Termékeink

Az aranyér és visszér

Az aranyérbetegség és a visszérbetegség is olyan, a vénás rendszert érintő kórfolyamat, amik az életmód változtatás mellett - a kezdeti fázisban- gyógyszeres kezeléssel is karbantarthatók.

A vénás rendszer gyengeségének genetikai oka is van, a tény azonban, hogy egyre több embert érint a betegség egyértelművé teszi, hogy az életmódbeli tényezők milyen fontosak ebben az esetben. Az ülőmunka, a mozgásszegény életmód, a túlsúly, a dohányzás mind olyan faktorok, amelyek elősegítik a betegség kialakulásást

A visszérbetegség kezdeti szakaszában a boka kissé megduzzad, a bőr viszket, enyhe fájdalom jelentkezhet. Idővel mindez egyre erősebben jelentkezik és már minimális terhelés is előhozza. Később az éjszakai izomgörcsök, a bőr vöröses-barnás elszineződése és akár hámlása is előfordulhat. A vénák egyre erőteljesebben látszanak át a bőrön, kisebb-nagyobb lila dudorok formájában.

Az egészséges vénák akkor tudják megfelelően elszállítani a a vért a szív felé, ha faluk ép és rugalmas, a vénabillentyűk meg tudják akadályozni a vér visszaáramlását, és az ereket körülvevő izmok is a megfelelő irányba nyomják a bennük lévő folyadékot. A kóros folyamat a vénabillentyűk elégtelen működésével kezdődik aminek következtében károsodik és kitágul a vénafal, a pangó vér pedig tovább tágítja a kis ereket, amik így képtelenek lesznek feladatuk ellátására. A panaszok ismeretében a diagnózis könnyen felállítható.

Fontos megemlíteni, hogy vannak betegségek, melyek hozzájárulnak a visszérbetegség kialakulásához: érszűkület, izületi betegségek, trombózis és például a cukorbetegség is.

A visszérbetegség kezelés mindig összetett folyamat. A kezelés eszközei a pl. kompressziós pólyák, melyek tulajdonképpen az érfal elvesztett feszességét helyettesítik. A gyógyszeres kezelés célja pedig az érfalak állapotának javítása, az ún. venoaktív szerek konkrétan az erek falára, az azokat alkotó sejtekre hatnak. Ez a szerek a növényi eredetű flavonoidszármazékokat tartalmazó készítmények.

A mikronizált (2mikrométernél kisebb szemcseméret) flavonoidkeverék ( diozmin, heszperidin, linarin, izorhoifolin) hatásosan gátolja a vénák tágulását, javítja az érfal tónusát és csökkenti a vénás pangást. Antioxidáns hatásuk révén megakadályozzák a gyulladásos folyamatok kialakulását. (Detralex)

A nem mikronizált diozmint tartalmazó készítmények hatásosan enyhítik a nehézlábérzést, izomgörcsöket, a fájdalmat és az ödémát is. (Venotec, Flebaven, Dimotec, LXR)

A rutozid aszkorbinsavval alkotott kombinációja krónikus alsó végtagi vénás elégteleség esetén kedvező hatású. ( Rutascorbin)

Oxerutinok helyileg és szisztémásan alkalmazva is enyhítik vénás elégtelenség korai stádiumában jelentkező lábszártüneteket. (Venoruton)

A vadgesztenye magjának kivonatát tartalmazó szereket szintén széles körben használják. A kivonat fő hatóanyag az eszcin, amely csökkenti az ödémát, antioxidáns és gyulladásgátló hatású. Számos ponton beavatkozva javítja a vénás kerigést.( Biomed)

A mikrocirkuláció helyi kezelésére illetve visszérműtétek után helyileg alkalmazott heparin jelentősen csökkenti az ödémát és a gyulladást. (Lioton 1000NE/g gél)

Szintén heparin származék a pentozán-piloszulfát, mely képen feloldani a kisebb alvadékokat, ezáltal javítja a véráramlást a kis erekben. (SP54 Emulgél)

Külsőleges készítményeknél nagyon fontos a helyes alkalmazás: a lábfejtől a comb felé masszírozzuk a bőrbe, ezzel is elősegítve a pangó vér visszaáramlását. A gélek kifejezett előnye az alkalmazás során fellépő hűsítő érzés, mely hozzájárul a lábtünetek enyhítéséhez. Fontos, hogy nyílt seben vagy fekélyes bőrterületen tilos bármilyen visszérkrémet,-kenőcsöt vagy -gélt alkalmazni.

Flavonoid tartalmú készítmények (akár külsőleges akár belsőeges) hosszú távon és folyamatosan alkalmazva fejtik ki jótékony hatásukat. Fontos megjegyezni, hogy érzékelhető terápiás hatás legkorábban 2-4 hetes kezelés után várható.

 

A végbél nyálkahártyája illetve a végbélnyílás környéki bőr alatt kiterjedt vénás hálózat található, aminek fontos szerepe van a szabályos bélműködés fenntartásában. Aranyérbetegségben az érfonatot tartó kötőszövet megnyúlik és az érhálózat kórosan kitágul.A tág erekben a véráramlás lelassul, a vér pang és emiatt az ereket borító nyálkahártya-vagy bőrréteg kitágul. Így jön létre az aranyeres csomó. Ha ezek a csomók begyulladnak, a betegség akut aranyeres krízis formájában súlyos tünetekkel jelentkezhet.

Aranyeres panaszokat enyhítő szerek között helyileg alkalmazott kenőcsök, kúpok és szájon át szedett tabletták, kapszulák is találhatóak.

A helyileg alkalmazott szerekben többféle hatóanyag található. Ezek általában hámosító, enyhe gyulladáscsökkentő, helyi érzéstelenítő, viszketést csökkentő hatásúak. Ezeket a szereket megfelelő higiéniai előkészületek mellett kell alkalmazni, napi 1-3 alkalommal.

A különféle tablettákban lévő növényi eredetű bioflavonoidok pedig az előzőekben ismertetett módon csökkentik az érfalak áteresztőképességét, gátolják a vénák tágulását és erősítik az érfalat. A venoaktív tabletták mellett az aranyeres panaszok csökkentésére egyidejűleg kúpok, kenőcsök is használhatóak.

Az életmódbeli változtatások gyakran sokat segítenek: aktív élet kíméletes mozgással, rostdús táplálkozás bőséges folyadékfogyasztással.

Fontos azonban felhívni a figyelmet, hogy aranyeresnek tűnő panaszokkal mindenképp orvoshoz kell fordulni, hiszen a tüneteket más, súlyos betegségek is okozhatják.

 

Az alábbi táblázat tartalmaz néhányat a cikkben említett szerekből:


 

név

ára (brutto)

link

Detralex filmtabletta 30X

3500 Ft

http://www.aranyhajo-patika.hu/visszer-aranyer/cv619-detralex-filmtabl-30x

Detralex filmtabletta 60x

5980 Ft

http://www.aranyhajo-patika.hu/visszer-aranyer/cv2185-detralex-filmtabl-60x

Venotec 600mg tablet 30x

3325 Ft

http://www.aranyhajo-patika.hu/visszer-aranyer/cv54891-venotec-600-mg-tabletta-30x

Venotec 600 mg tablet 60x

5765 Ft

http://www.aranyhajo-patika.hu/visszer-aranyer/cv54892-venotec-600-mg-tabletta-60x

Flebaven 500mg filmtabletta 60x

3289 Ft

http://www.aranyhajo-patika.hu/visszer-aranyer/cv64627-flebaven-500mg-filmtabletta-60x

Flebaven 1000mg tabletta 60x

4331 Ft

http://www.aranyhajo-patika.hu/visszer-aranyer/cv64626-flebaven-1000mg-tabletta-60x

Dimotec 1000mg filmtabletta 30x

3040 Ft

http://www.aranyhajo-patika.hu/visszer-aranyer/cv64233-dimotec-1000mg-filmtabletta-30x

Dimotec 1000mg filmtabletta 60x

6230 Ft

http://www.aranyhajo-patika.hu/visszer-aranyer/cv64214-dimotec-1000mg-filmtabletta-60x

LXR Diozmin Heszperidin Rutin komplex kapszura 60x

3930Ft

http://www.aranyhajo-patika.hu/visszer-aranyer/cv56506-lxr-diosmin-heszperidin-rutin-kompl-60x

Venoruton kapszura 50x

3720Ft

http://www.aranyhajo-patika.hu/visszer-aranyer/cv1278-venoruton-kapszula-50x

Biomed vadgeszteny forte krém 60g

850Ft

http://www.aranyhajo-patika.hu/visszer-aranyer/cv54485-biomed-vadgesztenye-forte-krem-60g

Biomed vadgesztenye tabletta 30x

1345 Ft

http://www.aranyhajo-patika.hu/visszer-aranyer/cv54962-biomed-vadgesztenye-tabletta-30x

Lioton 100.000 gél 1006

2810 Ft

http://www.aranyhajo-patika.hu/visszer-aranyer/cv32007-lioton-100-000-gel-100g

SP54 gél 100g

3110 Ft

http://www.aranyhajo-patika.hu/visszer-aranyer/cv1412-sp-54-gel-100-g


Ingyenes szállítás

Az ingyenes szállításhoz
vásárolj még 20 000 Ft összegért!