Termékeink

CALCIUM 500 MG PHARMAVIT PEZSG 20X

calcium 500 pharmavit.jpg
Cikkszám: CV565
1 515 Ft
1 443 Ft + ÁFA
Egység: 20 dbBruttó egységár: 76 Ft / 1 db
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Termékismertető / Betegtájékoztató

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: Betegtájékoztató: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Calcium 500 mg Pharmavit pezsgőtabletta

Kalcium-karbonát

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

- További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

- Sürgősen forduljon orvosához, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

- Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Calcium 500 mg Pharmavit pezsgőtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2. Tudnivalók a Calcium 500 mg Pharmavit pezsgőtabletta szedése előtt

3. Hogyan kell szedni a Calcium 500 mg Pharmavit pezsgőtablettát?

4. Lehetséges mellékhatások

5. Hogyan kell a Calcium 500 mg Pharmavit pezsgőtablettát tárolni?

6. További információk

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CALCIUM 500 MG PHARMAVIT PEZSGŐTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?A kalcium nélkülözhetetlen ásványi anyag, melyre szükség van a csontok képződése és egészsége szempontjából. A kalcium bélből szívódik fel, az egész testben eloszlik és fontos szerepet játszik a szervezet működésében; az ideg-, az izom- és a szívműködésben, a véralvadásban, valamint számos hormon hatásának kialakulásában is. Ahhoz, hogy mindez végbemenjen, a szövetekben elegendő mennyiségű kalciumnak kell lennie.A Calcium 500 mg Pharmavit pezsgőtabletta alkalmazása a következő kórképek kezelésére javasolt:

· kalciumhiány megelőzésére és kezelésére,

· más gyógyszerekkel együtt a csontritkulás megelőzésére és kezelésére,

· angolkór (rahitisz) és felnőttkori csontlágyulás (oszteomalácia) esetén a D3-vitamin-kezelés kiegészítésére).

2. TUDNIVALÓK A CALCIUM 500 MG PHARMAVIT PEZSGŐTABLETTA SZEDÉSE ELŐTTNe szedje a Calcium 500 mg Pharmavit pezsgőtablettát

- ha allergiás (túlérzékeny a kalcium-karbonátra vagy a Calcium 500 mg Pharmavit egyéb összetevőjére

- ha vérében magas a kalciumszint (hiperkalcémia),

- ha vizeletében sok kalcium ürül (hiperkalciuria),

- ha vesebetegségben szenved, beleértve a veseszövetben történt kalcium lerakódást (nefrokalcinózis) és a vesekövességet.

A Calcium 500 mg Pharmavit pezsgőtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

- A vizelettel kiválasztott kalcium mennyiség rendszeres ellenőrzése szükséges olyan betegek esetén, akiknek vérében a kalciumszint enyhén magas (300 mg/24 óra, vagy 7,5 mmol/24 óra feletti érték), vagy életük folyamán bármikor vesekövességben szenvedtek. Szükség esetén a kalcium adagját csökkenteni kell, vagy a kezelést meg kell szakítani.

- Vesekőképződésre hajlamos betegeknél fokozott folyadékbevitel javasolt. Beszűkült veseműködésű betegek esetén a kalcium sókat orvosi ellenőrzés mellett kell alkalmazni.

- Nagy adagban - főként egyidejű D-vitamin kezelés esetén - alkalmazva fennáll a veszélye annak, hogy a veseműködés következményes romlásával járó magas kalcium vérszint alakul ki. Ilyen betegek esetén rendszeres orvosi ellenőrzés szükséges.

- A Calcium 500 mg Pharmavit pezsgőtablettát körültekintően kell alkalmazni súlyos vesekárosodásban szenvedő betegek esetén. Különösen fontos ezt figyelembe venni azoknál, akik alumínium tartalmú készítményeket is kapnak.A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerekKérjük, ellenőrizze kezelőorvosa, vagy a gyógyszerész segítségével, hogy szedi, vagy szedte-e a következő gyógyszereket, mert ezek jelentősen befolyásolhatják a Calcium 500mg Pharmavit pezsgőtabletta hatását és egyidejű alkalmazásuk csak orvosi ellenőrzés mellett történhet:

tiazid típusú vízhajtók,

belsőlegesen alkalmazott kortikoszteroidok,

tetraciklin típusú antibiotikumok,

szívreható glikozidok

biszfoszfonát típusú csontritkulás elleni gyógyszerek

nátrium-fluorid csontritkulás elleni gyógyszer

alumínium tartalmú készítmények

D-vitamint tartalmazó készítményekTetraciklin antibiotikum tartalmú készítményeket legalább 2 órával a kalcium bevétele előtt, vagy 4 - 6 órával azután lehet alkalmazni.

A biszfoszfonát típusú gyógyszereket és a nátrium-fluoridot legalább három órával a Calcium 500 mg Pharmavit bevétele előtt kell alkalmazni.Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.A Calcium 500 mg Pharmavit pezsgőtabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A spenótban és a rebarbarában lévő oxálsav, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélékben található fitinsav gátolhatja a kalcium felszívódását. Magas oxál- és fitinsav tartalmú ételek fogyasztását követő 2 órán belül ne vegyen be kalcium tartalmú készítményt.Amennyiben alacsony nátrium tartalmú diétát kell tartania, a Calcium 500 mg Pharmavit pezsgőtabletta alkalmazása előtt kérjen tanácsot egészségügyi szakembertől.

A Calcium 500 mg Pharmavit pezsgőtabletta 0.51 mmol (megfelel 11,8 mg-nak) nátriumot tartalmaz.Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.A várandós, vagy szoptató anyák napi kalcium szükséglete (beleértve az élelmiszereket és a táplálékkiegészítőket) 1000-1300 mg.

Várandós anyák napi kalciumbevitele ne haladja meg az 1500 mg-ot. Szoptatás során az anyatejben jelentős mennyiségű kalcium választódik ki, de ennek következtében nemkívánatos hatások a magzatban nem alakulnak ki.

A Calcium 500 mg Pharmavit pezsgőtablettát várandós, vagy szoptató anyák kalciumhiány esetén használhatják.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Calcium 500 mg Pharmavit pezsgőtabletta nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

3. HOGYAN KELL SZEDNI A CALCIUM 500 MG PHARMAVIT PEZSGŐTABLETTÁT?A Calcium 500 mg Pharmavit pezsgőtablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét. A készítmény szokásos adagja:Felnőtteknek: 500 – 1500 mg naponta.

Gyermekeknek: 500 – 1000 mg naponta.A pezsgőtablettát egy pohár vízben (kb. 200 ml) fel kell oldani majd azonnal meg kell inni. A Calcium 500 mg Pharmavit pezsgőtabletta étkezés közben és éhgyomorra egyaránt bevehető.Ha az előírtnál több Calcium 500 mg Pharmavit pezsgőtablettát vett be:

A túladagolás tünetei hányinger, hányás, szokatlanul erős szomjúságérzés, a normálisnál több vizelet ürítése, kiszáradás vagy székrekedés lehetnek.Hosszú időtartamú túladagolás az erekben és más szervekben mészlerakódást okozhat. A kiegészítő kalciumpótlásból származó kalciummérgezés küszöbértéke – amennyiben több hónapon keresztül meghaladják – napi 2000 mg.Túladagolás gyanúja esetén azonnal forduljon kezelőorvosához, vagy az orvosi ügyelethez.Ha elfelejtette bevenni a Calcium 500 mg Pharmavit pezsgőtablettát

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott pezsgőtabletta pótlására.Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOKMint minden gyógyszernek, így a Calcium 500 mg Pharmavit pezsgőtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.A Calcium 500 mg Pharmavit pezsgőtabletta mellékhatásai előfordulási gyakoriságuk szerint a következő csoportokba sorolhatók:- Nem gyakori: 100 betegből egynél több esetében, de 1000 betegből több mint 1 esetén fordul elő;

- Ritka: 1000 betegből egynél több esetében, de 10000 betegből több mint 1 esetén fordul elő.

- Nagyon ritka: 10 000 betegből kevesebb, mint 1 esetén fordul előNem gyakori mellékhatások: a vér kalciumszintjének jelentős emelkedése (hiperkalcémia), vagy a vizelet kalcium tartalmának nagyfokú növekedése (hiperkalciuria) jelentkezhet.

Ritka mellékhatások: bélgázosság, székrekedés, hasmenés, hányinger, hányás, hasi fájdalom.

Nagyon ritka mellékhatások: a szervezet egészére kiterjedő, súlyos allergiás reakciók (pl. az arc, az ajkak, a nyelv, vagy a torok megduzzadása, amely súlyos légzési, illetve nyelési nehézséget okozhat) jelentkezhetnek.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. Hogyan kell a Calcium 500 mg Pharmavit pezsgőtablettát tárolni?A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!A dobozon és tubuson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Calcium 500 mg Pharmavit pezsgőtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.A tubust szorosan zárva kell tárolni. Az eredeti csomagolásban tartandó. Ellenőrizze, hogy az egyes pezsgőtabletták kivétele után a tubust jól visszazárta-e.A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. További információkMit tartalmaz a Calcium 500 mg Pharmavit pezsgőtabletta?

- A készítmény hatóanyaga: kalcium-karbonát 1250 mg (megfelel 500 mg kalciumnak) pezsgőtablettánként.

- Egyéb összetevők: riboflavin-foszfát-nátrium, szacharin-nátrium, citrom aroma 84260-51, nátrium-hidogén-karbonát, makrogol 6000, vízmentes citromsavMilyen a Calcium 500 mg Pharmavit pezsgőtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Kerek, lapos, halvány sárga színű, citrom illatú, márványozott, metszett élű pezsgőtabletták.

20 pezsgőtabletta kerül forgalomba garanciazáras, nedvességmegkötő anyagot tartalmazó, polietilén kupakkal lezárt polipropilén tubusonként. A tubusok dobozokban vannak elhelyezve.A forgalombahozatali engedély jogosultja:

Walmark a.s.

Oldřichovice 44.

739 61 Třinec

CsehországGyártó:

1. Bristol-Myers Squibb Agen, Franciaország

2. Sanofi-Aventis Veresegyház, Magyarország

3. Bristol-Myers Squibb Le Passage, Franciaország

4. Walmark a.s. Oldřichovice 44, 739 61 Třinec Cseh KöztársaságA készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalombahozatali engedély jogosultjának képviseletéhez.OGYI-T-3782/01A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2009. január 23.

Ingyenes szállítás

Az ingyenes szállításhoz
vásárolj még 20 000 Ft összegért!