus tüneteket.Ha elfelejtette bevenni gyógyszerét:A soron következő adagolási időpontban ne alkalmazzon dupla adagot!

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOKKlinikai vizsgálatok szerint a glükózamin-szulfát igen jól tolerálható, de mint minden gyógyszernek, a Dona filmtablettának is lehetnek mellékhatásai. Ritkán -átmeneti jelleggel- enyhe gyomorfájdalom, haspuffadás, székrekedés és hasmenés jelentkezhet. Kivételesen előfordult látászavar, hajhullás. A kezelés során viszketés vagy bőrvörösség formájában túlérzékenység felléphet.

Ha mellékhatást, vagy az itt felsoroltakon túl bármilyen egyéb szokatlan tünetet észlel, értesítse kezelőorvosát!

5. A KÉSZÍTMÉNY TÁROLÁSAKülönleges tárolást nem igényel.A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A gyógyszert a csomagoláson (a dobozon és a buborékfólia szélén) feltüntetett lejárati időn belül szabad csak felhasználni.OGYI-T-4701/02-03.

6. EGYÉB INFORMÁCIÓKMit tartalmaz a Dona filmtabletta?Hatóanyag: 942 mg kristályos glükózamin-szulfát (= 750 mg glükózamin-szulfát + 192 mg nátrium-klorid) filmtablettánként.Egyéb összetevők: Tabletta mag: mikrokristályos cellulóz, povidon K 25, kroszkarmellóz-nátrium, mackrogol 6000, magnézium-sztearát, talkum.

Bevonat: makrogol 6000, triacetin, metakrilsav-metil-metakrilát-kopolimer (1:1), ammónium-metakrilát-kopolimer (A típus), talkum, mikronizált titán-dioxid (E 171).Milyen a készítmény külleme és csomagolása?Fehér, hosszúkás, mindkét oldalán domború filmtabletta.60 db vagy 180 db filmtabletta fehér, garanciazáras kupakkal lezárt fehér tartályba töltve, dobozban.A forgalomba hozatali engedély jogosultja:Rottapharm S.p.A.

Galleria Unione, 5 – 20 122 Milano – OlaszországGyártó:Opfermann Arzneimittel GmbH

(Robert Koch Str. 2. 51674 Wiehl - Németország)

A betegtájékoztató OGYI-engedély száma: 14346/40/06.

Ingyenes szállítás

Az ingyenes szállításhoz
vásárolj még 20 000 Ft összegért!